Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fiat Croma 2,4 JTD - stavebnice za 904 000 Kč

Testy
Redakce TipCars.com | 24.07.2006
dalších 32 fotek
Prostorný rodinný vůz vybavený silným turbodieselem je snem nejednoho řidiče. Možností jak si jej splnit se nabízí několik, patří mezi ně i Fiat Croma 2.4 Multijet?

Když italská automobilka uveřejnila první oficiální fotografie nového modelu Croma, mnohým motoristů vyrazila dech. Zatímco Croma první generace, jejíž výroba byla ukončena v roce 1996, měla klasickou čtyřdveřovou tříprostorovou karoserii, fotografie nástupce představeného téměř po desetiletém čekání jasně hovořily o automobilu na pomezí kombi a MPV.

Interiér

Černo-béžový interiér s imitací dřeva vypadá opravdu honosně a v případě cromy i velmi prostorně. Tento dojem ještě podtrhuje výborné prosvětlení vozu díky rozměrnému dvoudílnému střešnímu oknu, které zabírá téměř celou střechu.

Řidiče v automobilu přivítá designérsky zdařilá palubní deska s multifunkčním volantem a masivním středovým panelem, na němž najdeme barevný displej sloužící kromě jiného i pro navigaci. Posádka má k dispozici pohodlná sedadla, prostoru je dostatek i pro cestující na zadních sedadlech a zavazadla také nečiní žádný problém. Zavazadelník totiž nabídne objem rovných 500 litrů v základním uspořádání, po sklopení zadních sedadel tato hodnota naroste až na 1610 litrů. Jen dostat se do něj může být trochu problém. Centrální zamykání totiž ne vždy odemkne celý automobil. My se k zavazadlům vždy dostali, někdy ale až na druhý, či třetí pokus o odemknutí cromy.

Příjemný je dostatek nejrůznějších odkládacích míst. Na závěr seznamování se s interiérem ještě otevíráme schránku před spolujezdcem, kde nacházíme několik neidentifikovatelných plastových dílů. Po krátké prohlídce je s mávnutím ruky vracíme zpět.

V rámci posledních příprav na první testovací jízdu zbývá už jen seřídit sedadla a zpětná zrcátka. Plná elektrická výbava napovídá, že to bude hračka. Zatímco řidič s úsměvem obsluhuje ovladače sedačky, spolujezdec má poněkud zděšení výraz při marné snaze dostat opěradlo do odpovídající polohy. Po chvilce se podařilo – k našemu úžasu zjišťujeme, že je odpovídající ovladač přepólovaný. Na pokyn „dej opěradlo nahoru“ jej začne sklápět a naopak. Ve Fiatu asi někdo neměl svůj den.

Motor a jízda

Přeplňovaný vznětový pětiválec o objemu 2,4 litru disponuje výkonem 147 kW (200 koní) a pracuje s maximálním točivým momentem 400 Nm. Obě hodnoty tedy slibují dynamické svezení. Turbodiesel s přímým vstřikováním common rail je vybaven turbodmychadlem s proměnnou geometrií lopatek a mezichladičem stlačeného vzduchu.

I přes lichý počet válců musíme pochválit naprosto klidný a vyvážený běh motoru, který je navíc perfektně odhlučněn, takže není posádka rušena ani ve vysokých rychlostech. Dvacetiventilový pětiválec 2.4 JTD Multijet dokáže rozjet 1650 kilogramů těžkou cromu podle údajů výrobce z klidu na 100 km/h za 8,5 sekundy. Automobil dosáhne maximální rychlosti 216 km/h. Podle výrobce si při jízdě po městě řekne o 11,5 litrů nafty na 100 kilometrů jízdy, o 6 litrů mimo město a o 8 v kombinovaném provozu. Nám se však podařilo jezdit po městě za 12,5 litrů a v kombinovaném provozu se spotřeba pohybovala nad devíti litry.

Výkon 147 kW vypadá na papíru moc pěkně, ale realita je někde jinde. Šestistupňová automatická převodovka a váha značně krotí ambice vozu. Z jízdy se tak vytratilo veškeré potěšení. Na druhou stranu musíme konstatovat, že automobil určitě bude vyhovovat řidičům, kteří jezdí dlouhé vzdálenosti a vidí ve voze pouze dopravní prostředek. Takovým nabídne veškerý komfort potřebný k pohodlnému cestování. Například podvozek doslova žehlí nerovnosti, o zbytek se postará výkonná klimatizace, audiosystém a v případě potřeby i navigační systém.

Závěr

Fiat Corma nabízí opravdu komfortní cestování, od motoru 2.4 JTD Multijet ale v tomto voze atletické výkony a nízkou spotřebu nečekejte. Automatická převodovka řadí pomalu, což řidič pocítí hlavně při potřebě prudce akcelerovat – potom se zdá i při plném sešlápnutí pedálu plynu, čekání na podřazení zvlášť dlouhé.

Měkce nastavený podvozek vás doslova přenese přes různé výmoly či rozbitou dlažbu, ale v zatáčkách bude jedním z důvodů, proč vůz brzo ztrácí jízdní stopu. Tím druhým a daleko podstatnějším je těžká příď, kvůli které je croma hodně nedotáčivá. Dobře na nás nepůsobil ani přeposilovaný posilovač řízení, kvůli němuž prakticky chybí zpětná vazba. Jízdní vlastnosti tedy pochválit zrovna nemůžeme.

Před vrácením vozu dealerovi jsme automobil po týdenním ježdění podrobili důkladné očistě karoserie i interiéru. Při této příležitosti jsme našli několik dalších plastových dílů, které pravděpodobně za jízdy kdesi odpadly. Vzpomínáte na obsah schránky před spolujezdcem? S myšlenkami na stavebnici za 904 000 Kč, což je základní cena testované Cromy 2.4 JTD Multijet, jsem jednotlivé součástky posbírali a přidali k ostatním do odkládací schránky. O kvalitě dílenského zpracování ať si každý udělá obrázek sám. Pro nás vše dopadlo dobře, vždyť nám nic zásadního za celý týden testování neupadlo.

Hodnocení
Brzdy
2
Design
3
Dílenské zpracování
5
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
3
Prostornost
1
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
4
Sedadla
2
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
2.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4756
Šířka (mm)
1775
Výška (mm)
1597
Rozvor (mm)
2700
Rozchod kol vpředu (mm)
1513
Rozchod kol vzadu (mm)
1496
Provozní hmotnost (kg)
1650
Objem zavazadlového prostoru (l)
500/1610
Motor
Typ
Přeplňovaný vznětový
Počet válců
5
Zdvihový objem (ccm)
2198
Max. výkon kW (k)/ot./min.
147 (200)/4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
400/2000
Spotřeba
Město
11,5
Mimo město
6
Kombinovaná
8
Palivová soustava
Objem nádrže (l)
62
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
8,6
Max. rychlost (km/h)
216
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/45 R18
Cena
Celková cena testovaného vozu (Kč)
904 000
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.07.2006 20:40
Neblázněte! Vždyť bylo testováno 1 auto. Jízdní vlastnosti nic moc a co jako? -Tak se Croma třeba moc nepovedla. Uvidíme jak rychle budou padat ceny ojetin, tam se kvalita prokáže - viz Laguna- po 4 letech cena na 1/4 pořizovačky.
anonym, 25.07.2006 20:45
No ony se ty Passaty taky používají v trochu jiném režimu (firemní, taxíky), takže je logické, že trochu propadnou. Zajímavé je, že na konci tabulky jsou vozy pouze několika značek a jsou to vozy, které jsou používány mnohem "kultivovaněji" - žádný huntovaný firemní káry.
ekonom, 04.08.2006 14:11
naprostý souhlas,jak na cestě najdu co ztratím kdo ví kde???,,,,,,pak pokud jde o 200 koní,tak 216 /hod se mi zdá dosti málo při váze asi 16OO kg,nedávno jsem si jen pro sebe testoval kappu benzín turbo též
asi 200 koní a při váze asi 1570 kg tento motor docela slušně cvičí
se zhruba stejnou váhou--porovnávám s Fiat croma 2.0 t.i.e turbo
benzín laděný tlakem turba zhruba na 165 koní při váze asi 1300 kg.
Také mám velký dojem,že pokud tento článek psal odborník na koně-
tak asi na nějakou čtyřnohou ojetou herku a né auto o výkonu 200 k-
pokud náhodou těch 147 kw nebylo 147 koní--tomu bych spíš věřil,
neuvěřitelné jaké odborníky na auta tipcar redakce zaměstnává
nebo najímá? .neuvěřitelné...ale realita.
anonym, 05.07.2007 17:20
Vážení přátelé, já s tím jezdím. 1 rok-14000 km. Byla již 6x v záruční opravě. Vše se opravilo až na aut. převodovku. Podle mě je v prdeli něco na spojce, nebo převodovce. Nejsem odborník Včera-5.7.2007 mi řekli, že naměřené hodnoty jsou v normálu a tím je vše v pořádku. automechanik mi řekne, že se brzo něco vysype. Takže, soudruzi, kecáte nesmysly, kupte si to a pak se vyjadřujte.
anonym, 07.08.2007 12:16
já s ní jezdím skoro rok (26000km) a krom toho, že mám asi nějakou nečistotu ve ventilátoru a on tím pádem vydává hrozný zvuk, je vše OK
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů