Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak majitel hodnotí třináct let starý Rover 623?

Recenze uživatelů
Pavel (27) - Plzeň | 24.02.2009
foto: www.channel4.com
Asi bych měl předeslat,že jednu recenzi na podobný vůz jsem již zde napsal, o ten jsem bohužel těsně po sepsání recenze přišel vlivem jednoho blba který se neumí vyhnout sloupu veřejného osvětlení.
Značka:Rover
Model:623
Typ:Si
Karoserie:Sedan
Obsah motoru:2288
Palivo:benzín
Rok výroby:1996
Typ řazení:automat
Najeto km při koupi:100 000
Najeto km nyní:200 000 plus minus
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:asi 1 rok
Průměrná spotřeba:12l v zimě trochu víc
Poruchy:Bylo toho trochu víc
Předchozí vozidlo:Rover 623

Asi bych měl předeslat,že jednu recenzi na podobný vůz jsem již zde napsal, o ten jsem bohužel těsně po sepsání recenze přišel vlivem jednoho blba který se neumí vyhnout sloupu veřejného osvětlení.
Takže jsem hledal něco nového,také jsem změnil zaměstnání takže bylo jasné,že budu auto používat zcela jiným způsobem. Shodou okolností měl můj známý v práci stejné auto jako já, jen bylo zelené a šedý interiér, firma se ho po 100 000 kilometrů chystala vyřadit, tak jsem ho koupil za 63000 Kč i se sadou zimních kol. S prvním Roverem jsem neměl mnoho problémů a tak jsem čekal, že ani s tímhle nebudou. Omyl. Kromě obvyklé spotřeby, filtrů, destiček..., přišla asi ve 120000 Km porucha automatu. Moje blbost, že jsem neprověřil servisku, nikdo totíž neprovedl výměnu oleje v převodovce a tak se ucpal filtr a po ohřátí přestalo auto řadit. Naštěstí poprvé se to stalo dvě zatáčky od domova, takže jsem zavolal odtah a šel zjistit kde mi to opraví. Automobilka zanikla a servis skoro neexistuje i když je motor Honda. Nakonec jsem narazil na servis amerických a japonských aut v Plzni který uměl sehnat vše potřebné a provedl opravu. Jako největší úskalí se ukázalo sehnání filtru. Vše přišlo na 40000 Kč a byl chvilku klid. Někdy kolem 150 tis. km přišla řada na výměnu rozvodů. Jasně jsem servis Hondy žádal, aby vyměnil i všechny kladky, protože pokud se nevymění i ty, hrozí u tohoto motoru odskočení simeringu a únik oleje. Ve 155 tis. km se mi to bohužel stalo, ale domů jsem dojel. Kontrolka na nízký tlak oleje začla blikat až po odjezdu z parkoviště jednoho obchodního domu, který mám asi 500 metrů od domu. Jak jsem zjistil, servis neudělal co jsem chtěl a kladky nechal - prý vypadaly v pořádku. První oprava stála něco přes 15 000 Kč, druhá už u známého mechanika 12 300 Kč, fakt zábava. Další vadou byla rozsvícená kontrolka airbagu. Už nevím od kdy se poprvé rozsvítila. Chvilku jsem to ignoroval, ale pak už mě to štvalo, tak jsem to zkusil opravit jako na svém minulém autě. Pod sedačkou řidiče je záslepka a tam schovaný kabel s propojkou. Očiśtil jsem spojky na kabelu a byl klid. Ovšem jen do doby, než odešla baterie. Po výměně ta kontrolka airbagu zase svítila, ale tentokrát už to nešlo vypnout. Dále začaly houpat volonoběžné otáčky, takže auto putovalo na diagnostiku. Vše bylo seřízeno a kontrolka zhasnuta, hurá. Nakonec se mi přestaly otevírat pravé zadní dveře, prostě se zamkly a už jsem je neodemknul. Naštěstí šlo jen o motůrek a převinutí stálo 500 Kč plus výměna u známého 300 Kč. Auto ještě trpí na jednu chronickou bolístku: když prší a pak mrzne, tak se zblázní spínače dveří a občas se rozsvítí osvětlení v kabině. Ale tomu se vyhnete jednoduše - přehozením tlačítka na permanentně vypnuto. Pro šťouraly uvádím, že jsem vyměnil všechny dveřní spínače (kus za 455Kč) a problém stejně přetrvává. A ještě jedna maličkost, asi každých 100 000 Km se odlepí třetí brzdové světlo. Už jsem jej lepil podruhé, ale možná jsem jen předtím lepil blbě.
Uf, tak to by snad bylo vše ze závad. Teď k autu: výbava je poměrně dobrá, klimatizace, střešní el. okno a el. stavitelné přední sedačky plus radio s měničem v kufru (ten taky nefungoval, ale jen kvůli vytaženému kabelu). Vpředu je místa dost, vzadu už je to horší, ale dá se to přežít. Kufr je poměrné velký, ale je to sedan, přístup je horší a sklopení sedaček je spíš nouzovka pro převoz něčeho delšího. Co se mi ale nelíbí je ta překližka uvnitř, takže raději do něj nic nepouštějte pokud je to těžké. Aspoň je kufr osvětlený, ale zas tam nejsou kapsy ani háčky, ale co, stejně vozím jen nákupy.
Auto jezdí vcelku dobře, motor, podvozek a boky karosérie jsou převzaté z Hondy Accord, takže díly karosérie nejsou až taková katastrofa. Já ještě nic neměnil a jen tak soudím podle distribuce autodílů. Motor má poměrně velký výkon a auto jezdí jako loď. 116 kW je dost a převodovka k nim velmi dobře sekunduje. Docela mě překvapilo, že i na našich klikatých silničkách se dají zatáčky jezdit hodně svižně. Ale dálnice je pro tenhle Rover to pravé. Samozřejmě k dokonalosti chybí si najít jen vhodnou polohu za volantem, ale to není tak těžké, sedadla jsou kožená a velice pohodlná. Auto je vůbec tak nějak postaveno kolem řidíče, hned po prvním sednutí to pochopíte.
Co říct závěrem. Je to velké, těžké a někdo asi namítne, že to žere i trávu kolem silnice. Ale Rover má své osobité kouzlo a svůj vlastní styl, který si s ničím jiným na silnicích nezadá, ať už projevem motoru, jízdou nebo pohodlím. Jezdil jsem v práci s lecčím i s BMW a Mercedesem, ale Rover 600 je podle mě překoná. Takže suma sumárum, pokud se chcete odlišit, nechcete auto kvůli zlodějům pořád hlídat a smíříte se s velikostí, rozežraností (obzvlášť když na to šlapete) a někdy problémy s opravou, není co řešit.

Vlastníte vůz značky Rover? Podělte se zde s ostatními o své dojmy a zkušenosti.

KladyZápory
Prostor Drahé náhradní díly
Motor Někdy špatná dostupnost dílů
Výbava Prostor vzadu pro kolena
Pořizovací cena ojetiny Kufr
Luxus Pro někoho drahý provoz





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
4
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
5
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
3
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
4
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.08
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Vendys, 24.02.2009 17:26
Tak to máme 12 let starou šlupku, do které bylo nutné narvat dalších cca 110% kupní ceny aby vůbec jezdilo a i tak tam světýlka kontrolek blikají jak na vesnické diskotéce Přičtěme dobrodužství při hledání aspoň trochu kompetentního servisu...to opravdu BMW a MB překoná Ať mi nikdo neříká, že se nové auto nevyplatí, zvláště při tak extrémním ročním nájezdu (pokud tedy nebyl "přikrášlen")
pan Purkrábek z Purkrabí, 24.02.2009 18:37
Nechápu zde rýpání do autora a přispívajících ohledně ročních nájezdů, mám práci kde jezdim po celé republice občas Slovensko, Maďarsko, Německo a bez problému tich 100 000 km za rok najedu. Pravda je že mám všechny náklady hrazené od firmy, ale ten nájezd určitě není nemožný.
TOM, 24.02.2009 21:00
Ano, není nemožný, ale pokud to opravdu jezdíte, tak jistě víte, že ne běžný. A rozhodně se na to nebude nejlépe hodit 12 let starý vůz v hodnotě 63 tis kč...
A samozřejmě něco jiného je pokud to vyžaduje firemní politika a něco jiného soukromé jízdy....(ikdyž tady se to poznat nedá)
pan Purkrábek z Purkrabí, 24.02.2009 21:55
Není uplně běžný, ale věřil bych že ho hodně lidí udělá. S tím autem máte naopak pravdu, výběr to není uplně idální navíc značka, která zanikla a prakticky na ní neexistuje žádný autorizovaný servis. No ale proti gustu...
koos, 25.02.2009 00:06
Ano je to skutečně tak. Rover svoji nízkou cenou zapřičiněnou pádem mateřské značky láká ke koupi i lidi, kteří ani nevědí, co to vůbec je a s kým mají tu čest. Na to pak bohužel doplácejí samotné vozy. Proto radím. Jestliže potřebujete jen úpřepravit z bodu A do bodu B, Roveru se vyhněte. Rovery jsou skvělé vozy, ale musíte je mít rádi a dát jim co potřebují (podobně jako třeba Alfě Romeo). Rozhodně to není, ale ani nikdy nebyla (alespoň v Čechách) značka pro každého. Jezdil jsem teď chvíli s 25 Streetwisem 1,4 16V z obligátní série K a super super super. )))
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů