Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi AWD: Já na tom mám!

Testy
Antonín Imlauf | 23.03.2015
dalších 13 fotek
Velké esúvéčko patří mezi nejúspěšnější obchodní artikly korejského gigantu. Současná generace snese výrazně přísnější společenská měřítka než dříve při ještě větší praktičnosti.

Zatímco dříve bylo Santa Fe považováno především za rodinný dostavník, dnes platí i za reprezentativní vůz, za jaký se nemusí stydět ani kdejaký úspěšný manažer. Konkurenční Kia Sorento sice v Ženevě vyjela v novém, Hyundai zatím pokračuje s generací vyráběnou od roku 2012. K mání je sice jen jediný motor – naftová dvadvojka, nechybí ale možnost volby mezi pohonem předních a všech kol nebo sedmimístná verze značená předponou Grand, což však nebyl náš případ.
Hyundai Santa Fe působí navenek robustním a především vysoce solidním dojmem. Stále svěží design je prostý zbytečných příkras, přesto je nadčasový a líbivý. Xenonové světlomety nejenže dobře svítí, ale dávají autu výraz sebevědomého desetibojaře, který si nenechá jak na dálnici, tak v terénu nic líbit. Volili bychom však menší kola než použité osmnáctky, které komfortu jízdy právě nepřispívají.

Uvnitř vozu naleznete vše, co potřebujete ke komfortnímu cestování, materiály jsou na výši cenové hladiny vozu a zpracování nemá patrnějších nedostatků. Seznam položek nejvyššího výbavového stupně Luxury je vskutku košatý. Nechybí spousta možností nastavení všeobjímající elektroniky od předních sedadel po hlasové ovládání infotainmentu s vestavěnou navigací a bluetooth rozhraním. Mezi známky „vyšší dívčí“, které nás zaujaly, patří automatické odsunutí sedadla řidiče při vystupování a nastupování s pamětí pro dvě různé osoby. Na parkovací kameru při couvání si člověk také velice rychle zvykne, další závislost si rychle získáte na bezklíčovém odemykání a startování. Posed za volantem je vyloženě pohodový a na řidiče má uklidňující vliv. Bezstarostnosti si užívají i cestující na zadních sedadlech s polohovatenými opěradly, které rozhodně netrápí nedostatek prostoru. Velkorysý je i zavazadelník s elektricky ovládaným víkem.

(+) bytelné zpracování a použité materiály
(+) pohodlná sedadla velkorysých rozměrů
(-) pomalé elektrické zavírání dveří

Testovaný vůz byl vybaven jediným možným motorem CRDi o objemu 2,2 litru a výkonu 145 kW, který v našem případě spolupracoval se šestistupňovým automatem. Motor je to až na krátké hlučnější intermezzo po studeném startu navýsost kultivovaný a výtečně odhlučněný. Reakce na sešlápnutí plynu nejsou právě bleskové a také převodovka s možností manuální volby pracuje nanejvýš rozvážně. K usedlému charakteru dvoutunového mastodonta nicméně popsaná charakteristika docela sedne a v drtivé většině případů s ní nebudete mít problém. Když se navíc motor dostane do otáček, umí držet trvale vysoké tempo, které je limitováno spíše celkovou těžkopádností stroje než nedostatkem koní. Spotřeba je vzhledem k hmotě Santa Fe slušná, když jsme se v průměru dostali na 7,8 litrů nafty, vyšší tempo odběr snadno přiblíží deseti litrům.

(+) kultivovaný chod
(+) vzhledem k hmotě rozumná spotřeba
(-) pomalé reakce na plyn

Jízdní vlastnosti nepatří mezi výstavní disciplíny Santa Fe. Na silnici je velké esúvéčko poněkud toporné a s velkými koly nevlídně poskakující, v terénu jej zas limituje nevelká světlá výška a monstrózní rozměry a hmotnost. Podvozek se nám na horších cestách jevil až zbytečně tvrdý, na druhou stranu jsme se nedočkali žádného nepřiměřeného houpání a naklánění. Zcela nekomunikativní a pomalé řízení lze nastavit ve třech režimech – Normal, Comfort, Sport. Pro běžnou jízdu doporučujeme použít režim Sport, abyste měli alespoň jistou mlhavou představu, co se děje s předními koly. Zbylá nastavení posilovače jsou vhodná spíše na parkování a popojíždění po městě. Ve vyšších rychlostech se vytrácí jistota a jízda si vyžaduje časté korekce směru. Do terénu, který asi mockrát nenavštívíte, je Santa Fe vybaveno sjezdovým asistentem a pohonem všech kol, který lze manuálně sepnout napevno. Zcela vyřadit z činnosti lze také stabilizaci.

(+) velmi dobrá trakce
(-) toporný podvozek
(-) mizerné řízení

Hyundai Santa Fe nás příjemně překvapil inovacemi i jízdním dojmem oproti předchozím generacím, za což si ale budete muset připlatit. Svezení tímto vozem bylo vcelku příjemné a nezaznamenali jsme žádné zásadní minusy, což bylo do jisté míry dáno nejvyšší výbavou, ale stále je co zlepšovat. Za naši redakci Hyundai Santa Fe získal 82 %.

Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4690
Šířka (mm)
1880
Výška (mm)
1675
Rozvor (mm)
2700
Světlá výška (mm)
185
Provozní hmotnost (kg)
2004
Počet míst (os.)
5/7
Minimální poloměr otáčení (m)
5,45
Objem zavazadlového prostoru (l)
585/1570
Motor
Typ
Vznětový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
2199
Kompresní poměr
16:1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
145 (197)/3800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
421/1800-2500
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
5,7
Palivová soustava
Palivo
Nafta
Objem nádrže (l)
64
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
9,8
Max. rychlost (km/h)
190
Zavěšení kol
Vpředu
MacPherson
Vzadu
Víceprvkové
Brzdy
Vpředu
Kotoučové
Vzadu
Kotoučové
Hodnocení článku
4.2 z 5 (84%)
Hodnoceno: 12x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Nickotic, 25.03.2015 14:48
Zdravim, mate nekdo se Santa Fe zkusenosti? Slysel jsem o nem prevazne pozitiva a tenhle novy vypada skvele. Ale porad si nemuzu vybrat mezi Hyundai SF a Opelem Mokka/Antara. Tak me napadlo, ze bych si ho na vikend pujcil, ale v Praze jsem ho nasel jen tady https://www.renbo.cz/hyundai-santa-fe. Nemate nekdo jiny tip, kde by se dal sehnat a odzkouzet? Nebo neridil uz nekdo oba dva modely? Jak Hyudai, tak Opel?
Diky
Nico
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů