Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Daewoo Matiz 0.8

Recenze uživatelů
Michal Rokos (30) - Zlín | 24.10.2007
foto: TipCars.com
Malá městská vozítka mají různé výhody, ať už je to většinou nízká spotřeba, nebo praktičnost při prakování v přecpaných aglomeracích. Mezi taková "autíčka" beze sporu patří i Daewoo Matiz.
Značka:Daewoo
Model:Matiz
Typ:0.8
Karoserie:hatchback
Obsah motoru:800
Palivo:benzín
Rok výroby:2000
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:80 000
Najeto km nyní:97 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:1 rok
Průměrná spotřeba:7,2
Poruchy:čerpadlo v nádrži
Předchozí vozidlo: Favorit,Escort, Mégane DCI
Po narození dítěte mě přestalo bavit dělat manželce taxikáře a tak jsem se jí rozhodl zakoupit nějaký malý a nenáročný automobil, na kterém toho nebude moc co pokazit a v případě nějaké drobné kolize to nebude i moc vidět. Volba padla na malého Matize v základní výbavě (takže v žádné) s černými nárazníky a malou příplatkovou výbavou, v našem případě podélnými střešními nosiči.
Auto bylo pět let staré, koupeno u nás, jeden majitel s poctivě vedenou servisní knížkou.
Uvnitř vozu vládne trochu té tzv. korejské šedě, palubní deska je jednoduchá, vše tam kde má být. Jen ta kontrolka rozsvícených světel trochu chyběla. Sedadla jsou na můj vkus poněkud krátká, stejně tak i délka opěradel vyhoví jen menším osobám. Naproti tomu místa nad hlavou je díky vyšší stavbě na rozdávání. V zadu moc nevím, tam seděl náš malý a ten nic neříkal. Když jsem tam jel já, tak si toho moc nepamatuji, takže se to dá asi přežít. Do kufru se dá dát pouze nákup, nebo se tam přesně vejde hokejová taška s výzbrojí.
Motor o obsahu 800 překvapí širokým rozsahem použitelných otáček, typickým zvukem a trochou vibrací. Na pětku se dá jet 40 nebo i 150. Hodí se však jen do rovinatých tratí, při pohledu na jakýkoliv kopec se mu moc nechce. Nebo nechce, musí se podřadit a jet. A jsme u jedné z nevýhod a to je spotřeba. U tak nízkého obsahu jsem se nebyl schopen já ani manželka dostat pod 7,2l. Jezdilo se převážně po městě, ale i mimo. Jinak ideální to s Matýskem bylo tak do 110km/h, pak už bylo slyšet vše od motoru až po křičící ženu.
Řazení bylo horší, třeba dvojka při podřazování se tam musela doslova narvat.
Podvozek je spíš měkčí, v zatáčkách se nakloní, ale celkem drží. Nedrží však moc na příčných nerovnostech, kde měl zadek jaksi tendenci odskakoval. Toto vše se přihodí hlavně při rychlejší jízdě, ne však při pilotáži jakékoliv opatrné ženy.
Jediná porucha a investice na autě byla výměna čerpadla v nádrži. Naštěstí mi tam známý naimplantoval čerpadlo z Felicie, chtěl za to 2000Kč, víc sem se raději neptal. Ze začátku se mi občas rozsvítila kontrolka motoru check, ale po radě na webu Daewoo klubu, že to může být benzínem, jsem přestal brát u supermarketů a od té doby vše ok.
Ještě jedna věc, která stojí za zmínku, je spotřeba oleje. Po zhruba pěti měsících jsem doléval asi 1,2l.
Vzhledem k celkovému obsahu cca 2,8l se mi to zdálo celkem hodně a to motor byl ze spodu absolutně suchý.
Co říci závěrem. Tohle auto jsem bral jako přibližovací prostředek, který podle mě splnil svůj účel. Manželka se celkem naučila jezdit, malý v autě zvracet. Trochu nám chyběla alespoň nějaká malá výbava, ale co naplat. Po roce jsem auto prodal s minimální ztrátou na ceně. Takže spokojenost. Korejce jako takového bych se určitě nebál. U Daewoo (nebo nyní Chevroletu) je spíš problém u nových aut a to v servisu, který většinou přebral Opel. Tam se na vás dívají jak na chudé příbuzné. Jako další auto jsem koupil ojetý a hlavně větší Daewoo Kalos s klimatizací a lepší výbavou, ale to snad někdy příště.

KladyZápory
nižší povinné ručení  horší spotřeba  
relativně prostorné  špatná pasivní bezpečnost  
zaparkuje kdekoliv  spotřeba oleje  
manželce se líbilo  nulová výbava  
cena náhradních dílů    





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? asi ano



Podělit se o Vaše zkušenosti s vozem můžete ZDE

Hodnocení
Brzdy
4
Design
2
Dílenské zpracování
3
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
4
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
4
Řízení
3
Sedadla
4
Spotřeba
4
Výhled z vozu
3
Celkové hodnocení - průměr:
3.31
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
1.8 z 5 (36%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 25.10.2007 12:05
Tak zkus priste lepe myslet: Pokud najel za rok 17000 km, tak mohl za pet mesicu (treba v zime) najet 1000 a za zbylych 7 mesicu 16000. A tak tedy: o kterych pet mesicu se jedna? V kazdem pripade je to informace na nic, neni jednodussi napsat: po ujeti (treba 10 000 km) jsem doleval tolik oleje.
anonym, 25.10.2007 17:57
LIDI VY JSTE CUNATA, SI TO TAK PROCITAM A VY SNAD SE NAD TIM SROTEM DELATE NEBO CO, TAK ODPORNE AUTO NEDELALI ANI V CCCP
anonym, 25.10.2007 20:50
By mě zajímalo s čím jezdíš Ty, debile! A máš vůbec auto?
anonym, 25.10.2007 21:36
potvrzuji:IDIOT
bensonn1, 28.02.2012 22:38
Tohle auto jsme měli půjčený na dovolený v zahraničí a v pěti lidech sme se s nim pořádně vyblbli. Překvapila mě ta živost a na tak malou budku i docela dost místa. Samozřejmě že bych s tim asi v pěti lidech nejel 600 kiláků. Brácha má vw LUPO 1L a je na 6ti litrech při svižné jízdě. Otec uvažuje koupi levného malého pětidvéřovýho vozítka s nízkými provozními náklady na jízdu mezi vesnicemi a 1x měsíčně 120 kilometrů k prarodičům. Takže Matiz mu doporučuju.

A temten pán je skutečně idiot.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů