Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar vytáhl s modelem XF do boje s konkurencí

Aktuality
TZS | 14.09.2007
foto: km77.com
Tradičnímu britskému výrobci aut, Jaguaru, nemilosrdně utíká čas. Po osmnácti letech pod křídly Fordu by nyní ztrátová firma měla co nejdříve najít nového vlastníka. O to důležitější proto je, jak na právě probíhajícím Mezinárodním automobilovém veletrhu ve Frankfurtu zapůsobí nový model XF. Ten má oprášit zastaralou image značky a pomoci jí prosadit se vůči konkurentům, jako je BMW či Mercedes.
"XF je opravdu důležitý," prohlásil již koncem srpna šéf Fordu Allan Mullaly. Do prodeje by pětimístné auto připomínající coupé mělo přijít v březnu příštího roku. Objednat si ale jednu z pěti modelových a čtyř motorových variant v ceně od 49 370 eur, mohou zákazníci v mnoha zemích již nyní. S novým modelem chce "nevěsta" Jaguar získat pro nadcházející svatbu dostatečný lesk. Oč více bude "zářit", o to více může Mulally vyhnat cenu nahoru.
Pozornost jeví hned několik zájemců. Kromě indické Mahindry a private-equity firmy Cerberus, která již nedávno koupila Chrysler, naposledy tisk informoval také o tom, že o možné společné nabídce na koupi Jaguaru a Land Roveru, který také patří k Fordu, jednají Fiat a indická Tata Motors.
Pokud by byla Tata se svou nabídkou úspěšná, měli by Italové posléze menšinový podíl firmy. Nabídka na koupi by přitom ze strany Tata mohla podle expertů přijít již koncem měsíce. Její výši odhadují na jednu až 1,5 miliardy dolarů.
"Vím, že Jaguar má před sebou zářnou budoucnost," tvrdila na veletrhu ve Frankfurtu šéfka automobilky, Bibiana Boeriová. "Značku jsme pečlivě revitalizovali, sázíme na kvalitu místo kvantity a neustále dobýváme nové a ziskové trhy," dodala. Model XF je podle ní po v minulosti již uvedených typech XK Coupé a kabrioletu XKR, dalším krokem k novému designu budoucí generace aut.
Podíl na tom má designový ředitel Ian Callum, který vnitřek auta vybavil hlavně dřevem. "Je to nejhezčí moderní auto ve své třídě," tvrdí sebevědomě.
Podobný názor měli očividně také diváci na veletrhu při premiéře auta, kteří se hned po uvolnění zábran vrhli na pódium obdivovat auto z blízka.
Jaguar ale není jediná značka, která je v domě Ford na prodej. Mulally se chce totiž do budoucna více soustředit na klíčovou značku Ford a postupně proto prodává jednotlivé evropské značky, které koncern za posledních dvacet let nasbíral. Nového majitele už našel také Aston Martin, Mulally zvažuje také prodej švédského Volva.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů