Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Santa Fe

Poradna
Martin Vaculík | 01.03.2006
foto: TipCars.com
Rozhodl jsem se pro koupi ojetého SUV, stáří do 5 let a cenová relace do 500.000,-. Nakonec jsem se rozhodl pro Hyundai Santa Fe s benzinovým motorem. Jaký na můj výběr máte prosím názor?

Dotaz

Dobrý den,

rozhodl jsem se pro koupi ojetého SUV, stáří do 5 let a cenová relace do 500.000,-. Nakonec jsem se rozhodl pro Hyundai Santa Fe s benzinovým motorem nejraději 2.7i V6 případně 2.4i. Volil jsem mezi: Toyota RAV4, Suzuki Grand Vitara (dobrá do těžšího terénu, ale už starší design), Honda CRV (vadí mi otevírání zadního víka směrem k chodníku a rezerva na víku). Jaký na můj výběr máte prosím názor?

Děkuji za odpověď

Zdeněk Klučka


Odpověď

Hyundai Santa Fe je v tuto chvíli nahrazován novým modelem stejného jména. Ceny vozů původní generace proto klesají, čemuž napomáhají i nedávno výrazné slevy nových aut ze strany českého zastoupení značky. Limit 500 Kč se mi zdá na tento vůz až příliš štědrý, za takové peníze už můžete mít lepší auta. To je čistě Vaše rozhodnutí, já jen přidávám pár postřehů o modelu Santa Fe:
Motor 2,4i je poměrně líný, zejména se neochotně vytáčí. Pokud se potřebujete rozjet v náročnějším terénu, musíte použít celkem vysoké otáčky, pak však zase narážíte na slabou spojku. Ta prostě vůbec nevystaví a zůstane klouzat. Často bývá spálená již předchozím majitelem. Hyundai také po problémech s jejich velmi krátkou životností musel nahradit dvouhmotové setrvačníky jednoduchými, proto má motor v záběru spojky tepavý chod.

Mnohem modernějším vozem té samé značky je menší Tucson. Ten jako nový s motorem 2,0i CVVT (104 kW – výkon slušný, trochu zmatené reakce na plynový pedál) stojí 599 900 Kč, různá předváděcí auta atd. byste mohl koupit ještě levněji.

Myslím, že trochu bezdůvodně jste do vašeho výběru nezahrnul Subaru Forester. Za těch 500 tisíc Kč se seženou již i jízdně fascinující modely Turbo. U nich je faktem trochu dražší údržby (rozvody, platinové svíčky), ale jinak jsou to mechanicky robustní auta. Důležité je, aby vůz nebyl nakloněný na jednu stranu (vadný některý nivo-tlumič vzadu) a aby to nebyl automat. S ním totiž subaru nemá mezinápravový diferenciál, ale pouze lamelovou spojku, což není řešení hodné této značky.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zdenek, 01.03.2006 08:34
Díky za radu, mezitím jsem již vůz koupil. Nakonec nový SantaFe 2.4. Vámi uváděné neduhy motoru zatím nemohu potvrdit, jsem v záběhu takže motor nad 3.500 nevytáčím. I když v těžším terénu se asi pohybovat ani nebudu. O Tucsonu jsem uvažoval taky, ale má pro mé potřeby strašně malý kufr. Na několik Subaru v této cenové relaci jsem se podíval, zpravidla za sebou měly asi dost těžkou službu a jak píšete, servisovat je je poměrně finančně náročné.
anonym, 02.03.2006 08:23
zdravím měl jsem ale snad ani nedoporučuji....2,7 je opravdu hodně žíznivý motor (průměr kolem 14-16l) který ma s autem dost práce a navíc jsem se potýkal s problémem který mě na daný vůz hodně překvapil-4x4 často nefungovalo na vině poruchové diferenciál zadní nápravy,prý je to běžné
Jaaaa, 05.03.2006 22:03
Santa Fečko je hodně solidní auto.A nový model co se nám představil v Ženevě bude určitě dál pokračovat ve skvělých prodejních výsledcích.Snad na něj někdy taky budu mít :o)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů