Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Češi kupují ojetiny. Milionáři Bentley

Aktuality
iHNED | 08.04.2008
foto: km77.com
Do společenství známých jmen jako Paris Hilton či Ján Slota se letos zařadilo dalších osm lidí z Česka. S dědičkou hotelového impéria či slovenským politikem je spojují tři slova: Bentley Continental GT.
Vozy, jejichž ceny se pohybují od 5,5 milionu korun za Bentley Continental GT po deset milionů za nejluxusnější kupé světa Bentley Brookland, si loni v Česku pořídilo osmadvacet milionářů.
Osm registrací Bentley za prvé tři měsíce letošního roku naznačuje, že solventních lidí v zemi neubývá. Dokazuje to například i deset nových vozů značky Maserati proti třem v loňském prvním čtvrtletí či patnáct sportovních Porsche 911 proti loňským osmi registracím téhož modelu. Na žádný z těchto vozů nestačí milion či dva.

Prodej aut stále roste
Většinu automobilů na českém trhu si pořizují méně majetní lidé - a jejich nákupy také rostou.
V letošním prvním čtvrtletí se v zemi nově registrovalo 86 488 osobních automobilů, což je o 7,5 procenta více než za prvé tři měsíce loňského roku.
Většinu tvoří ojetá auta, která si jejich majitelé dovezli ze zahraničí. Přibylo jich více než 53 tisíc, což je 62 procent všech nově registrovaných vozů.
Tento poměr odpovídá průzkumu GE Money Auto z letošního února, podle něhož dva ze tří Čechů dají při nákupu auta přednost ojetině. Hlavní příčinou jsou ceny. Češi jsou ochotni dát za auto průměrně 182 500 korun. To stačí nejvýše na Hyundai Atos Prime za 150 tisíc, na některá miniauta z kolínské továrny TPCA nebo na nejmenší chevrolety či fiaty. Přitom ale polovina českých řidičů chce větší auta a kombíky s dostatečně velkým prostorem pro zavazadla. Jediným řešením je proto nákup použitých vozů, a to hlavně v Německu, kde lze sehnat třeba jen tři roky starý vůz za polovinu ceny nového.

Tržní podíl Škody klesá
Nejprodávanější značkou mezi novými osobními vozy je tradičně Škoda, byť podíl mladoboleslavské automobilky na trhu opět klesl, a to z 38 na 32 procent. Škoda za prvé čtvrtletí v Česku prodala necelých 10,5 tisíce aut, což představuje meziroční pokles o téměř deset procent. Nejvýrazněji, o pětinu, klesl zájem o octavie. Prodalo se jich jen 2902.
Druhou nejprodávanější značkou v zemi je Ford, a to především díky velkému zlevnění modelu Ford Focus. S motorem 1.4 o výkonu 58 kW nyní v základní verzi stojí 300 tisíc korun. Cena tak odpovídá výbavě, v níž se jako přednost vedle dvou airbagů a ABS uvádí i posilovač řízení. Ford Fusion si letos koupilo 1119 lidí, což je pětinásobek prodeje tohoto modelu v loňském prvním čtvrtletí. Celkem Ford prodal 2120 osobních aut, což je o 42 procent více než před rokem.
Více než dva tisíce osobních aut za čtvrtletí prodal už jen Volkswagen, za ním v žebříčku následují značky Renault a Hyundai.
Během prvého čtvrtletí se výrazně zviditelnila korejská firma Kia, která od loňska vyrábí vozy pro Evropu v nové továrně v Žilině. Její model Kia Cee'd, jehož prodej oproti loňsku vzrostl trojnásobně na 741 aut, je příkladem podobného souznění ceny a úrovně výbavy, jako u Fordu Fusion - s tím rozdílem, že obojí je o třídu výš. Za 340 tisíc korun má Kia Cee'd nejen ABS a posilovač řízení, ale také šest airbagů, elektrické ovládání předních oken, palubní počítač, rádio a benzinový motor o obsahu 1.4 litru s výkonem 80 kW.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 08.04.2008 00:56
taky chci bentlej
bubu, 08.04.2008 08:44
Bentley continental GT- preplnany 12 walec, 560 koni, nahon na vsetky kola - chcelo by to recenziu...
anonym, 08.04.2008 09:44
Jo ... a za volantem rozmazlena slepice jmenem Paris Hilton ... auto se mi taky libi, a moc, ale tuhle kombinaci radeji na silnici nepotkat
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů