Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Expediční obytný náklaďák pro cestu kolem světa staví malá česká firma

Naše téma
Radek Pecák | 13.11.2023
dalších 12 fotek
Tento expediční vůz je díky své dvojité kabině poměrně unikátní | foto: Radek Pecák
Příští rok by měl červeno-šedivý MAN vyrazit na první část expediční cesty kolem světa. Zatím ho dokončuje malá česká firma v dílně v okrese Praha-západ.
Ondřej Adamovský má sám za sebou řadu cestovatelských zážitků. Díky nim může také zákazníkům jeho firmy New Age Nomands nabízet stavbu obytných vozů, které zvládnou projet i velmi těžkým terénem a navíc umí být dlouhé dny naprosto soběstačné.

To je i příklad automobilu, který právě nyní dokončuje pro holandského zákazníka.

Na jeho rozpracovanou podobu se můžete podívat do naší fotogalerie."Obyčejně přestavujeme na obytné expediční speciály nějaká ojetá vozidla s pohonem všech kol, ale v tomto případě si zákazník dovezl zbrusu nový exemplář," vysvětluje Adamovský. Jedná se o MAN 13.290, který se často využívá také pro hasičské nástavby. Tento je podle Adamovského zajímavý tím, že má takzvanou dvojkabinu, ve které také vzniknou místa pro spaní.

Obytnou nástavbu jeho firma New Age Nomands vyrobí každému cestovateli takzvaně na míru. Je tomu tak i v tomto případě. "Zákazník si přál navíc velkou garáž pro převoz čtyřkolky a vnitřek maximálně variabilní. To například znamená, že pracovní stůl se dá večer snížit a nad ním se rozprostře velká postel. Teoreticky si ve voze nalezne místo pro přespání až pět lidí.

Na jedno z videí pořízených během vlastní expedice Ondřeje Adamovského se můžete podívat tady:

I na velmi malé ploše je k dispozici prakticky všechno vybavení, jaké naleznete v moderní evropské domácnosti. Včetně například velké lednice, mrazáku, kompletně vybavené kuchyňky, samozřejmě je k dispozici záchod a sprcha. 

Veškeré spotřebiče jsou na elektřinu, plyn už je vzhledem k jeho omezené dostupnosti v určitých lokalitách mezi opravdovými cestovateli tak trošku ze hry. V nástavbě je proto umístěna sada akumulátorů s kapacitou 16 kWh, kterou lze dobíjet také ze solárních panelů na střeše. Ty mají výkon 15 kW.

Vše je na míru
Rozložení jednotlivých částí vybavení a dokonce i volbu použitých materiálů Adamovský konzultuje se specializovanou designérkou. Poslední slovo má ale samozřejmě zákazník. Tento si například na podlahu i na strop objednal speciální materiál se vzhledem kůže. Kvůli tomu vůz načas opustí jeho dílnu a zamíří k instalaci této speciality do Holandska.

Pohled na kuchyňku a zakrytou část s bateriovým úložištěm, zdroj: Se svolením Ondřej Adamovský


Jinak je ale Adamovský a jeho kolega v dílně schopen vyrobit, případně namontovat prakticky vše sám. Včetně nábytku z překližky, či speciálních kovových nosičů. Má také řadu originálních nápadů. Například na tomto voze je prostorově úsporná výsuvná plošina s mechanismem pro vysunování a zasunování schůdků. Bez nich se totiž do obytné části expedičního náklaďáku dostanete jen stěží. Její podlaha je nad zemí ve výšce dobrého metru.

Na voze se také měnily původní palivové nádrže za větší, instalovala pětiselitrová nádrž na vodu, oproti sériovému stavu přibyly například hadice pro možnost dofukování každého kola a řada dalších praktických doplňků.

V nehostinném prostředí je například díky sadě speciálních filtrů možné čerpat do nádrže vodu z téměř libovolného zdroje. Po přefiltrování je dokonce vhodná i k pití.

Takováto přestavba náklaďáku s kompletním vybavením expedičního voz přijde podle Adamovského zhruba na dva miliony korun. Skromněji vybavený vůz lze pořídit již zhruba za milion.

Ještě levněji vyjde vybudování cestovatelského speciálu z nějaké dodávky s pohonem všech kol. "Tam se však musí počítat s horší průchodností terénem a samozřejmě je uvnitř také méně místa," dodává Adamovský. Přesto i takové vozy nabízí.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů