Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Do servisů míří v Česku první Škodovky kvůli Dieselgate

Aktuality
Michal Štengl | 22.06.2016
foto: Michal Štengl
Ministerstvo dopravy začíná rozesílat pozvánky majitelům vozů Škoda Superb 2.0 TDI do servisu v souvislosti s emisní aférou. Celkem jich rozešle asi 2500.

Dopis s pozvánkou přijde od organizace Centrum služeb v dopravě, což je státní příspěvková organizace zřízená Ministerstvem dopravy. Škoda Auto začíná ve své autorizované síti provádět nápravu emisního skandálu koncernu Volkswagen, pro nějž se vžilo obecné označení Dieselgate. V něm šlo o to, že motory TDI řady EA 189 obsahovaly software, který poznal, že je auto měřeno na brzdových válcích, a přepnul se do jiného režimu s nižšími emisemi škodlivin.

První fáze svolávací akce se týká modelu Škoda Superb s motorem 2.0 TDI 103 kW řady EA 189, kterých je u nás asi 2500. V celosvětovém měřítku jich je kolem 18 000. Celá úprava spočívá v nahrání nového softwaru do hlavní řídicí jednotky motoru, který pro řešení skandálu schválila autorita ve spolupráci s automobilkou, nezávislá organizace Vehicle Certification Agency (VCA). Celá operace nebude zákazníky nic stát, tedy kromě času. A to minimálně půl hodiny.

V další fázi přijdou na řadu i ostatní modely Škoda, celkem se skandál v Česku týká asi 106 000 aut s naftovými motory 1.2, 1.6 a 2.0 TDI. Nejsložitější úprava čeká šestnáctistovku, která kromě nového softwaru dostane do sacího potrubí před váhu vzduchu navíc zařízení pro lepší usměrnění proudícího vzduchu.

Do servisů už zhruba měsíc jezdí majitelé dalších koncernových značek Volkswagen, Audi a Seat. Konkrétně v tuto chvíli probíhá svolávání majitelů vozů Volkswagen Amarok a Golf, Audi A4, A5 a Q5 a Seat Exeo. Jak už jsme uvedli, oprava je nepovinná a bezplatná. Žádné jiné formy odškodnění se čeští zákazníci zřejmě asi nedočkají. Proti tomu ovšem bojuje organizace Safe Diesel, která sdružuje lidi s postiženými motory. Podrobněji jsme o ní psali zde.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů