Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru už má na svém kontě 20 milionů aut s pohonem všech kol

Naše téma
Radek Pecák | 12.07.2021
dalších 8 fotek
Subaru Leone AWD 1972 | foto: Subaru
První automobil s tehdy ještě připojitelným pohonem druhé nápravy japonská značka se souhvězdím Plejád ve znaku začala nabízet v roce 1972.
Přesně 49 let poté, co nabídla na trh své první auto s pohonem všech kol, dosáhla značka Subaru na milník dvaceti milionů vyrobených kusů takových vozů. V současné době tyto vozy tvoří přesně 98 procent z celkového objemu prodejů.

Na první "čtyřkolku" se podívejte do naší fotogalerie.

Zákazníci si pohon AWD oblíbili také díky kombinaci s motory typu boxer. V důsledku toho mají všechny modely japonské značky nízké těžiště a lepší ovladatelnost než srovnatelné vozy od konkurence.

Vůbec prvním modelem, kde se pohon všech kol u Subaru objevil, bylo v roce 1972 Subaru Leone s karosérií kombi. Nyní se Subaru pyšní, že šlo o vůbec první sériově vyráběné osobní auto, které tento pohon dostalo. Například první Audi Quattro se začalo nabízet až osm let poté.

Tehdy se jednalo o auto, které na délku měřilo bez pět milimetrů rovné čtyři metry. Šířka činila 1500 a výška 1385 milimetrů. Při vážení ukázala ručička pouhých 855 kilogramů.

Leone 4WD Station Wagon poháněla čtyřválcová čtrnáctistovka s protilehlými písty. Její výkon dosahoval 72 koňských sil.

Permanentní symetrický pohon všech kol pak Subaru nabídlo v roce 1987. Jako první ho dostalo kupé XT a o rok později totiž dostala rovněž první generaci dodnes úspěšného typu Legacy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů