Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak správně jezdit s TDI u Octavie?

Poradna
Martin Vaculík | 25.08.2006
foto: Auto ESA

Dotaz

Dobrý den!
Chtěl by jsem Vás poprosit o radu, jak správně jezdit s turbem (Octavia TDI) a jak se dá turbo zkontrolovat při koupi ojetého auta. Velmi mi tím pomůžete.

Děkuji
S pozdravem Peter


Odpověď

Turbodmychadlo není žádný strašák, při správném zacházení vydrží často i 300 tisíc km a poté, zachytíte-li projevy jeho opotřebení včas, jej lze již za 7000 Kč opravit.

Co dělat pro dlouhý život turbodmychadla:

Nevytáčejte studený motor 

Zatížení turbodmychadla nezávisí přímo na otáčkách motoru, ale na množství výfukových plynů. Proto by se dalo napsat: Dokud není motor zahřátý, nešlapejte příliš na plynový pedál. Pokud vůz delší dobu stál, nechte motor tak 20 s (ne déle) pracovat ve volnoběžných otáčkách, aby se do pánví rotoru zpět dostal olej, který mohl stéct. Ve snaze o šetrné zacházení s turbodmychadlem však nepropadejte druhému extrému – zahřívání motoru na volnoběh a velmi pomalé jízdě po startu. Motory TDI pracující při velmi nízkém zatížení se totiž takřka nezahřívají a prodlužováním doby chodu studeného motoru zvyšujete i jeho opotřebení. Proto nastartujte, zapněte si pásy, nalaďte autorádio (to je tak těch 10 až 20 s) a ihned se rozjeďte. První kilometry jeďte klidnějším tempem. Toť vše.

 
 
Nevypínejte motor bezprostředně po jízdě naplno 

Při jízdě na plný plyn se turbodmychadlo rozžhaví do červena a chlazeno je u většiny vznětových motorů pouze olejem mazajícím jeho ložiska. Pokud v tu chvíli dojde k vypnutí motoru a tlak oleje klesne na nulu, tak nejen-že teplo není z turbodmychadla odváděno, ale olej, který přestane proudit, se vlivem vysoké teploty speče. Takto vzniklý karbon působí pak po dalším startu na ložiska turba jako brusná pasta. Nebezpečné z tohoto pohledu jsou zejména čerpací stanice na dálnicích, u kterých zastavujeme bezprostředně po jízdě vysokou rychlostí. Tam je dobré nechat motor ještě tak 30 sekund běžet na volnoběh. Celkem bez starostí jsou lidé bydlící ve městech, zde vypínáme motor obvykle po pomalé jízdě. Často slýchám nepochopitelnou věc: Jak někdo před vypnutím motoru ještě prošlápne plyn a vypíná roztočený agregát. Lidé to asi okoukali od řidičů starých Liazů MTZ, kteří si tak natahovali naftu pro další start. U moderních dieselů nejen že to žádný smysl nemá, ale navíc je to i škodlivé. Turbodmychadlo roztočené až na 60 tisíc otáček totiž dobíhá bez jakéhokoliv mazání.

 
 
Důležitý je olej 

Ten správný olej pro motor s turbodmychadlem nesmí být ani příliš řídký (to pak nemá pevný olejový film a nechrání dobře ložiska turba), ani příliš hustý (tomu dlouho trvá, než v mrazech po startu turbo namaže). Důležitá je také tepelná zatížitelnost, ta by měla být alespoň 40 (ne 30 ani 20). Pro normální octavii TDI (66, 81 kW) je tak optimální olej 10W-40. Problém nastává u motorů TDI-PD, kde plunžry sdružených vstřikovačů vyžadují velmi řídké oleje 0W-30 (dle normy VW 506). Právě ty jsou příčinou stavu, kdy každý passat či superb 1,9 TDI-PD se do sto tisíc km typického pískání opotřebeného turbodmychadla dočkají. Proti dlouhodobému přežití turba působí také móda dlouhých výměnných lhůt. Kdo nechce riskovat problémy, měl by olej měnit po 15-ti tisících km, při delším proběhu již v něm bývá hodně karbonu který dmychadlu nesvědčí.

 


 TECHNIKA: Turbo s proměnnou geometrií lopatek VGT 


Projevy závad a opotřebení

- Pískání, turbodmychadlo může svištět, ne pískat. Nápadně hlasité pískání přehlušující zvuk motoru je jasným a nejčastějším projevem opotřebení. Pokud budete závadu neprodleně řešit, postačí obvykle vyměnit pánve turbodmychadla, což se vejde do sedmi tisíc Kč. Když budete s takto „načatým“ turbem dále jezdit, začne rotor brousit o skříň dmychadla a obojí se zničí. Pak budete muset turbo vyměnit za cenu od 20 tisíc Kč výše.

 
 

- Spotřeba oleje je též projevem opotřebených pánví a projevuje se současně s pískáním. Modrý kouř z výfuku bývá u dieselu často způsobem právě turbodmychadlem. Propuštěný olej se často hromadí v mezichladiči, jeho hladina stoupá, až je pak jednou prudce nasán do motoru. V něm začne hořet a motor se nekontrolovatelně rozbíhá do vysokých otáček, může dojít i k jeho přetočení a totální škodě (v tu chvíli nepomůže vypnutí klíčkem, jedině ponechání zařazeného převodu a zdušení splašeného motoru brzdou).

 
 

- Závady regulace by vydaly na samostatné téma. Častěji zlobí turbodmychadla regulovaná naklápěcími lopatkami (VNT, VGT – octavia TDI/81 kW) než ta, regulovaná obtokem (TDI/66 kW). Nejčastějším projevem je kolísání tahu, auto občas nechce vůbec jet, po dalším startu zase jede normální, projevuje turboefekty v nezvyklých otáčkách atd. Regulaci VNT se obvykle podaří tak dvakrát rozhýbat, pak bývá nutná výměna celého turba z důvodu tepelné deformace a porušení geometrie skříně. Důvodem nesprávně pracující regulace může být také netěsné podtlakové vedení jejího ovládání (typicky Opel 2,2 DTI). Tato závada se může projevovat náhle a před svým příchodem je takřka nediagnostikovatelná. Zatímco samotné opotřebení se více projevuje dynamicky jezdícím řidičům, tak regulace obvykle zlobí „nedělňáky“ jezdící s důrazem na spotřebu paliva stále v nízkých otáčkách. Těm se totiž lopatky málo hýbou a zanášejí nespáleným karbonem.

 

Jak jezdit úsporně? Dodržujte několik zásad

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 24.10.2007 09:37
Mam ji, najeto zatim 2500 km, zatim samozrejme spokojenost
anonym, 31.07.2008 19:58
Dobrý den,už asi měsíc řeším ,co koupím za větší rodinný vůz,Felicia je už malá a málo bezpečná(2dospělí-2školáci).Max.cena je 299.999k a ročník 2004-2005,motor nejspíš benzin,i když možná při dobré nabídce i nafta,ale víc jak 10.000 nenajedu.U OCTAVIE beru v potaz pouze model se 6 nebo 10 airbegy,u PICASSA 6.Nejspíš se bude jednat o dovoz.Chci bezpečný,pohodlný a málo poruchový vůz s rozumným servisem a spotřebou.Zvažoval jsem i SCENICA II.,ale někdo je nespokojen s poruchovostí,jiný je zas spokojen tak, nevím.FORDA MONDEO jsem skoro vypustil,protože sehnat 1.8 v benzinu v dobrem stavu je asi nemožné.Byl bych moc rád,kdyby mi někdo pomohl vybrat z těchto vozů podle své zkušenosti.děkuji.Martin.
brbla, 18.10.2008 21:26
vlastním vůz vw sharan 1,9tdi(pd)66kw rv2003 a mám problém v tom že občas nejde za plynem,nechal jsem opravit turbo a vyměnil jsem všechny tři elektroventily ovládání turba ale turbo pořád podle čtečky nedosauje požadovaného tlaku(žádaný tlak 1700mba skutečný 1350mba)prošel jsem všechny hadice od turba přes chladič až k egr ventilu,ale jsou v pořádku,vyčistil jsem egr ventil,vyměnil snímač tlaku i váhu vzduchu ale pořád to občas netáhné až po vypnutí klíčku a opětovném nastartování jede auto normálně,ale tuhla závadu to neudělá pravidelně někdy je pár dní klid a jindy to dělá několikrát denně dignostika píše závadu 17964 regulace plnícího tlaku-dosažena spodní mez můžete mi prosím pomoct děkuji
Bill, 26.10.2008 23:09
Velice rád bych zjistil a dalším tímto dal návod při řešení technického problému na mé Škodě Octávii II 1.9 TDi. Jedná se o to, že při spouštění spojky do záběru a to pouze při rozjezdu cítím mírné chvění. Mám z toho pocit jako by byla křivá lamela spojky, přítlačák či je již poškozený dvouhmotový setrvačník. Při startu, stopu či prudké změně otáček motoru nic nepozoruji. Při volnoběhu je motor zcela klidný a řazení při jízdě je taktéž klidné. Pouze při rozjezdu do stoupání se mi zdá, že se vozidlo zachvěje znatelněji. Auto má najeto cca. 80.000km a tuto závadu pozoruji již cca. 6 měsíců, přičemž se tato nezhoršuje. Vím, že do Octávií montovali spojkové sety i se setrvačníkem od firmy LUK nebo SACHS, kdy se dají tyto pořídit od cca. 12.000,-Kč. ( LUK ), 23.000,-Kč. ( SACHS). Jen si nejsem zcela jistý zda výměna celého setu nebude zbytečná. Jedinou radou, kterou jsem do dnešního dne dostal bylo, abych nechal závadu více projevit. Předem děkuji za vaši reakci.
Bill, 31.10.2008 12:51
Potřeboval bych poradit zda má někdo zkušenosti s výměnou jednohmotového setrvačníku ( např. VALEO ) za dvouhmotový u 1.9TDi Octávia II. Auto je to super, ale vyměňovat setrvačník za cca. 25.000,-Kč. po každých max. třech letech považuji za děs. Konstruktéři se vyznamenali. Nebo je to výrobcem?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů