Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X6 - Psancem bez důkazů

Aktuality
iHNED | 11.06.2009
další 4 fotky
foto: km77.com
Motoristický novinář ví o autech všechno nejlépe. Shovívavě vysvětluje známým, že si koupili úplně špatné auto, protože jeho řízení neposkytuje dokonalou zpětnou vazbu. Ušklíbá se nad nadšením kamaráda, který si pořídil z druhé ruky vysněnou octavii s turbodieselovým motorem. A jsa ve společnosti tázán, jaké zajímavé auto naposledy řídil, utrousí něco o "porsche" nebo "lambu".

Inspirace v Koreji?
Přibližně před rokem touto dobou všichni automobiloví publicisté, autora této rubriky nevyjímaje, věděli naprosto přesně, že BMW X6 nemůže fungovat. Že koncept "terénního kupé" nebo "sportovního SUV" je v jádru zvrácený. Že tak velké a těžké auto s pouhými čtyřmi sedadly je vulgární. Že to stejně nebude zatáčet.
A málokdo si nechal ujít příležitost vysvětlit, že segment "Sports Activity Coupé" nevynalezlo BMW. Vysmívaný korejský SsangYong přišel s podobně koncipovaným modelem Actyon mnohem dříve. Takže BMW vlastně opisuje od SsangYongu, končívaly tyto jízlivé výklady.
Rok se s rokem sešel a vozy BMW X6 jsou všude. Prodávají se nejen u oficiálních dealerů, ale také u dovozců lehce ojetých luxusních aut z Německa nebo u šedých importérů ze zámoří.
To by ještě nemuselo dokazovat, že jsme se mýlili. Tržní úspěch automobilu není zdaleka vždy úměrný jeho technické vyspělosti, jak dokládá příběh žalostného, leč nesmírně úspěšného Peugeotu 206. Jenže X6 není jako dvěstěšestka. X6 je po čertech zdařilé auto.

Kříženec kupé a SUV
Technicky se BMW X6 nijak zásadně neliší od všeobecně známého SUV jménem X5, s nímž dokonce sdílí jednu výrobní linku v americkém Spartanburgu. Místo tradiční karoserie SUV nicméně tento vůz dostal svažující se střechu.
Podle výrobce proto z boku připomíná klasické kupé. Spíše rybenku, ale na tom nesejde. Každopádně působí mnohem dynamičtějším a dravějším dojmem než utilitárně tvarovaná "esúvéčka".
Místo obvyklé zadní lavice najdete dvě pohodlná sedadla s výrazným anatomickým tvarováním a odkládací konzolou uprostřed. Kdo by ale čekal královské pohodlí pro čtyři cestující, bude zklamán. Ačkoli místa pro nohy i ramena je vzadu dostatek, linie střechy značně limituje prostor pro hlavu.
Zavazadlový prostor je obrovský, a třebaže všestranností se nemůže měřit s tradičními SUV, díky sklápěcím zadním sedadlům a širokému víku dostanete dovnitř i jízdní kolo. Tedy máte-li jeden z těch moderních typů s lehkým karbonovým rámem - nakládací hrana je 90 centimetrů nad zemí. Celkově je ovšem X6 o 55 milimetrů nižší než příbuzná X5.
Palubní deska a vlastně i celá přední část kabiny jsou totožné s X5, ale nižší prosklení přece jen dokáže vytvořit uvnitř více sportovní atmosféru. Na volantu se objevily masivní řadicí páčky pro ruční ovládání samočinné převodovky, a když si prohlédnete středovou konzolu, všimnete si čalounění, které má zabránit otlačení kolen při divokých průjezdech zatáčkami. Zbytečné divadýlko? Ne tak docela.

Přepište učebnice fyziky
X6 totiž jede, brzdí a zatáčí způsobem, na jaký by 2,2 tuny vážící monstrum nemělo mít žádný nárok. Jestliže někdo považoval Porsche Cayenne za výsměch fyzikálním zákonům, X6 ho rychle přiměje poupravit představy o hranicích možného.
Velkou zásluhu na tom má nový, elektronicky řízený pohon všech kol. Zatímco většina "čtyřkolek" dokáže přesouvat točivý moment jen mezi oběma nápravami, systém Dynamic Performance Control od BMW zvládá distribuci také ze strany na stranu.
V zatáčce pošle maximum výkonu na vnější zadní kolo, takže auto se krásně a ochotně stáčí i do nejostřejších oblouků. X6 přitom netrpí nadměrně tvrdým podvozkem. I přes svoji neuvěřitelnou agilitu jezdí po českých silnicích když ne plavně, pak tedy s adekvátní dávkou poddajnosti.
V nabídce je i benzinový osmiválec se dvěma turby, většina zákazníků nicméně volí motor sice se shodným počtem přeplňovacích dmychadel, ale spalující naftu.
V rozložité X6 není tento vynikající agregát zdrojem tak výbušné akcelerace jako například v modelech řady 3, avšak jeho schopnost měnit rafinovanou ropu v rychlost je pořád vysoká.
Převodovka nabízí kromě běžného a sportovního samočinného také manuální režim, ve kterém dokáže věrně zprostředkovat pocit pevného spojení motoru s koly, jenž u automatů většinou schází.
Bylo by možné se ptát, zda svět v době sílící klimatické hysterie opravdu potřebuje dvoutunové auto se dvěma turby, ale jen čtyřmi sedadly. Nepochybné je i to, že jakkoli skvěle X6 jezdí, nižší a lehčí BMW s adekvátní technikou by se ovládalo ještě lépe. Objevuje se i teorie o tom, že část majitelů takto hrozivě vyhlížejícího vozu se rekrutuje z lidí, kteří si jeho koupí vynahrazují nenaplněnou touhu po respektu okolí.
Jako automobil je X6 ovšem brilantní. To znamená, že ti, kdo neváhali soudit ho předem, se šeredně mýlili.

BMW X6 xDrive35d

Cena

 

1 714 500 Kč

 

Motor

 

turbodiesel 3,0 l

 

Výkon

 

210 kW

 

0-100 km/h

 

6,9 s

 

Max. rychlost

 

236 km/h

 

Spotřeba

 

8,3 l/100 km

 

Emise CO2

 

220 g/km

 

Hmotnost

 

2185 kg

 

Tři další neobvyklá SUV

 Ssangyong Actyon A200XDi Lexus RX450h Porsche Cayenne Diesel 
    
Cena569 980 Kč1 549 000 Kč 1 691 000 Kč
Kladystejná koncepce jako X6 za třetinovou cenuúsporný a tichý hybridní pohonnejhospodárnější Cayenne
Záporyvšechno ostatnízcela bez sportovních ambicíje to vůbec ještě Porsche?

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
rojack, 12.06.2009 15:31
velebnosti. Spousta borců ověšených zlatými řetězy si ho sice pořídí, ale možná pro tento výkvět lidstva to je právě je.
Pavlik, 12.06.2009 19:38
Osobně jsem byl pouze svezen ve Vámi zmiňovaném voze, ale pokud se Vám nelíbí zvuk osmiválce - nemáte v BMW co dělat. Tato značka je pro lidi, kteří rádi řídí....
Tomi, 13.06.2009 08:54
myslíte,že když se mi nelíbí zvuk toho auta tak nemám v BMW co dělat?
Zvláštní názor.Já totiž řídím moc rád a pokud mi řízení znepříjemňuje tak zásadní věc jako nezajímavý zvuk motoru tak je to špatně.
Každopádně zvuk toho auta mi nepřijde zrovna "cool",pokud bych to nepříjemné brumlání měl poslouchat 3hodiny na dálnici tak nevim co bych dělal.Naopak zvuk 6ti válce od BMW je naprostá špička,s tím problém nemám.
zyxe, 14.06.2009 12:55
Na co je potřeba výhled skrz zadní okno??
MG-RR, 14.06.2009 18:12
Lidi neví roupama jak by se ukázali. Přemíra prostředků dělá bohužel své, a jak tvrdí můj kolega od Land Cruiseru: Podobné Cayene, X5, X6, Touareg a pod. jsou auta pro blbeč.. z města. Nebo myslíte, že v nehostinné krajině s tím něco projede :) Je to jako blondýnka s dlouhými nehty typu Dolly na dálnici u píchlého kola. Tak nám připadají majitelé těchto aut, jen v mužské podobě.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů