Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor pro velké MPV?

Poradna
Lukáš Tejnora | 28.01.2011
dalších 8 fotek
foto: Tipcars.com

Dotaz

Dobrý den,
rád bych Vás poprosil o konzultaci jedné otázky. Jedná se o to, že budu nucen kvůli rozrůstající se rodině pořídit větší auto pro sedm osob. Šlo by o nějaké rozumně ojeté velké MPV typu Ford Galaxy. Jednu otázku ale stále nedokážu uspokojivě vyřešit. A to je otázka pohonné jednotky, respektive jejího paliva. Pro velké MPV se přirozeně hodí silný turbodiesel, který má dost síly, a by uvezl posádku i se zavazadly při rozumné spotřebě. Mám však raději vůni benzínu než nafty, a to hlavně z praktických důvodů.

Od dieselu mě odrazuje především můj roční nájezd kilometrů (cca 10 tis. Km), obava z drahých oprav (turbo, dvouhmotový setrvační, filtr pevných částic, vstřikovače a jiné lahůdky), časté krátké jízdy (rozvoz dětí do školy a školky) a taky fakt, že nevlastním garáž a při letošních zimních teplotách mám vážnou obavu ze srážení parafínů v naftě a ucpání filtru. Myslím, že tyto argumenty by u normálního vozidla od třídy mini vozů až po vozy střední třídy stačily k jasnému rozhodnutí pro benzinovou motorizaci. Co ale u velkého MPV? Dá se v této kategorii pořídit takové auto s benzinovým (turbo)motorem, které by svou spotřebou nezruinovalo rodinný rozpočet? Hodí se vůbec benzínový motor do takového vozidla? Co říkáte na kombinaci spalování benzínu a LPG?

Děkuji mockrát za radu.

Zdraví věrný čtenář Tipcars
Filip Rakowski


Odpověď

Dobrý den vážený pane Rakowski,
vámi zmiňované vozidlo typu Ford Galaxy se v bazarech zároveň vyskytuje pod značkou Volkswagen Sharan a Seat Alhamra. Podobnost těchto vozů není náhodná, protože se vyrábí ve společném závodě v Portugalsku. V případě Sharanu a Alhamry se jedná až na výjimky o shodné vozy, Galaxy se nepatrně odlišuje motorovou paletou. Ať již hledáte verzi pěti či sedmi místnou, zcela rovnou podlahu, pohodlné nastupování a solidní jízdní vlastnosti, jste u všech typů na správné adrese.
Bezpochyby můžeme říci, že v bazarech na vás budou čekat v hojné míře vozy se srdcem naftovým. Základním motorem 1,9 TDI 66kW byly vybaveny všechny tři modely, Sharan a Alhamra dostaly oproti Galaxy výkonnější motor 1,9 TDI 85 kW. K úplnému sjednocení nabídky dieselových pohonných jednotek pro všechny tři sourozence došlo až při modernizaci v roce 2000, kdy agregáty 1,9 TDI dostaly vstřikovací systém „pumpa-trysky“ (PD) a byly nabízeny ve dvou výkonových verzích – 66 a 85 kW. V roce 2003 přibyla ještě verze třetí – 96 kW – spojená se šestistupňovou převodovkou.

TIP: RECENZE OJETIN: Ford Galaxy - Veleúspěšné MPV

Z vašeho dotazu vyplývá větší obliba benzínem poháněných motorů. Je pravdou, že motory TDI budou mít ve většině případů mnohem vyšší kilometrový proběh a je s nimi spojeno mnohem větší riziko výskytu závady. Benzínové agregáty můžete objevit ve variantě 1,8 110 kW s přeplňováním, kromě Galaxy. Tento agregát bude mít slušnou dynamiku, ale vzhledem k hmotnosti vozidla nebude spotřeba vůbec silnou stránkou. Motor 2,0 85 kW známý a léty prověřený z Octávie nemá sice přeplňování, ale i tak pozná hmotnost auta úbytky paliva v nádrži. Další volbou může být 2,3 16V DOHC se 107 kW je dle mého názoru tou nejideálnější. Má dva vyvažovací hřídele, takže oproti jiným čtyřválcům je daleko klidnější, slušný kroutící moment, příznivá spotřeba. Jde o takový kompromis, který pochází z posledního modelu Ford Scorpio. Nalezneme ho pouze u modelu Galaxy. Na konci motorové palety se usadila verze 2,8 VR6 se 128 kW pocházející z dílny VW. Zážehový vidlicový šestiválec s dvanáctiventilovou technikou fungoval hodně dlouho před uvedením MPV ve VW Passat, VW Golf, všechny s příponou VR6. K technologii motoru nemám výhrad, rozvody jsou řešeny řetězem. Problémem je zde ale logicky vyšší spotřeba. Je tady velké rozmezí hodnot, za které se dá jezdit, ale reálná spotřeba se podle uživatelů pohybuje mezi 12 – 15 litry benzinu na 100 km.
Ve vašem případě bych se přiklonil k variantě 2,3 16V DOHC se 107 kW v případě Fordu, pokud se ohlížíte po Seatu či Volkswagenu volil bych variantu 2,0 85 kW. Varianta spalování benzín + LPG je zajímává, ale ve vašem případě sedmimístné verze bude vznikat trochu problém kam s nádrží na plyn, aby se do vozidla vešla ještě spousta potřebných zavazadel. A při vámi zmiňovaném nájezdu bude návratnost investice za LPG opravdu pozvolná.
Pro kompletnost zmiňuji také oblíbené modely velkoprostorových vozidel jako jsou značky Renault Grand Scénic, Peugeot 807 respektive Citroën C8, nebo Fiat Ulysse, které jsou taktéž velmi populární a v bazarech je zajímavý výběr.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Marek V., 31.01.2011 14:46
A co Espace?Já mám espace r.2000 motor 2.0 16V 103kw a jsem s autem spokojen,nejenže to nehnije(laminát) ale motor je tichý a bezproblémový,spotřeba 8-10L,chrakteristika 8miventilu-táhne spíš odspodu,ve vyšších otáčkách hlučnější ale s těžkým autem si poradí-není tam poznat jestli vezu 2lidi nebo 5.ideální na popojíždky po městě ale i na dálnici do 160km/h-velké pohodlí díky měkému odpružení.prostor,různé vychytávky pro rodinu-otočné sedadlo,stolečky,pásy se zapínají i z venkovní strany,kočár se vejde bez skládání,nebo 7míst atd.za poslední rok provozu bez závady..
Joska, 01.02.2011 09:54
Osobní zkušenost, 1.9TDI 81 kW, Galaxy : jaro, léto, podzim : 6l nafty na 100 km, zima : 8 l /100 km...způsob jízdy "normál" - ani šnek ani tryskáč.
xmajor, 17.02.2011 23:20
...ale na tuhle snůšku blbostí to snad ani nejde ...nezbývá než nad redaktorovou odpovědí zaplakat a konstatovat že pan redaktor je totální automobilové embrio... přičmž netuším, kde bere tu odvahu psát tyto "rady" na odborný automobilový server...
xmajor, 17.02.2011 23:25
přesně tak.... tohle je asi zase někdo nový... nejspíš někdo, kdo právě dokončil potravinářské učiliště případně prodával prací prášky... protože tolik "fundovanosti" najednou jsem vážně už dlouho neslyšel... ((
xmajor, 17.02.2011 23:31
...co je to prosím tě "zatuhlý" vstřikovač... pouč, prosím, hloupého servisáka...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů