Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je Ford Mondeo 2.0 TDCi dobrou ojetinou?

Poradna
Milan Škrdla | 20.11.2012
foto: Petr Šikl
Čtenář má zálusk na Ford Mondeo, staré jen pár let. Auto se mu líbí a ceny ojetin se zdají být přijatelné. Má ale obavu z pověsti Fordů, která koluje národem. Má dát 300 tisíc za tohle auto, nebo raději vycouvat?

DOTAZ: martin moštěk: dobrý den potřeboval bych poradit,chci si koupit auto ford mondeo r.v. 2009 nebo 2010 v naftě ale zvažoval jsem i benzín ale není taková nabídka.
Chci si koupit titanium mim 96 kw do 300000 kč a max. 100000 km a mám obavu jestli je vůbec dobrá volba mondea v naftě, protože nevím jestli platí pořekadlo' fordem tam a vlakem zpátky'. Zatím vlastním vw passat 2004 1.9.tdi, ale budu rád až se ho zbavím.
Provnání ceny a výbavy je mondeo nejlepší ale jak už jsem psal tak mám obavu co se týče kvality fordů.
Děkuji Martin

ODPOVĚĎ:

O Fordu Mondeo se popsaly stohy papíru. Generace, o které je řeč, se etablovala jako jakási jediná alternativa ke koncernovým kombíkům a je předmětem mnoha dotazů. Když všechno to, co se napsalo a namluvilo, shrneme do zhuštěného balíčku informací, zjistíme, že je to oblíbené, pěkné a podvozkově velmi vyspělé auto. Nabídka na trhu je veliká a není třeba mít až takovou „obavu z kvality Fordů“ (jak píšete), jako spíše chladnou hlavu. Než člověk koupí auto, které má najeto (teda napsáno na displeji) téměř nejméně ze všech kusů daného ročníku a přitom patří k nejlevnějším, měl by to zvážit a důkladně prověřit. Problém je, že ve značkových servisech Ford je většinou méně údajů a záznamů, než třeba ve Volkswagenu. Často se jedná jen o záruční opravy. A zrovna firemní Mondea třeba z Německa jsou mnohdy vzhledem k počtu najetých kilometrů jako nová. Řeči o pedálech, volantu a podle čeho všeho to kdo „pozná“ nejsou dobré ani jako vtip, natož pak smysluplná rada. Takže pozor, Mondeí s upraveným stavem km je jistě dost a Vaše poptávka po velké výbavě, relativně malém nájezdu a dobrém ročníku je ohraničená cenou nikoliv utopickou, ale dost optimistickou. Ještě bych ale dodal, že Mondeo třeba z Roku 2010, servisované ve značkovém servisu, které najezdilo za necelé tři roky po německých dálnicích třeba 130tis. a je např. po velkém servise, se sadou zánovních zimních pneu v kufru, není vůbec špatnou volbou ve srovnání s nebohým strojem, který byl podrobován několikrát týdně polygonu jménem D1 a takto protrpěl byť jen 80tis km. Prostě u ojetiny platí: Posuzovat kus od kusu! Ale to jsem Vám jenom připomněl pár obecných, ale ještě bohužel ne samozřejmých věcí. A teď už něco k Mondeu.
Auto je zpracované velmi dobře až nadprůměrně. Zejména v interiéru. Někdy se tam nadměrně odírají tlačítka na digitální klimatizaci, ale jinak vše zůstává funkční. Co se týká koroze, která trápila spodní části dveří předchozí generace, tak tu se Fordu povedlo na lakovaných částech karoserie vyřešit. Spodek auta, výfuk, ale i některé podvozkové komponenty bohužel nejsou schopny odolat solným střikům, které jim v zimě dopřávají evropské silnice od Alp na sever. To ovšem platí pro většinu aut a jediným způsobem, jak koupit auto panensky nedotčené tímto nešvarem, je zkrátka nákup vozu ze zemí, kde se nesolí. No a jinak, až na méně odolné krycí plechy výfuku a brzdy, které nesnášejí delší stání, nemá Mondeo výraznější problém.
Co se týká motorů, je z čeho vybírat. Bohužel nevím, kolik kilometrů ročně a jaké cesty Vaše budoucí auto čekají, a tak vám s klasickým dilematem, zda benzín nebo diesel, nepomohu. Podle mě se hodí do auta téhle velikosti spíše vznětový agregát. A to vzhledem k průběhu křivky točivého momentu a k nechutnostem, které poslední dobou svítí na sloupech u čerpacích stanic jako údaje o cenách. Uklidnění pro Vás-diesely v nové generaci Mondea jsou na dobu filtrů pevných částic a vachrlatých vstřiků spolehlivé, a to dokonce hodně. Problémy prvních ročníků minulé generace budiž zapomenuty. Z benzíňáků bych nedoporučoval ty slabší, hlavně 1.6 16V. Ten se totiž s autem třídy Mondea, potažmo s jeho hmotností, docela pere. A nevyhrává. Musí se totiž činit ve vyšších otáčkách a potom statečně nasává (prakticky stejně, jako jeho statnější dvoulitrový bráška). Ovšem podobné výkony stejně nepodává. A pokud byste chtěl automatickou převodovku, vězte, že ty v Mondeu patří k těm hodně spolehlivým. Naopak při nákupu auta „v manuálu“ dejte pozor na spojku. Hlavně u dieselů bývá choulostivější. Na údržbu Mondeo neklade nepřiměřené nároky a katalog náhradních dílů v originále nenese (na rozdíl od některých jiných) známky narkomanie nebo vyšinutosti autorů. A ten neoriginální oplývá repertoárem vskutku širokým.
A co napsat ke rčení „Fordem tam, vlakem zpátky?“ Je to jeden z klasických, rádoby vtipných a zobecňujích blábolů, kterými jsou v této zemi týráni všichni, kdo zrovna nejezdí v „ócéčku tédéí v kombajnu“. A je jedno, jestli oběť kočíruje obstarožní Fiat či zánovní Mercedes. Podobné blbosti kolují o všech autech. Přitom každá automobilka občas šlápne vedle a každá se občas překoná. Pravda, některé dupou vedle jako jaté, ne a ne přestat, a jiné ustřelí jen málokdy, ale takhle šmahem se to řešit nedá. Navíc, dneska už se podvozkové platformy a motory handlují způsobem a měrou, že vyznat se v tom, co je např. čistokrevný Ford, je velmi obtížné. V době, kdy Mercedes klesl k nákupu auta od Renaultu a Dodge Caliber má ve svých útrobách totéž 2.0TDI, jako ta nedotknutelná Octavia, je potřeba podobné řeči brát s nadhledem. Mondeo třetí generace (2007-2012) se Fordu povedlo. Za peníze, které chcete investovat, budete mít jedno z opravdu lepších aut v dané třídě.

Ford Mondeo 2.0i - jak jezdí po 358 000 km?

Ford Mondeo 2.0 TDCi a zkušenosti zatím spokojeného uživatele

Ford Mondeo 2.0 TDDI a zkušenosti po 250 tis. km.

Ford Mondeo 2.0 TDCi - jak slouží po 283 tis. km?

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 28x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 22.11.2012 13:33


Letos zima nebude, nejsou na ní peníze.
Ne, vážně. Má-li naftový auto el. předehřev, tak nafta nezparafínuje ve filtru, ale "ohřátá" se přepadem vrací do nádrže. Takže zpravidla ten, kdo nastartuje, má vyhráno. Což se nestávalo např. u starých Tranzitů, tam se ucpal naftovej filtr klidně během cesty.
rojack, 23.11.2012 13:56


Jezdím se služebními nafťáky už přes deset let, nyní dokonce v horách, kolikrát bylo přes noc -25, auto tam stojí před barákem, ráno se ztuha motor protočí, ale vždy chytne. Ještě dodám, že často popojedu v mrazech dva tři kilometry a jsem v cíli. Nikdy nafta nezmrzla, nikdy se auto nerozsypalo. Dokonce jsem si taky už vyzkoušel, že jsem nenatankoval arktickou naftu, protože měli pouze normální, potom přijel do hor a trnul přes noc strachy .... a nic. Takže nestrašte.
pale, 23.11.2012 17:40
Není už lepší vsadit na jistotu a koupit něco nového,neojetého nebouraného s nestočeným tachometrem se zárukou?Doteď jse, kupoval ojetiny až jsem nakonec objednal funglovku Hyundai i30 kombi, sice v benzínu, ale po různých slevách jsem na ceně ojetého mondea. Nebo nová i40 1,7 diesel se dá koupi za cca 404 tisíc se slušnou výbavou.
David V, 26.11.2012 15:41


Služební nafťák je vozidlo koupeno nové na většinou předem vymezený časový úsek, kdy je velký předpoklad, že po tuto dobu s ním nebudou problémy ani při hrubším zacházení. Jenže hrubé zacházení se na každém voze podepíše, "odčerpává" mu životnost, aniž navenek je během prvotního provozování něco patrné. Neduhy se začnou projevovat až později, tedy v době, kdy se běžnému čechovi zrodí v hlavě myšlenka, že si koupí "nové" auto, ale při pohledu na rozpočet zjistí, že bude muset slovo "nové" nahradit slovem "jiné", aby se sen mohl stát skutečností. Za nejběžnější pořizovací cenu +/- 100 tisíc (stačí prozkoumat poradnu na Tipcars) začne hledat vhodný stroj, a pokud usiluje o střední třídu, tak nejmladší exempláře mají třeba 8 let a o stavu km taktně pomlčím, ale obvykle se už začínají projevovat neduhy z minula. Např. longlife olej zalepí hydrostavy, které cvakají. Děje se tak krátkými projížďkami nebo přetahováním výměny (i nepředepsaný olej nebo viskózní třída má svůj podíl). Vůbec ten studený provoz v zimě je pro motor velká zátěž, pokud se nestihne prohřát. Klasika je obohacená nedostatečně spálená směs, kdy s nasávanou nebo na stěnách kondenzující vlhkostí (ze spalin) vznikají z dusičnanů (ze vzduchu) a síranů (z paliva) kyseliny, které napadají stěny válce. Ani kondenzující vlhkost v olejovém systému nepůsobí blahodárně. V podstatě studený běh jen na pár km v zimě je pro motor největší zátěž, ale člověk to pozná až časem. Na motoru není vidět, že vnitřní stěny válce napadá povrchová koroze, a že počínající emulze nedokáže dobře mazat některá nejexponovanější místa. To jak se kdo k autu chová, se vrátí, i když často někomu jinému. To je právě rozdíl mezi tím, že jednomu vydrží auto 1/2 mio km a druhý už po 100 tisících má vážné problémy. A naftový motor, který je masívnější a účinnější, tedy mu déle trvá prohřev, má s dnešním cost cutingem k tomu blíže. Zde se sice popisuje skoro zánovní exemplář, ale tam by už se novému majiteli mohly projevit závady, odrážející nevhodný provoz, když už auto má něco za sebou.
Vím, že tohle většinu motoristů netrápí a upřímně jim tuhle bezstarostnost závidím.
tomaskrtek, 27.11.2012 10:53
Davide to je hodně hezky a pravdivě napsané, ale obávám se že tohle nechce skoro slyšet, resp. ten kdo to chce slyšet už to tak nějak ví a tak nějak s tím počítá. a ti ostatní nad tím jen mávnou rukou že jsi jen další co maluje čerty na zeď.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů