Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké je ojeté Mitsubishi ASX?

Poradna
Blaháček Marek | 15.01.2016
foto: km77.com
Jako nové bylo levné, ceny ojetin jsou ale vyšší a také výběr poměrně omezený. Pokud ale víte, kterou verzi vybrat, šance na spolehlivý provoz je veliká.
DOTAZ: Dobrý den, ceny ojetých Mitsubishi ASX začínají pod 300 tis. Kč. Má podle vás smysl tohle auto koupit? Díky Honza, Praha



ODPOVĚĎ: Dobrý den Honzo. ASX je určitě zajímavou ojetinou, avšak pouze v benzínové verzi, která bohužel nemá pohon 4x4. Také nabídka na trhu ojetin není velká. Zde na tipcars.com bylo v době přípravy tohoto článku celkem třicet vozidel, přičemž doporučovaný benzín se nabízel pouze v šesti exemplářích. A proč doporučuji právě benzínovou šestnáctistovku? Jednoduše proto, že některé dieselové motorizace se nepovedly. Pojďme si motory rozebrat podrobněji. ASX se do prodeje dostalo už v roce 2010 a bylo nabízeno se zmiňovaným benzínem 1,6 MIVEC (86 kW) a dieselem 1,8 DI-D (85kW, 110 kW). Vznětový motor sice vyniká velmi slušnou spotřebou, trápily jej ale problémy se špatně nastaveným softwarem řídícím regeneraci DPF a trpí nutností častého seřizování ventilových vůlí. Díky nižší životnosti a vysoké ceně hlavních komponent hodnotím motor jako nevhodný. #foto25835 Stejné je to i s objemnějším 2,2 DI-D (110 kW), který se v nabídce objevuje od roku 2013 (po faceliftu) a můžete si jej koupit pouze s automatickou převodovkou. Motor série 4N14 o objemu 2,2 litru byl převzat z modelu outlander, došlo pouze k drobným úpravám, aby mohl být instalován do modelu ASX. Jedná se o celohliníkový čtyřválec se šestnáctiventilovým rozvodem DOHC a přímým vstřikováním paliva (common-rail). V roce 2014/15 s přechodem na emisní normu Euro 6 se objevil dieselový motor z dílny PSA 1,6 DI-D (jinými slovy 1,6 HDI), který závažnějšími poruchami netrpí. Pokud chcete diesel, volte tento. Na auto je však přeci jen slabší (84 kW) a tak počítejte s vyšší spotřebou. Výhodou je fakt, že si tenhle diesel můžete koupit i se čtyřkolkou. To se vám nepodaří v případě benzínové šestnáctistovky, která má navíc jen pětistupňovou manuální převodovku. Pokud vám to nevadí, spolehlivější motorizaci pro ASX nenajdete. Všechny motory (až na 1,6 DI-D) mají řetězové rozvody, které nevyžadují údržbu.

Interiér je poměrně prostorný. V podélném směru je místa až až, takže dva pasažéři se 180 cm výšky mohou sedět za sebou ve vším komfortu. Zadní opěradla lze polohovat v úhlech 17 a 23 stupňů. S jejich větším sklonem pochopitelně přichází trochu zkrátka objem kufru, který oproti základním 442 litrům, což je spíš podprůměrná hodnota, ztrácí dalších 23 litrů.

Pohon 4x4 funguje bez problémů i po letech. Mitsubishi podobně jako Nissan využívá k ovládání pohonu otočný volič mezi předními sedadly. V drtivé většině případů vystačíte s pohonem předku (2WD), automatické přiřazení zadku v případě nesnází předních kol zařídí 4WD a rovnoměrné dělení krouťáku mezi nápravy napevno uzamkne poloha LOCK. Před koupí je třeba vědět, že i když je podvozek konstruován pro velkou odolnost, je potřeba kontrola vozu i ze spodní strany. Kromě ostatního se zaměřte na vůle tyčí předního stabilizátoru, což je častá bolístka. Jinak je vůz i po letech bez závad. Někomu může vadit koroze, která postihuje hlavně starší ročníky.



Tip: Jak se jezdí s Mitsubishi ASX v LPG?
Hodnocení článku
3.5 z 5 (70%)
Hodnoceno: 11x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
PetrT, 15.01.2016 14:55


Diesly od Mitsubishi nemají hydroštely takže se musí občas seřídit ventilové vůle. A přitom t těch motorů musí vstřiky ven. Kolikrát to vydrží bez úhony je otázka, stačí aby mechoš udělal malilinkatou chybu a je to velmi drahý problém. Já bych takovou ojetinu nechtěl.

danet - redakce TipCars, 18.01.2016 09:39


Dobrý den, podělte se o své zkušenosti s ASX v recenzi na TipCarsu: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Děkujeme
Pegot, 27.10.2018 15:34


Dobry den prajem. Prosim Vas, riesim castu regeneraciu dpf Peugeot 4008 1.8 hdi. Ekvivalent asx. Kazdych cca 70 km regeneruje. Raz uz bol dpf vycisteny a resetovany. Na dlho nepomohlo. Zavady ziadne. Akurat uz hlasi viac oleja. Poradil by ste mi prosim Vas na co sa zamerat? Ďakujem pekne.
kutil, 31.05.2019 00:04
Měl jsem Mondeo kombi 2.2TDCI z roku 2007 a pak KIA Sportage 2.0CRDI z roku 2007. Letos měla KIA najeto 250tis.km a tak jsem chtěl něco nového a líbilo se mi ASX. Potřebuji 4x4 a vzhledem ke špatné pověsti 1.8DI-D a 2.2DI-D jsem zvolil 1.6DI-D. Auto vypadá dobře, motor je překvapivě živý a přitom úsporný. Není problém jezdit do 5,5 litrů. Ale tím také kvality vozu končí. Přecházel jsem z KIA Sportage a tak porovnávám s ní. ASX má tenčí plechy, horší lak, horší zatlumení karosérie, větší přenos hluku z podvozku a kol, horší zatlumení motoru, horší řazení, horší výhled (velká zpětná zrcátka), menší kufr, horší sedačky, horší vnitřní osvětlení (chybí osvětlení pro zadní sedačky), horší osvětlení kufru, horší přední světla, hůře sedí na silnici, hůře jede v terénu, jednička není schopna auto v terénu udržet (motor škube), nedá se sklopit sedačka spolujezdce, nedají se polohovat opěradla zadních sedaček, nejsou děleny 5té dveře, nemá rezervu (jen opravnou sadu). Ale hlavně na všem je vidět velká snaha o to při výrobě ušetřit. Třeba při zamykání a odemykání klíčem se nezavírají všechny dveře, ale jen u řidiče. To měla už i Fiesta z roku 2001. Na to, že auto je z roku 2016, nemá základní výbavu kterou mají vozy o 20 let starší a v mnohem nižší třídě!!! To i Dacia Duster má lepší zatlumení a tlustší plechy. Při přechodu ze Sportage do ASX to bylo jak přechd z Mercedesu do Trabanta. Při plavné jízdě ASX a zavírání dveří jsem si vzpomněl na první Škoda Favorit. Totéž platí i o řazení, které je jak u toho Favorita. Při každém zařazení je kolize s kolečky převodovky. To je v kombinaci se systémem START-STOP smrtelné, protože motor naskočí až po sešlápnutí spojky, neroztočí motor převodovku a jednička nejde zařadit. Musí se spojka pustit, znovu sešlápnout a teprve pak jde zařadit. Převod mezi 1 a 2 je velký a na dvojku motor při malých otáčkách netáhne. Je nutné často řadit jedničku. Co je zajímavé, že je motor bez problémů schopný dávat moment v 1200ot a motor se nijak nevzpouzí. Pokud jde o dílenské zpracování, tak při porovnání s KIA má ASX horší kabely, méně chráněné konektory, je více plastu, často místo šroubů jsou akorát plastové kolíky, které vržou. Vše je v autě tak fórové, že to po velmi krátké době upadává. Doporučuji všem vozit ve vozidle vázací pásky, měla by to být povinná výbava. Třeba upadly všechny krytky uchycení sedaček. Nebo podsvícení tlačítek dveří, to také chybí. Za mne je tedy kvalita a vybavení ASX horší jak o 9 let starší Sportage a kdybych mohl, tak bych se k ní vrátil. Koupě ASX byl neuvážený a špatný krok.
danet - redakce TipCars, 31.05.2019 11:03


Tady můžete napsat recenzi na některý ze svých vozů: https://www.tipcars.com/magazin/napsat-recenzi-na-muj-vuz/ Budeme se těšit. Hezký den
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů