Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Volkswagen Polo dospěl. Už je z něj skoro Golf

Naše téma
Dominik Valášek | 20.03.2018
dalších 22 fotek
Volkswagen Polo. | foto: Dominik Valášek
Evoluce modelů Volkswagenu je velmi pozvolná. Osobní vozy z Wolfsburgu se neženou nutně za drastickými změnami, ale místo toho jen krok za krokem zdokonalují zavedené a drží se jedné zažité pravdy: „Když to funguje, neopravuj to." Právě proto se ani šestá generace modelu Polo v základech nemění. I když po technické stránce je opravdu nová.
Polo zase o něco dospělo, opět se o malý kus zvětšilo a doznalo dílčích změn zvenčí, uvnitř, ale i pod kapotou. V první řadě je zde drobná zajímavost, týkající se právě růstu. Polo vůbec poprvé překročilo délku čtyř metrů (4053 mm) a rozvorem (2548 mm) dokonce předehnalo model Golf ve třetí generaci, vyráběný mezi lety 1991 a 1997. Všechny rozměry najdete v tabulce s technickými údaji na konci článku.

Polo šesté generace jezdí na nové koncernové platformě MQB A0, kterou dostane i příští Škoda Fabia.

Zase o něco dospělejší
Ani naživo už Polo rozhodně nepůsobí coby malé auto. Vlastně se na první pohled jedná o hatchback docela důstojných rozměrů, doplněný o hezký evoluční design, částečně inspirovaný ve velkém sedanu Arteon. Zejména linky mříže chladiče, které přecházejí elegantně přímo do světlometů, vypadají hodně k světu. Celkový výraz se oproti předešlé generaci rapidně nezměnil - a to je právě pro mnoho zákazníků žádoucí.

Drastických změn potom nedoznal ani interiér, potažmo jeho architektura. Na akorát tuhé sedadlo řidiče se lze posadit do nízké polohy a volant známý z většího Golfu padne příjemně do ruky. Pochválit se musí nová pozice infotainmentu, jehož jednolitě skleněný design se hezky vyjímá na samém vrcholu palubní desky. O vzhledovou stránku tady ani tak nejde, ale důležité je právě umístění, posunuté až nad výdechy klimatizace. Řidič tak nemusí k obrazovce tolik sklápět zrak. Budíky zůstaly klasické, tedy v podobě dvou kruhových ukazatelů, doplněné jednobarevným displejem palubního počítače.

Malinko by se dalo nicméně zapracovat na výběru jednotlivých materiálů. Třeba vrchní část palubní desky, se kterou posádka prakticky vůbec nepřijde do styku, je z měkčených plastů. Ovšem madla dveří jsou tvrdá a dutá, stejně jako zbytek dveřní výplně.

Vzhledem k nárůstu velikosti celého auta, rostlo Polo samozřejmě i v oblasti prostoru. Dospělí pasažéři na zadních sedadlech proto nebudou strádat a se 184 centimetry jsem se poměrně bez problému posadil „sám za sebe". Zavazadelník se chlubí objemem 351 litrů, což jej dělá o plných 71 litrů prostornější než u předešlého Pola. Po sklopení opěradel je k dispozici 1125 litrů.

O hrnek méně
Zatím je tedy Polo dospělejší a vyzrálejší ve všech ohledech, ovšem zatímco navenek a uvnitř přibývalo, pod kapotou došlo tak trochu ke „krácení“. Zatímco přeplňované Polo se „středním“ motorem znamenalo ještě u minulé generace čtyřválec 1.2 TSI, nově dostanete jen menší tříválec. Právě „litr" je nosným prvkem nabídky motorů a můžete jej dostat na mnoho způsobů.

Základem nabídky je nepřeplňovaná varianta o výkonu 75 koní (55 kW). Já jsem vyzkoušel slabší přeplňovanou verzi 1.0 TSI o výkonu 95 koní (70 kW). A kdo zatouží po lepší dynamice, ten sáhne po silnějším provedení se 115 koňmi (85 kW). Dokonce i Polo s alternativním CNG pohonem na zemní plyn má ten samý motor s turbodmychadlem, tentokrát laděný na 90 koní (66 kW).

Čtyřválce jsou vyhrazeny pro vrcholné Polo s motorem 1.5 TSI Evo (zatím u nás není dostupný), dále pro sportovní Polo GTI a pro dieselovou variantu s motorem 1.6 TDI (70 kW/95 k). Lze se tedy vcelku oprávněně domnívat, že většina kusů nové generace bude jezdit právě se tříválcem, což znamená několik dobrých a několik špatných zpráv.

Hlučný, ale svižný
Vezměme to od těch špatných zpráv a tedy od záporů. Jak už to u tříválců bývá, má Polo při svižnější akceleraci a prudších rozjezdech poněkud hrubý zvuk. Stačí více sešlápnout plyn ve středních otáčkách, aby se motor rozdrnčel do interiéru. Samotný rozjezd navíc vyžaduje delikátní práci se spojkou, protože motor v otáčkách kolem volnoběhu neoplývá právě spoustou točivého momentu.

Problém je i s kultivovaností v nízkých otáčkách. Přestože by rádce řazení na palubním počítači nechal motor „plácat" pod dvěma tisíci otáček za minutu, projevuje motor proti tomuto používání velkou nevoli, bučí a působí, jako by chtěl vyskočit zpod kapoty. Vzhledem k velmi dlouhé pětistupňové převodovce jsem čtyřku řadil až kolem 70 kilometrů za hodinu.

Jenže tříválec má i své světlé stránky. Třeba při volnoběžných otáčkách o sobě téměř nedává vědět a v momentě stání na světlech (samozřejmě za předpokladu, že je vypnutý systém stop-start), je absolutně tichý a kultivovaný. Kromě toho bych se nebál říct, že i slabší přeplňované provedení jede po městě vcelku dostatečně. Jakmile zvládnete problematický rozjezd, začne pořádně tlačit turbodmychadlo a Polo se svižně řítí vpřed, přičemž jeho nástup trvá zhruba do 5500 otáček.

Dlouhá převodovka je sice trochu otravná při ježdění po městě, ale spojka funguje lehounce a samotnému přesnému řazení není v podstatě moc co vytknout. Rozhodně špatná není ani spotřeba, pohybující se přinejhorším do sedmi litrů na sto kilometrů. Ačkoliv co si budeme povídat, předchozí čtyřválec 1.2 TSI nežral o nic víc. A navíc byl citelně klidnější, ale současně výbušnější.

A se skvělým podvozkem
K motoru jsem si tedy hledal cestu o něco déle, ovšem co mě zaujalo a přesvědčilo téměř okamžitě, to byl podvozek. Zavěšení je naladěno do vynikajícího poměru tuhosti, takže Polo žehlí městské nerovnosti, ale zůstává jisté i v zatáčkách, kde navíc znatelně pomáhá systém vektorování točivého momentu brzdami. Velmi na úrovni je také odhlučnění. Zatímco motor se do interiéru ozve v některých režimech dost agresivně, o práci podvozku takřka není vědět.

I přes některé ústupky, dané zejména novým tříválcovým motorem, je nové Polo velkým krokem směrem vpřed. Šestá generace výborně jezdí, je prostorná, dobře vypadající a umí být i velmi dobře vybavená. Až se z ní stal takový „skoroGolf".

Ceník začíná na částce 292 900 korun za základní výbavu Trendline a atmosférický motor 1.0. Testovaná výbava Highline, která zahrnuje například multifunkční volant, rádio s dotykovým displejem, sportovní sedačky, tempomat nebo automatickou klimatizaci, vyjde s nejslabší verzí motoru 1.0 TSI bez dalších příplatků na 376 900 korun.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen Polo 1.0 TSI (70 kW/95 k)
+odladěný a odhlučněný podvozek
+prostornost
+pozice za volantem
+dynamika vzhledem k výkonu
-chování motoru v nízkých otáčkách
-drnčení při akceleraci
-dlouhé odstupňování převodovky
motorzážehový tříválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem999 cm3
max. výkon70 kW (95 k) při 5000 ot/min
max. točivý moment175 Nm při 2000 ot/min
převodovkamanuální, pětistupňová
max. rychlost187 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,8 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)6,9/5,0/6,1 l/100 km
délka4053 mm
šířka1751 mm
výška1461 mm
rozvor2548 mm
pohotovostní hmotnost1145 kg
zavazadlový prostor351-1125 l
objem nádrže40 l
cena od292 900 Kč (Polo 1.0 ve výbavě Trendline)
cena testované motorizace od348 900 Kč
cena testovaného vozu440 100 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů