Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

BMW X3 2.0d

Testy
Michal Žďárský | 09.01.2006
dalších 44 fotek
foto: Autor
V kopcích i na silnici jsme otestovali luxusní BMW X3 s novým dvoulitrovým turbodieselem pod kapotou. Jak se motor osvědčil? Jak pracuje inteligentní systém pohonu všech kol xDrive v praxi? A jaký dojem na nás BMW X3 zanechalo?

V kopcích i na silnici jsme otestovali luxusní BMW X3 s novým dvoulitrovým turbodieselem pod kapotou. Jak se motor osvědčil? Jak pracuje inteligentní systém pohonu všech kol xDrive v praxi? A jaký dojem na nás BMW X3 zanechalo?

BMW X3 není žádnou novinkou. BMW s jeho příchodem v roce 2003 nezaskočilo jenom veřejnost, ale co je důležitější, i konkurenci. Menší bratříček velkého a luxusního modelu X5 se netají svoji příbuzností k tomuto prvnímu SUV počinu BMW, což lze spatřit i na první pohled. Když už padlo označení SUV, je třeba se zmínit o faktu, že BMW neslýchá tento pojem rádo a spíše hovoří o svých výtvorech jako o vozech SAV (Sport Activity Vehicle), čímž zdůrazňuje sportovní stránku a dobrodružnou povahu obou vozidel.

X3 je menší, lehčí a levnější variantou luxusní X5 a během své existence si již stačila vydobýt slušnou pozici na trhu. BMW X3 je kompaktním vozidlem s pohonem 4x4, které bude trávit většinu svého času na běžných komunikacích, ale díky své stavbě a inteligentnímu pohonu xDrive se nelekne ani lehčího terénu a ukáže svojí dobrodružnější povahu. Velkou nevýhodou německých vozů BMW bývá jejich vysoká cena, která se ve spojení s luxusním a důstojným BMW X5 dostávala do závratných výšin, když nejlevnější verze v základní výbavě dosahovala ceny téměř 1,5 milionu Kč. A tak musela přijít menší a levnější varianta, která však nabídne kromě pouze minimálně zmenšené karoserie podobné hodnoty jak u jízdních vlastností, tak i komfortu či vnitřního prostoru. BMW X3 sice stále není žádnou lacinou záležitostí, avšak pořídit ji lze již od hranice jednoho milionu korun, kdy dostanete pod ruku X3 v základní motorizaci s dvoulitrovým benzínovým agregátem.

My jsem měli k testu k dispozici X3 s novým agregátem 2.0d. Cena tohoto provedení startuje na hranici 1 121 700 Kč. BMW již tradičně nabízí širokou paletu nadstandardní výbavy, která často cenu automobilu značně navyšuje. V našem případě jsme se s příplatkovou výbavou za 268 070 Kč dostali na konečnou částku 1 389 770 Kč. Nejlevnější variantu jsme již zmínili, na druhém konci stojí BMW X3 s motorem 3.0d, jehož cena roste od 1 336 300 Kč. Právě cena a složitost zaškatulkování BMW X3 stěžuje situaci co se konkurence týče, avšak mezi největší konkurenty lze řadit například nejlevnější variantu Kia Sportage, svérázný Nissan Murano či X-Trail, konzervativní Volvo XC90, Hondu CR-V nebo snad Subaru Forester.

ModelBMW X3 2.0dKia Sportage 2.0 CRDiHonda CR-V 2,2 i-CDTi
Rozměry (d/š/v) [mm]4565/1853/16744350/1800/16954635/1785/1710
Rozvor [mm]279526302620
Objem zavaz. prostoru [l]480/1560325/1375628/948
Objem motoru [ccm]199519912204
Výkon [kW (PS)/ot./min]110 (150)/4000103 (140)/4000103 (140)/4000
Točivý moment [N.m] při ot./min 330 při 2000310 při 2000340 při 2000
Maximální rychlost [km/h]198176180
Zrychlení 0-100 km/h [s]10,211,310,6
Kombinovaná spotřeba [l/100 km]7,28,26,7
Základní cena [Kč]1 121 700599 980859 000

Design


Agresivita předním partiím vskutku nechybí!
Linie X3 vycházejí ze soudobého pojetí designu u BMW a především z větší X5. Již na první pohled vypadá X3 hodně luxusně. Nápadná je vyšší stavba a celková velikost vozu, která příliš neztrácí ani proti svému většímu sourozenci. Se svými rozměry 4565x1853x1674 mm je pouze o 10,2 cm kratší, 1,9 cm užší a o 3,3 cm nižší. X3 logicky ztratila i co se rozvoru týče. Ten je u X3 2795 mm. Názory na vzhled vozu se značně liší a podle reakcí okolí se dá říci, že například oproti X5 jsou spíše negativní. Můj subjektivní názor byl po žití s BMW X3 opačný. Linie X3 stejně jako její mohutný a agresivní výraz jsem si zamiloval.

Při pohledu na přední část si všimneme mohutného a členitého nárazníku, který byl v našem případě vyveden v barvě vozu, což si BMW nechá pochopitelně rádo zaplatit. Obdobná situace panuje i co se bílých blinkrů týče. Ty stejně jako nárazník v barvě karoserie vozu náramně sluší, když nenarušují složení předních světlometů, které svými ostrými tvary propůjčují BMW X3 značně agresivní výraz. Ten dotváří kulaté mlhovky v krajích nárazníku a především široká dvojice ledvinek zakončující dlouhou příď. Z boku vůz připomíná spíše vozy kombi, když na mírně se svažující střechu navazuje prudce klesající záď. Eleganci a styl vozu podpoří střešní lišty, zatmavená zadní skla, zrcátka v barvě karoserie a výrazné prolisy společně s velkými lemy blatníků. Zmínit musím i povedený design litých kol o rozměru 235/55-17, které byly osazeny zimními pneumatikami Dunlop Winter Sport.


Originální zadní lampy rozšifrují X3.
Zajímavý výhled nám BMW X3 nabízí na zadní část, která zaujme znovu povedeným nárazníkem v barvě karoserie, ale zejména svěže působícími zadními lampami originálních tvarů. Oba mohutné nárazníky vytváří dojem robustního vozu a dávají najevo ambice vozu v terénu. Šmrnc vozu dodává zadní kšilt s brzdovým světlem. Celkově vyšší stavba vozu s sebou nese nevýhodu v podobě vyšší nákladové hrany. Naopak obávat se nemusíte omezeného prostoru při nakládání, když se víko kufru otevírá dostatečně vysoko a nabízí praktické „ucho“ pro zavírání.

+ robustní dojem, svěží design, vzezření velkého auta
+ velká zpětná zrcátka
- výše položená nákladová hrana

Interiér


Interiér vozu je velice přehledný a povedený.
Ihned s prvním nasednutím do vozu si uvědomíte, že sedíte ve voze za téměř milion a půl korun. Provedení interiéru je na hodně vysoké úrovni, což se projevuje jak použitými materiály, tak i výborným slícováním a ergonomií. Najít si tu správnou polohu pro řízení a pohodlné cestování nebude činit problém vzhledem k velkému rozsahu nastavení polohy sedadel, k čemuž se přidá dvousměrně stavitelný volant. Pohodlná sedadla poskytují výrazné boční vedení a nabízejí pohyblivou koncovou část sedáku, která nabídne ještě větší podporu pro stehna řidiče či jeho spolujezdce. Funkce jistě velice příjemná, avšak mě naprosto vyhovovalo základní nastavení. Pochvalu zaslouží i velký tříramenný volant, na němž byl umístěn ovladač tempomatu a potřebné ovladače rádia. Volant nabídne poměrně široký věnec a příjemné tvarování, což jsem hodnotil velice pozitivně.


Obložení interiéru Aluminium with wave cutting pozvedá úroveň interiéru.
Interiér našeho X3 byl vyveden v tmavém provedení s velice povedeným prvkem, který u BMW nazvali finishers Aluminium with wave cutting, což není nic jiného, než obložení imitací hliníku s jakýmsi náznakem šupin. Tento motiv vypadá velice dobře a rozráží celkové pojetí, které by bez něho bylo zřejmě bez efektu a spadlo by do šedého průměru. Na tento motiv navazuje i podobně provedená řadicí páka, která navíc disponuje netradičním tvarem. Ten jsem zezačátku zpochybňoval, avšak později jsem na něj nedal dopustit. Plochá hlavice poskytovala výbornou oporu mé dlani, což je přesně to, co mi u ostatních automobilů chybí. Robustní palubní deska je vymodelována z tmavých měkčených plastů, středová konzola nabídne ergonomicky povedené ovládání rádia a klimatizace. Samotná přístrojovka je též výtečně přehledná, když nabídne dva kruhové analogové ukazatele. Jeden již tradičně pro rychloměr, druhý pro otáčkoměr, jehož červené pole začíná u pěti tisíc otáček.


Efektní oranžové podsvícení přístrojovky.
V dolní části rychloměru nalezneme displej palubního počítače, který ukazuje kromě denního počítadla ujetých kilometrů podle vaší volby průměrnou spotřebu, dojezd, průměrnou rychlost či hodiny. Bohužel chybí ukazatel aktuální spotřeby, který ale u BMW neinstalují již ze zvyku. Celková přehlednost je na velice vysoké úrovni, stejně jako ergonomie ovladačů. Ty jsou zejména na centrální konzoly dostatečně veliké a celkem logicky rozmístěné. Hodně příjemně vypadá i oranžové podsvícení palubky i přístrojovky, které působí velice klidným a nenuceným dojmem. Uvnitř BMW X3 nalezneme i uspokojující počet odkládacích prostor. Kromě poměrně velkých kapes ve dveřích je k dispozici velký úschovný prostor u kolen spolujezdce, který pojme i formát A4. Dále jsou zde držáky na pití, když zejména ten u spolujezdce zaujme svojí příjemnou konstrukcí a celou řadu věcí je možno umístit do schránky za ruční brzdou, která nabídne první patro pro drobné věci a druhé například pro peněženku či mobilní telefon.


Tradiční německé pojetí. Každý díl nářadí má své místo a vše je pečlivě a dopodrobna popsáno v návodu.
X3 již podle výše zmíněných rozměrů není žádný prcek. Svému majiteli nabídne dostatečně velký vnitřní prostor, do kterého se pohodlně usadí nejen řidič a spolujezdec, ale i tři cestující na zadních sedadlech. Ty mají dostatek místa nejen do výšky, ale i u kolen, což je velice užitečný poznatek. Obdobná situace panuje i v úložném prostoru, který nabídne v základu dostatečný objem 480 litrů, který lze po sklopení zadních sedadel zvětšit až na 1560 litrů. Vzhledem ke konstrukci vozu může situaci trochu zhoršit vyšší nákladová hrana, avšak víko kufru lze vyklápět dostatečně vysoko, takže nepřekáží ani vyšším postavám. K snadnému zavření slouží praktické ucho. Na konec mi zůstala kritika širokého a vysokého prahu, se kterým nebudete kamarádit zejména v nepříznivém počasí, když se o něho budete při nastupování i vystupování pravidelně otírat. Vyšší stavba vozu si tímto vybírá svou daň, i když toto šlo možná vymyslet lépe. Vaše kalhoty vám za to vskutku nepoděkují a nutno dodat, že celkově je nastupování o trošičku obtížnější.

+ ergonomie a přehlednost interiéru a ovladačů
+ prostornost interiéru
- obtížnější nastupování díky širokým a vysokým prahům

Motor


Naše BMW X3 poháněl vznětový turbodiesel s výkonem 150 koní.
BMW X3 je k dispozici s trojicí benzínových a dvojicí dieselových agregátů, které nabídnou výkony od 150ti do 231 koní (110 – 170 kW). Při volbě vznětového agregátu je na výběr dvoulitrový čtyřválec s výkonem 150 koní a třílitrový šestiválec s výkonem 218 koní. Pro milovníky benzínu přichystalo BMW pod kapotu X3 trojici motorů při s objemem 2, 2,5 a 3 litry, které dosahují výkonu 150, 192 respektive 231 koní. My jsme měli k dispozici první jmenovaný diesel, tedy dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec s výkonem 150 koní (110 kW), kterého dosahuje při 4 000 otáčkách za minutu. Maximální kroutící moment dosahuje hodnoty 330 Nm při 2 000 ot./min. Moderní turbodiesel disponuje přímým vstřikováním nafty common-rail, které dopravuje palivo do válců pod vysokým tlakem až 1600 bar. BMW X3 je standardně dodáváno se šestistupňovou převodovkou a pohonem všech kol X-Drive.


Pod kapotou BMW X3 nenajdete volnou skulinku.
Se zmiňovaným motorem jsem byl maximálně spokojen. Kvalita bavorských motorů je vyhlášená a nutno dodat, že ani vznětové agregáty nejsou výjimkou. Motor vynikal svým kultivovaným a tichým chodem, který až na studené starty nechával zapomínat na fakt, že polyká naftu. Na naftový motor nabídne agregát široce využitelné pole otáček, když mohutně zatahuje již od 1900 otáček a nepolevuje až k hranici 4000, kde jeho výkon vrcholí. Otáčkoměr nabídne červené pole u pěti tisíc, avšak omezovač vás zastaví již na hranici 4600 ot./min. Dvoulitrový agregát s vysokým kroutícím momentem propůjčuje těžší X3 slušnou dynamiku, a to jak na okreskách, tak i na dálnici, kde je schopen uhánět téměř dvousetkilometrovou rychlostí.

K tomu napomáhá i manuální šestistupňová převodovka, která podpoří jak dynamiku, tak i spotřebu. Ta má podle výrobce dosahovat hodnot 9,6/5,9/7,2 l/100 km. Na spotřebu BMW X3 s dvoulitrovým vznětovým agregátem jsem se zaměřil v samostatném článku, který si můžete přečíst zde. Nyní tedy už jen ve zkratce. Zatímco s hodnotou udávanou v městském provozu lze v podstatě souhlasit (mě se podařilo ji ještě o něco snížit), při jízdě mimo město budete udávané hodnoty 5,9 l/100 km dosahovat jenom velmi těžko. I v případě jízdy na spotřebu jsem se nedostal pod sedm litrů. Menší spotřeby lze snad dosáhnout pouze při klidné jízdě po dálnici při předpisové rychlosti, kdy motor točí při šestém převodovém stupni 2 500 ot./min. Pokud byste v tu chvíli přeřadili o jeden stupeň dolů, ukáže vám otáčkoměr 3 000 ot./min. Při rychlosti 90 km/h točí motor 1700 respektive 2000 ot./min. Pokud X3 šlápnete na krk, je nutno počítat se spotřebou 10 až 11 litrů/100 km. V průměru lze dosáhnout podle stylu jízdy spotřeby kolem osmi litrů na sto km.

+ kultivovaný chod
+ na diesel uspokojivé pásmo využitelných otáček

Podvozek a jízda


Pro kontrolovatelnou jízdu z prudkého svahu slouží elektronický systém HDC neboli Hill Descent Control, jehož ovládání najdeme na středovém panelu.
Podvozek a jízda. Dvě slova, která u BMW X3 jdou ruku v ruce, jsou na sobě závislá a dělají z BMW X3 SUV či chcete-li SAV. Hlavním momentem u X3 je inteligentní pohon všech kol xDrive, který se stará o to, aby byla na každém povrchu zachována dynamika vozu. Sportovní aktivity, na které nalezneme odvolání v označení vozu, stejně tak jako možné zdolávání lehčího terénu kladou na vůz zvláštní požadavky, a tak u x-trojky nalezneme kombinaci dvoukloubové přední nápravy s vinutou pružinou a teleskopickým tlumičem (McPherson) a zadní nápravy se středním otočným čepem. Tato kombinace přispívá k optimálnímu styku se zemí. Hlavním středobodem jízdních vlastností a konečného efektu je však již zmíněný xDrive. Pojďme se tedy podívat jak funguje a jak se osvědčil v praxi.

Systém pohonu všech kol xDrive obsahuje diferenciální převod, o jehož fungování se stará elektronika. Lamelová spojka rozděluje proměnlivě a plynule hnací sílu mezi přední a zadní nápravu, optimálně podle aktuální situace. Systém extrémně rychle rozpozná potřebu upravit rozdělení hnací síly a usměrní optimální hnací sílu na příslušnou nápravu a kolo. Díky proměnnému rozdělení hnací síly je samořiditelnost kladně ovlivněna ihned v počátku. Má-li vozidlo sklon k nedotáčivosti, sníží xDrive hnací moment vpředu. V extrémním případě je vozidlo poháněno téměř zezadu. Naopak při přetáčivosti převede xDrive hnací moment dopředu, čímž přispěje ke stabilizaci vozidla. Největší výhodou xDrivu je ale situace, kdy se vůz pohybuje na silnici s proměnnými vlastnostmi či na povrchu s omezenou přilnavostí, kdy systém pošle hnací moment vždy na nápravu s lepší přilnavostí, čímž dosáhne i na kluzkých vozovkách velmi dobré dynamiky.


Při jízdě v kuželech je zapotřebí hodně kroutit volantem. Více než v běžném provozu vyniknou i náklony karoserie.
Z výše popsaného vyplývá funkce inteligentního systému xDrive, avšak leckomu by se již mohl zdát velký vliv elektroniky kontraproduktivní. V praxi se tak však neděje. Práci xDrivu nevnímáte a jenom si ji uvědomujete právě při snížené adhezi, či ve chvílích, kdy byste očekávali přetáčivost či nedotáčivost vozu. Ten se chová naprosto vyrovnaně a jistě i při nízké přilnavosti. K výbavě vozu navíc patří i systém dynamické kontroly stability DSC včetně dynamického řízení brzd DBC. Ve voze SUV si na své jistě přijde i systém HDC čili Hill Descent Control, který slouží pro kontrolovatelnou jízdu z prudkého svahu.

BMW X3 musí svými jízdními vlastnostmi uspokojit. I při své vyšší stavbě disponuje minimálními náklony karoserie v zatáčkách, které s projevili pouze při agresivní jízdě v kuželech, při které bylo navíc nutno hodně točit s volantem. Celkově je podvozek BMW naladěn spíše do tvrda než naopak, ale výsledný efekt je hodně dobrý. Jízda je pohodlná i při cestování po městě, pouze na hodně rozbité silnici vykazuje podvozek BMW jistou nejistotu. Pochválit musím přesné řízení i řazení, které jsem si hodně pochvaloval. Dobré jsou i brzdy, které 1820 kg těžký vůz bezpečně zpomalují a neuvadají ani po intenzivním a častém brzdění.

+ inteligentní systém xDrive
+ řazení, podvozek

Celkové hodnocení

BMW X3 je hodně povedeným vozem, který nalezne široké uplatnění. Hodí se jak na dlouhé cestování, tak i pro život ve městě, kde jeho podvozek vyžehlí hodně z nekvalitních a rozbitých silnic. Stejně dobře se jistě osvědčí i rodině coby konkurence „chalupářských“ kombi, když navíc v klidu překoná i polní příjezdovou cestu nebo rozmáčenou louku. Systém xDrive výrazně pomůže při snížené adhezi například na sněhu. Dvoulitrový vznětový motor nabídne i díky precizní šestistupňové převodovce nižší spotřebu než benzínové varianty, a přitom nabídne slušnou dynamiku a kultivovaný chod. Nevýhodou bude jistě cena, která není vskutku z nejnižších, ale u BMW se k ní pojí podle tradice i jistá dávka pohodlí, luxusu, exkluzivity a spolehlivosti.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.5
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
SUV
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4565
Šířka (mm)
1853
Výška (mm)
1674
Rozvor (mm)
2795
Rozchod kol vpředu (mm)
1538
Rozchod kol vzadu (mm)
1556
Světlá výška (mm)
201
Provozní hmotnost (kg)
1745-1820
Maximální hmotnost (kg)
2280
Počet míst (os.)
5
Objem zavazadlového prostoru (l)
480/1560
Motor
Typ
Vznětový turbodiesel
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1995
Vrtání x zdvih (mm)
84x90
Max. výkon kW (k)/ot./min.
110 (150) / 4000
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
330 / 2000
Spotřeba
Spotřeba paliva l/100 km
7,2
Město
9,6
Mimo město
5,9
Kombinovaná
7,2
CO2 (g/km)
191
Palivová soustava
Palivo
Diesel
Objem nádrže (l)
67
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
10,2
Max. rychlost (km/h)
198
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
Šestirychlostní
Řízení
Typ
Hřebenové
Brzdy
Vpředu
Vzduchem chlazený kotouč, 325 mm
Vzadu
Vzduchem chlazený kotouč, 320 mm
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
235/55-17
Ráfky
7Jx17
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
1 040 100
Cena testovaného vozu bez příplatkové výbavy (Kč)
1 121 700
Cena příplatkové výbavy (Kč)
268 070
Celková cena testovaného vozu (Kč)
1 389 770
Příplatková výbava
Servotronic, multifunkční volant, volant potažený kůží, díly exteriéru v barvě karoserie, střešní lišty, automatické zacloňování vnitřního zpětného zrcátka, obložení interiéru finishers Aluminium with wave cutting, vak na lyže, loketní opěrka vpředu, sportovní sedačky pro řidiče a spolujezdce, vyhřívání sedadla řidiče a předního spolujezdce, ostřikovače světlometů, PDC, mlhovky, dešťový senzor, xenonová světla, automatická klimatizace, palubní počítač, univerzální příprava pro montáž mobilního telefonu, rádio Business CD, příprava pro montáž CD changeru, sklo se speciální determální vrstvou, individuální polstrování stropu Anthracite, bílé blinkry, Black Sapphire, sensatec - Black
268 070
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Passat, 09.01.2006 08:59
Jo X3 se mě líbí,ale jelikož já mám radši velké auta,(kdybych měl vatu) tak bych si koupil X5.
Michaela Horonova, 09.01.2006 10:13
chcem ho chcem
vladimira soltisova, 16.01.2006 10:08
fajn
pepa, 20.01.2006 20:17
x5 je skoro stejne velka jako x3, ale starsi koncepce. x3 je celkove daleko lepsi auto
anonym, 23.11.2007 05:11
k takovemu autu motor min 3.0l.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů