Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký vznětový motor bude lepší pro VW Touareg? V6 nebo V10?

Poradna
-MŠ- | 22.11.2013
foto: km77.com
Pan Kostroun si vybral Volkswagen Touareg. Má jasno v tom, že na zádi ponese označení TDI. Jenom neví, jestli to bude poměrně rozšířený šestiválec 3.0TDI nebo monstrózní desetiválec V10. Co bude lepší?

Martin Kostroun: Dobrý den, uvažuji o koupi ojetého automobilu Volkswagen Touareg. Jsem zastáncem nafty, rozhoduji se mezi variantou 3.0 TDI a 5.0 TDI. Který byste mi doporučili a proč?




Vážený pane Martine. Nenapsal jste, kolik má auto stát, ani co s ním hodláte dělat (terén, dálnice) a kolik kilometrů s ním hodláte najet. A tudíž za to, že v následujícím článku budou rady spíše obecnějšího rázu, si můžete víceméně sám.
Ale i tak mám pro Vás pár postřehů. Motor V6 3.0 TDI (a od něj odvozený 2.7 TDI) VW je rozšířený v mnoha modelech koncernu a má pověst velmi dobrého a kvalitního motoru. Samozřejmě, že se vždycky najde nějaký škarohlíd nebo člověk, který s ním má špatnou zkušenost. Ale v podstatě je to tak, jak jsem napsal.
To V10 TDI je jiná písnička. O tomto motoru jsem poprvé četl v německých motoristických periodicích někdy po začátku 21. století. VW jej tehdy měl víceméně vyvinut a celý problém byl v tom, jak přenést šílený točivý moment na silnici. To se společně s externím dodavatelem převodovek podařilo (jakžtakž) vyřešit a světlo světa spatřilo monstrum do té doby v sériovém osobním voze nevídané. Pokud tedy zapomeneme na americké kreace kalibru dieselového Suburbanu. Desetiválec vznikl spřažením dvou řadových pětiválců TDI. Každá řada válců má své turbo a svou řídicí jednotku. Celé auto je podivně zbytečné a vypadá, jakoby si VW potřeboval něco dokázat. Nesmyslně cejchovaný tachometr (tuším do 320 km/h) je toho důkazem.
Zjednodušeně řečeno, V10 je velmi komplikovaný a servisně náročný motor a touareg jím osazený oplývá mnohem vyšším rizikem poruchy než jeho sourozenec se šestiválcem. A servis Vám neudělá téměř žádný neznačkový servis. Motor je pod kapotou nacpán, že by neproklouzla ani myš a je servisně velmi špatně řešitelný. Často za použití speciálního nářadí nebo vyndání motoru (a převodovky). A i pokud by se porucha nedostavila, i obyčejná údržba bude "mastná". Navíc počítejte se spotřebou cca o 4 litry vyšší, než u 3.0 V6. Díky těžkému předku odcházejí přední pneumatiky, brzdy a z první generace Audi Allroad převzatý (i když modifikovaný) vzduchový podvozek, který má V10 v sérii, jsem už viděl sesypaný několikrát. Rády klekají i turba, motor žere olej a znám pár lidí, co s různými problémy, většími či menšími, ale vždy drahými, jezdili od servisu k servisu. Proto jsou pětilitrové touaregy k mání za tak slušné peníze. Z tohoto pohledu, vzhledem k nákladům na údržbu a pohonné hmoty a zejména s přihlédnutím ke spolehlivosti obou motorů, je jasným favoritem motor V6 3.0 TDI.

TIP: Volkswagen v Pekingu ukázal omlazený touareg

Otázka tedy je, jestli tohle všechno obětovat a risknout kvůli dynamice a dinosauří síle desetiválce. Já myslím, že ne. Jsem dalek ekologických řečí a chápu, že pětilitr je prostě „vodvaz“. Ale v tomto případě bych to odpískal a šel do V6. Víte proč? Protože s touaregem V10 stejně nenahoníte vodu. Nevím, jestli to chcete číst, ale jsou prestižnější a hezčí SUV. Dokonce je jich plno - sesterská Q7, cayenne, discovery, range, grand cherokee. A do terénu taky není. Kvůli samonosné karoserii a většinou silničnímu charakteru obutí ho velké japonské off-roady vždycky strčí do kapsy. Zbývá rychlost na silnici. O nemohoucnosti tohohle mastodonta na brzdách nebo v zatáčkách si nemusíme déle povídat. K odhalení pravého stavu věci stačí znát fyziku v rozsahu látky pro základní školu. Zbývá tedy rychlost po rovině. Ale proboha, jestli je pro Vás rychlost prioritou, nekupujte si přemotorované SUV. Je to nesmysl. Pokud nejste snob nebo nepotřebujete svému okolí dokazovat utěšenost své finanční situace, nepotřebujete ho.
Jediné, k čemu je touareg s V10 dobrý, je, že se s ním dají zažít takovéhle věci: přijedete před zahrádku u kavárny, kde už sedí Vaši přátelé. Vystoupíte ze svého nového touaregu 5.0 V10 TDI a oznámíte jim, že jste si pořídil nový vůz. Jeden z kamarádů se zeptá: „Co v tom máš za motor?“ A tehdy přijde ta chvíle! Je nutno se zatvářit jako světák a s nacvičeným nadhledem pronést: “Pětilitr!“ Pár lidem padne brada, někdo závistivý pronese něco o malém přirození řidičů podobných aut, což bude všechno. Pak už jen benzínky a servisy. Takže jestli nechcete tohle, kupte si 3.0 TDI V6.
Pro majitele touaregů V10, kteří čtou tento článek, a hlavně pro ty, kteří se svým vozem jezdí bez problému, chci dodat, že jsem taky měl auta s pětilitrovým motorem a ať tenhle článek berou s nadhledem. A že pokud jsem vtipkoval moc, ať se nezlobí. V tomhle případě to tak vidím. A oni to zase třeba vidí jinak. To je celé. Diskuse je když tak dole.

Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 26.11.2013 12:51


Díky za náměty
Martin Kostroun, 26.11.2013 14:36


Pan Kostroun, tedy já, si Touareg vybral! Žádal jsem touto cestou o radu, respektive potvrzení mého názoru, že V6 je tou správnou volbou... Odpověď jsem na svůj dotaz dostal již dříve, trochu mě nyní překvapil ještě následující článek. Nevím, odkud má "zaručené" informace pan Karel IV., ale v tomto případě tak úplně zaručené nebudou...
, 27.11.2013 07:36


Ano, jak píšete, odpověď vám na e-mail dorazila již dříve kvůli aktuálnosti, nicméně velice stručná. Detailněji se Vaším dotazem (pro ostatní stejně uvažující) zabýval kolega, jehož článek bude publikován v pátek.
Reno, 29.11.2013 07:50
podle psaného projevu bych to tak tipoval.
btw. Touareg umí v terénu hodně, na SUV.
plešatej kavan, 29.11.2013 21:19
Kolega si ho dotáhl z reichu od dealera,kdy měl 80 tis..Teď má 160 tis. a na různých opravách motoru je už přes kilo,takže tady sedí příslový o těch banánech.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů