Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Focus 1.8 TDDi GHIA

Recenze uživatelů
Miroslav Moncol (35) - Poprad | 02.05.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Focus 1.8 TDDi GHIA | foto: Miroslav Moncol
Jaké jsou zkušenosti uživatele Fordu Focus v karosářské verzi kombi? Projevil se během roku užívání nějaký vážnější problém? Jak se choval dieselový agregát pod kapotou?
Značka:Ford
Model:Focus
Typ:1.8 TDDi GHIA
Karoserie:kombi
Obsah motoru:1791
Palivo:nafta
Rok výroby:2003
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:149 000
Najeto km nyní:160 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:6
Předchozí vozidlo: 
Za uplynulé 2 roky jsem koupil 'manželce' (to je jen výmluva, udělal jsem si radost :-) ) 4 auta. Když jsem se nabažil, auto jsem prodal a začal hledat jiné. Tak nějak jsem to chtěl celé završit a rozhodl se pro kombi, 'které už nevyměním'. Jenomže to muselo být auto, které mi alespoň trochu udělá radost pri jízdě. Tak jsem se dostal k focusu - pomohl i TopGear, kde Focus neustále vychvalovali.

Vlastníte vůz značky Ford? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Jsem z SK a tady se fordy léta neprodávaly takřka vůbec! Sehnat focus bylo problém. V bazarech to začali taky chápat, a tak po 2 měsících mého hledání na netu už byly bazary plné Focusů. Vesměs ojetiny z Francie, Německa apod. Se strašnou cenou a ještě strašnějšími kilometry (samozřejmě bazary 'ručily' za 70 - 90 tisíc km). Reálně měly nejméně o 100 tisíc km více.
Mám štěstí, můj známý je předseda Ford clubu, a tak sme jeli do Německa pro focus sami. Znal bazar, kde byly jen fordy. Každý byl 5x lepší než ten NEJ na SK. Známý však jen kroutil hlavou, a tak jsme jeli za 2 týdny znovu. Našli, koupili...
GHIA, vyhřívání sedadel, hezký tmavý kokpit, plyšové sedačky, 4x airbag, 4x elektrika a spousta výbavy, kterou jsem u aut na SK nikdy neviděl. 149 tisíc na tachometru. Známý mi vysvětlil, že 150 tisíc km v Německu není totéž, co 150 tisíc po SK cestách nebo po Praze...Tak jsem dál nereptal...
Už cestou domů jsem na dálnici nestačil chápat, jak může 66 kW jet 190 km/h. I pružnost při zrychlování ze 120, 140 km/h byla u tak 'slabého' motoru nepochopitelná. Jenom ten hukot! Četl jsem, že TDDi jsou hlučné motory, ale tohle bylo pro mne moc. Po 100 km však motor ztichnul a doufal jsem, že to tak zůstane. (Bohužel motor skutečně ztichne až po dlouhé době, takže při běžném ježdění hučí neustále).
Úplně mne ale focus dostal při jízdě po okreskách. Je to pravda - podvozek je neuvěřitelný! Na tak velké auto (kombi) se focus vrhá do zatáček jako malé štěně, kdo rád řídí, ten si fakt užije. Taky tah motoru je naprosto jiný, než je tomu u VW. Žádný kopanec a pak mrtvo - focus se rozjíždí pozvolna, ale táhne snad až po 4 500 ot.! Nemusím 2x přeřadit, když chci předjet kamion - focus to zvládne i na jeden rychlostní stupeň.
Na interiér je třeba si zvyknout, ale nic mu nechybí, je perfektně ergonomický. Z auta je dobrý výhled, kufr je perfektní. Pocitově mi auto nepřipadá moc pevné, dveře se zavírají jako z papíru, testy ENCAP však říkají něco jiného - focus je na tom více než dobře. Vyhřívání sedadel zná jen polohy zapnuto/vypnuto - a hřejou tedy moc. Takže v zimě vypínáte, zapínáte. Ale furt lepší než nic.
Manželka jezdí s dvěma dětmi a focuse si moc pochvaluje. Cestou z Německa jsem jel za 6,5 litrů, žena jezdí krátké tratě a po městě za 6.
Můj problém se jmenuje výška. Mám 190 cm a když jsem jel autem 500 km, byl jsem dost unavený z cesty. Sedačky prostě moc nejsou pro takové dlouhány. Když chci dobře z auta vidět, musím si sklopit opěrku dost dozadu, co mi vadí. Jde o zvyk - rozhodně to bude vadit málokomu, ale já řídím v pozici WRC :-) skrčený dopředu. A proto mi je focus malý. Takže to nakonec bude asi mondeo... R. v. '99 2,5 V6 jsem už měl, a tak to bude asi tenhle motor, jenom novější model - od 2003. Dost lidí na fordy nadává, já jsem byl jen spokojený.
KladyZápory
prostor hlučný motor TDDi
pružnost sedačky, když máte 190 cm
kufr klíčkem otevíraná kapota
výbava GHIA  
  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
2
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
2
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
2
Spotřeba
2
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.64
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 18.05.2007 08:46
Kecy, uvnitř je Focus větší než oktávka, všem dlouhánům, co se do Focusu nevešly bych chtěl poradit, že auto má nastavitelnou i výšku sedáku, takže ho lze snížit a na hlavu se vejde ještě klobouk!!! Já mám 1,8 TDCI kombi, prům. spotř. 5,8 - absolutní spokojenost.....
anonym, 18.06.2007 09:45
Dobrý den!
Mám možná hloupý dotaz ale prosím:
Jaký je rozdíl v motorech pro tyto vozy 1,8 l - TDDI ? TDCI ? CDTI
resp. JAK jako LAIK poznám o jaký motor jde - když to nemá dekl příp tam může být napsáno cokoliv...
Děkuji předem za radu Nik
dominicus@seznam.cz
anonym, 03.12.2007 23:19
auto, kde je méně místa než ve fabce snad neexistuje
anonym, 22.04.2008 23:19
jestli bude majitel toho focusu cili autor teto recenze auto prodavat at se ozve, shanim tohle auticko uz nakej patek a je opravdu problem narazit na peknej kousek... popripade by mi mohl doporucit nakej ten bazarek v dojclandu:)) uvital bych napr www odkaz;) predem moc diky!
zorro, 17.03.2018 09:27
Ahoj prosím o radu, mám ford focus 18 tddi 2000,stává se mi zě auto zničeho nic při jízdě chcípne, počkám až pípne imo a auto zase nastartuju,ale většinou se to stává v kopci,dík
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů