Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rodina a komfort na prvním místě: Volvo představuje MPV EM90

Naše téma
Dominik Valášek | 13.11.2023
dalších 48 fotek
Volvo EM90 | foto: Se svolením Volvo
S novým modelem vstupuje automobilka Volvo do dosud neprobádaných vod MPV kategorie. Model EM90 má hranaté tvary, soustředěné na vnitřní prostor, čistě elektrický pohon a také čínského příbuzného. Pro Čínu je zároveň primárně určen a také tam spouští Volvo prodeje jako první. Rozšíření do zbytku světa by se mělo odehrát v příštím roce.
Už od doby co se začaly šířit první zvěsti o EM90, bylo jasné jakým směrem se Volvose svým prvním MPV vydá. Nový rodinný elektromobil si dává za cíl stát se „obývacím pokojem na kolech“ a poskytovat stejnou úroveň útulnosti a komfortu jako samotný domov. Využít k tomu hodlá velkorysý prostor, minimalistický skandinávský design spojený s kvalitními materiály, ale i kultivovaný jízdní projev a samozřejmě velký akcent na bezpečnost.

Nejpodstatnější na celém vozu je logicky interiér, konkrétně pak dvojice oddělených sedadel v prostřední řadě. Auto o délce 5,2 metru má posuvné boční dveře a celkem šest míst k sezení, zatím ovšem nejsou informace o tom, zda půjde do druhé řady zvolit konvenčnější třímístnou lavici. Dvě prostřední sedadla se ale umí stisknutím jediného tlačítka změnit na obývák, soukromé kino, koncertní sál, pracovnu nebo ložnici. Sedadla jsou elektricky polohovatelná, vyhřívaná a odvětrávaná, nechybí jim opěrky pro nohy, samostatné zóny klimatizace, ale ani displej o úhlopříčce 15,6 palce, vyklápěný ze stropu. Ten disponuje i kamerou pro videohovory. Audiosystém s 21 reproduktory dodala společnost Bower & Wilkins.

Volvo představilo novinku i skrze oficiální video:

Další velký displej, tentokrát o úhlopříčce 15,6 palce, se nachází vpředu na palubní desce v roli infotainmentu. Třetí menší displej je potom před řidičem. Řidič má k dispozici velkou armádu jízdních asistentů a kamer, celá posádka potom 5G připojení k internetu a rozhraní všech displejů s mobilními telefony. Digitální infrastruktura auta běží na platformě Snapdragon Cockpit od Qualcomm Technologies.

Zvenku je vůz relativně strohého, hranatého tvaru, nechybí mu ovšem příď Volva se světlomety ve tvaru Thorových kladiv i charakteristickou šikmou linkou přes masku chladiče – i když tato maska s ohledem na elektrický pohon reálně nikam nevede. Důležitým prvkem je i dvojice střešních oken –rozměrnější zadní poskytuje pasažérům na zadních sedadlech nerušený pohled na oblohu. O nerušení posádky se stará i mimořádná hluková izolace se systémem aktivního potlačení hluku, spojená se vzduchovým podvozkem a koly obouvajícími pneumatiky s nízkou hlučností.

Pod vnější karoserií najdeme techniku mateřského čínského koncernu Geely. EM90 má totiž ryze čínského sourozence, a sice Zeekr 009. Oproti němu se však nebude (alespoň ze začátku) nabízet s dvojicí motorů a pohonem všech kol. Volvo aktuálně mluví jen o jedné variantě – ta má baterii o kapacitě 116 kWh a jeden motor o výkonu rovných 200 kW, neboli 272 koní. Dojezd činí podle čínského homologačního cyklu CLTC 738 kilometrů a nabití na rychlé nabíječce z 10 na 80 % proběhne za 30 minut.

Volvo EM90 mohou již nyní objednávat čínští zájemci. Právě v Číně je také o vozy MPV největší zájem. Zbytek světa si musí počkat, novinka by se na dalších trzích, včetně těch Evropských, měla objevit v průběhu příštího roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů