Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Lodgy – co je zač a za kolik se prodává?

Nové modely
Karel Směšný | 28.05.2012
foto: Dacia
S délkou 4,50 m a šířkou 1,75 m se může Lodgy pochlubit rozměry vozidla MPV segmentu C za cenu vozidla MPV v segmentu malých vozů.

Nárazníky a přední maska kolem loga s chromovanou lištou nastiňují novou vizuální identitu značky. Pokud jde o profil, poměr mezi karoserií a zaskleným povrchem má zvýrazňovat robustnost, která je dle výrobce zdůrazněna vytvořenou linií karoserie. Zadní světla umožňují široké otevření víka zavazadlového prostoru pro lepší praktické využití.

Pokud jde o interiér vozu, palubní deska získala nový funkční design. Podle úrovně výbavy tak palubní deska a dveřní panely získají dvoubarevné obložení. Středový čelní panel s povrchovou úpravou v černém laku je zdobený chromovaným lemováním stejně jako výdechy ventilace, kliky dveří, loga na volantu nebo štítku na hlavici řadicí páky (podle úrovně výbavy). Lodgy dostává sdružený přístroj tvořený třemi částmi – displejem a dvěma analogovými ukazateli zasazenými do chromu (podle úrovně výbavy). Ovladače stěračů a světlometů také získávají nový vzhled. Z důvodu ergonomie a praktičnosti jsou ovladače elektrického ovládání oken nyní zabudovány do předních a zadních dveří (podle úrovně výbavy). Lodgy jako každé vozidlo MPV nabízí vyvýšenou polohu při řízení s lepším zorným úhlem.

Díky třetí řadě sedadel (za příplatek) nabízí v tomto cenovém rozmezí dobrou modularitu. Vnitřní prostor je optimalizovaný podle vnějších rozměrů – Lodgy nabízí cestujícím až sedm míst. Vozidlo má k dispozici i volitelnou výbavu, jako např. integrovaný multimediální systém MEDIA NAV, navigaci s dotykovým displejem, omezovač rychlosti a zadní parkovací senzor.
Model Lodgy je dostupný v pěti nebo sedmimístném provedení. Lavice ve 2. řadě umožňuje přepravu třech osob. Sedmimístná verze má ve 3. řadě k dispozici vyjímatelnou dvoumístnou lavici. Lodgy poskytuje prostor v oblasti kolen 144 mm a volnou výšku 866 mm.
V pětimístném provedení je objem zavazadlového prostoru 827 dm3. S vyklopenou lavicí ve druhé řadě dosahuje objem 2 617 dm3. Podle úrovně výbavy může být sklopná a výklopná lavice dělená v poměru 60 : 40.

V sedmimístném provedení je objem zavazadlového prostoru 207 dm3. S vyklopenou lavicí ve 3. řadě objem dosahuje 634 dm3. Tato lavice je vyjímatelná, což umožňuje zavazadlový prostor ještě více zvětšit. Lze ji překlopit vpřed až k vyklopené lavici 2. řady a připevnit ji popruhy k předním opěrkám hlavy. V tomto uspořádání je pak celkový objem zavazadlového prostoru 1 861 dm3.
Podle úrovně výbavy je celkový objem odkládacích prostorů 20,5 až 30 litrů. Lodgy může mít celkem až dvanáct odkládacích prostorů.

Lodgy nabízí multimediální systém nazvaný MEDIA NAV. Systém je zabudovaný do palubní desky a zahrnuje dotykový displej. Systém MEDIA NAV je uveden na trh za cenu 10 800 Kč. Umožňuje připojení handsfree sady s technologií Bluetooth®, audiostreaming, vstup USB a Jack v čelním panelu a integrovanou navigaci.
Ovládá se pomocí 7" (18cm) dotykového displeje. Stránka „Menu“ umožňuje procházení jednotlivých funkcí MEDIA NAV. Je také možné připojit přenosné zařízení přes vstupy USB a Jack, které jsou pro větší ergonomii umístěny na čelním panelu, a ovládají se je pomocí dotykových tlačítek na displeji nebo ovladači pod volantem, přičemž údaje se zobrazují na displeji MEDIA NAV.
Dotyková navigace je v grafickém 2D nebo ve 3D zobrazení z ptačí perspektivy (birdview). Zákazníci si mohou mapy aktualizovat prostřednictvím portu USB a internetového rozhraní.

Model Lodgy je v ČR nabízen s benzinovými i dieselovými pohonnými jednotkami. V okamžiku uvedení na trh bude v nabídce benzinová jednotka 1,6 60,5 kW/82 k a dieselová jednotka 1,5 dCi s výkonem 90 nebo 107 k . Verze s dieselovým motorem mají označení „Dacia eco²“
1,6 60,5 kW/82 k. Motor 1,6 60,5 kW/82 k dosahuje točivého momentu 134 Nm při 2 800 ot./min. V kombinaci s pětistupňovou manuální převodovkou vykazuje normovanou spotřebu 7,1 l/100 km (kombinovaný cyklus), což představuje 165 g/km emisí CO2.
1,2 TCe 85 kW/115 k
Tato nová benzinová jednotka o objemu 1,2 l a výkonu 85 kW (115 k), která byla poprvé použita u vozidel Renault Mégane a Renault Scénic kolekce 2012, je vybavena přímým vstřikováním a přeplňováním. Motor TCe 115 má výkon srovnatelný s motorem o objemu 1,6 l. Točivý moment 190 Nm dostupný od 2 000 ot./min zajišťuje odpovídající pružnost. V 5místné verzi (kombinovaný cyklus) s pětistupňovou manuální převodovkou vykazuje spotřebu 5,9 l/100 km, což představuje 135 g/km emisí CO2 (6,1 l/100 km a 140 g/km CO2 v 7místné verzi). Tato nová jednotka bude pro Lodgy k dispozici ve druhé polovině roku.
1,5 dCi 66 kW/90 k a 1,5 dCi 79 kW/107 k
Motor 1,5 dCi, je k dispozici ve verzi s výkonem 66 kW (90 k) a 79 kW (107 k). S točivým momentem 200 Nm u verze s výkonem 90 k a točivým momentem 240 Nm u verze s výkonem 107 k je motor 1,5 dCi se dá očekávat dobrá pružnost i v nižších otáčkách. Moror podle výrobce vykazuje nejnižší spotřebu ve svém segmentu – u první zmíněné verze 4,2 l/100 km (tj. 109 g/km CO2) a u druhé verze 4,4 l/100 km (tj. 116 g/km CO2) v kombinovaném cyklu. První verze je vybavena pětistupňovou manuální převodovkou, zatímco druhá verze je v nabídce s manuální šestistupňovou převodovkou.

Model Lodgy je vyvinut na platformě B0/Logan. Přední náprava typu pseudo-McPherson s trojúhelníkovými rameny byla převzata z modelů rodiny Dacia. Zadní náprava (s pružnou osou s programově deformovatelným profilem), pocházející z vozidla Renault Kango.
Lodgy je vybaveno systémem ABS Continental (Mark100) s elektronickým rozdělovačem brzdného účinku (EBV) a brzdovým asistentem (AFU). Průměr kotoučů byl zvětšen z 259 mm na 280 mm. Na přání je k dispozici elektronický stabilizační systém (ESC).
Co se týče pasivní bezpečnosti, je Lodgy na předních sedadlech vybaven dvěma čelními airbagy, dvěma postranními airbagy chránícími hlavu a hrudník a bezpečnostními pásy s omezovači síly a pyrotechnickými předpínači na místě řidiče. Zajišťují optimální držení hrudníku a v případě čelního nárazu omezí pohyb těla směrem dopředu přitisknutím popruhu v oblasti hrudníku a pánve. Lodgy má na třech sedadlech ve 2. řadě tři upevňovací body ISOFIX, které se u rodiny vozidel Dacia objevují poprvé. Tento systém umožňuje snadné a bezpečné uchycení dětských autosedaček nebo sedáků.

Cena za pětimístnou verzi s motorem 1,6 82k začíná na 214 900 Kč, nejlevnější diesel pořídíte za 284 900 Kč. Na vůz je poskytována záruka 3 roky nebo 100 tis. km.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
klobrch, 29.05.2012 08:55
Tento model vypadá pro běžnou českou rodinu velice slibně. Osobně bych preferoval benzín 1,2 TCi.
madlaOpatrna, 21.06.2012 20:36
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Líbí se mi Lodgy, ale přijde mi ten motor 1,6 8V slabej, chci plyn a do té 1,2 nepůjde. A nejsem si jistá, že když auto plně naložím a připojím vozejk, tak bude těch 8 válců stačit.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů