Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo nový sedan S60. Nebude ho už nabízet s naftovými motory

Naše téma
Jan Zajíc | 21.06.2018
dalších 32 fotek
Volvo S60 R-Design. | foto: Volvo
Volvo představilo třetí generaci sedanu S60. Prodávat se začne začátkem příštího roku a zajímavé je, že výrobce zájemcům už nenabídne naftové motory.
Švédská automobilka novou S60 odhalila při příležitosti slavnostního otevření své továrny na území USA, postavené v Charlestonu v Jižní Karolíně - právě tam se bude sedan vyrábět, jako první Volvo v USA.

Design není příliš překvapivý, samozřejmě navazuje na dříve představený kombík V60 a přidává některé prvky z většího sedanu S90. Je to prostě klasické Volvo s charakteristickými předními i zadními světlomety a výraznou maskou chladiče. Také uvnitř najdeme řešení známá z ostatních modelů značky, zejména velký dotykový displej infotainmentu, jehož prostřednictvím se ovládá většina palubních funkcí.

Na délku měří novinka 4761 mm, na šířku 2040 mm a její výška čítá 1431 mm. O pár milimetrů tedy S60 vyrostla do délky i šířky, zatímco celková výška vozu je zase o trochu nižší. K tomu se pojí i objem zavazadlového prostoru, který narostl z dřívějších 380 litrů na 442 litrů.

Auto stojí na modulární platformě SPA a k dispozici bude výhradně s přeplňovanými čtyřválcovými motory. Ovšem pozor, nová S60 bude také prvním vozem značky, který nebude k dispozici s naftovými motorizacemi. Volvo tak prý potvrzuje "vážnost mínění závazku k elektrifikaci a budoucnosti bez tradičních spalovacích agregátů". Kombík V60 si ale s dieselem koupit můžete.

Sedan dorazí také ve dvou hybridních verzích, přičemž obě využívají dvoulitrový čtyřválec s přeplňováním turbodmychadlem a kompresorem a mají pohon všech kol: jedná se o plug-in hybrid T6 Twin Engine AWD, nabízející kombinovaný výkon 340 koní, a plug-in hybridní jednotku T8 Twin Engine AWD, disponující silou 400 koní.

Nové Volvo S60 bude dostupné také ve výkonnější elektrifikované variantě Polestar Engineered, za níž stojí společnost Polestar. Ta představuje divizi automobilky Volvo Cars zaměřující se na vývoj vysoce výkonných elektrických vozů. Úroveň výbavy Polestar Engineered bude dostupná exkluzivně pro plug-in hybridní motorizaci T8 Twin Engine, přičemž nabídne jiná kola a vylepšení brzdového systému, odpružení a řídicí jednotky motoru, díky čemuž se zvýší kombinovaný výkon Volva S60 T8 na 415 koní. Tento údaj platí pro americký trh, v Evropě ale bude jistě výkon podobný.

Volvo zdůrazňuje, že S60 bude jedním z nejbezpečnějších vozů, které budou křižovat silnice celého světa.

Kromě základu v mimořádně pevné a tuhé konstrukce nabídne také spoustu bezpečnostních asistentů, například systém City Safety s technologií automatického brzdění, který dokáže rozpoznat chodce, cyklisty a velká zvířata. Nové Volvo S60 se také podle výrobce stane prvním středně velkým sedanem na světě, který prostřednictvím funkce systému City Safety dokáže automaticky brzdit, aby zmírnil dopad případné čelní srážky s protijedoucím vozidlem.

Mimoto je Volvo S60 vybaveno také systémem ochrany proti neúmyslnému sjetí z vozovky, systémem ochrany před srážkou s protijedoucím vozidlem ve vedlejším pruhu a dalšími asistenčními systémy s podporou řízení. Za příplatek pak dostanete systém varování před křížením cesty jiným vozidlem s funkcí automatického brzdění.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů