Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Subaru začíná prodávat nový Outback. Oproti předchůdci je dražší o 85 000 Kč

Naše téma
Radek Pecák | 11.05.2021
dalších 7 fotek
Subaru Outback 2021 | foto: Subaru
Subaru Outback je v současnosti vlajkovou lodí japonské automobilky. Od roku 1989 se jich po celém světě prodalo 6,6 milionů.
V rozmezí 1 085 000 - 1 230 000 Kč se bude v České republice prodávat nová generace vozu Subaru Outback. Všechny verze mají stejný motor (atmosféricky plněný čtyřválcový boxer s objemem 2,5 litru, výkonem 169 koní a nejvyšším točivým momentem 252 Nm) a převodovku. Tou je opět bezestupňové ústrojí Lineratronic. V porovnání s končící generací je to navýšení o 85 000 Kč. Cenový rozdíl ovšem kompenzuje lepší výbava a úroveň bezpečnosti.

Na vnější i vnitřní podobu vozu se podívejte do naší fotogalerie.

Zájemci si budou moci vybírat ze čtyř výbavových úrovní, přičemž ta nejlevnější se označuje Active a nejdražší Touring. Mezi nimi pak jsou ještě Comfort a Field. 

Nové Subaru Outback je zkonstruováno na globální platformě SGP, což přináší vyšší úroveň bezpečnosti i lepší cestovní komfort.

Ve standardní výbavě je nová generace systému EyeSight využívající mimo jiné obrazové informace z dvojice kamer za čelním sklem. Ty ovšem mají téměř dvakrát tak velké zorné pole než dříve. Mezi jeho 11 funkci patří například funkce rozpoznávání dopravních značek s inteligentním omezovačem rychlosti nebo systém pro udržování v jízdním pruhu. Ten prý nyní nevyvede z míry ani to, že u krajnice není namalovaná žádná čára. Systém SI-Drive umožňující volbu jízdních režimů se dodává standardně.

Nová karosérie je v porovnání s dřívější generací lehčí, avšak pevnější. Při nárazech zepředu, z boku a zezadu dokáže absorbovat o 40 procent více nárazové energie. 

Motor má přibližně 90 procent dílů zcela nových nebo přepracovaných. Výkon sice o pár "koníků" poklesl, ale nejvyšší točivý moment narostl o 17 Nm na výsledných 252. Mezi novými technologiemi použitými v pohonné jednotce je systém řízení teploty, který zrychluje zahřívání. Díky tomu následně klesá spotřeba v chladném počasí a současně se vylepšuje schopnost vytopit interiér.

Ještě lepšího pocitu z jízdy bylo dosaženo například lepším rozmístěním tlumících materiálů a také větším zdvihem odpružení. Přesto se vůz v zatáčkách o polovinu méně naklání.

Nový Outback je opět o něco více schopnější v terénu. Světlá výška už dosáhla na hodnotu 213 milimetrů. Přední nájezdový úhel je 19,Z stupně, zadní 22,4 stupně a přechodový je 21 stupňů. Lecky může pomoci také Outback nový systém X-Mode s dvojicí režimů „Snow/Dirt“ (sníh/štěrk) a „Deep Snow/Mud“ (hluboký sníh/bláto).

Utáhne dvě tuny...
Subaru se v tiskové zprávě chlubí, že se zlepšila vnitřní prostornost. Například podélná vzdálenost mezi předními a zadními sedačkami je teď větší o 11 milimetrů, přední sedačky jsou od sebe o 30 milimetrů dále. Objem zavazadlového prostoru narostl o 10 litrů na celkových 522 litrů.

Myslelo se také na praktické detaily. Například na stranách zavazadlového prostoru jsou teď háčky a síťové kapsy a v sériově dodávaných střešních ližinách jsou vyvrtány otvory pro protažení upevňovacích gumových popruhů či lan. Příjemná je také schopnost vozu utáhnout dvoutunový přívěs.

Nový Outback je teď standardně vybaven velkým 11,6palcovým dotykovým displejem, umístěný svisle na středové konzole, s doposud nejpokročilejším systémem infotainmentu Subaru. Nejčastěji používané funkce, jako je odmrazování okna, výstražné blikače, ovládání hlasitosti a teploty, mají ale pevně umístěné spínače, které lze snadno intuitivně a rychle ovládat, aby řidič
nemusel odvracet pohled ze silnice. Vylepšený systém rozpoznávání hlasu umožňuje pohodln ovládání nastavení klimatizace a dalších funkcí bez použití rukou. Nově navržené uživatelsk rozhraní usnadňuje nastavení různých funkcí vozu či připojení chytrých telefonů.

Systém, který současně monitoruje také pozornost řidiče, lze využít také pro automatické rozpoznávání obličejů několika uživatelů. Těm pak automaticky seřídí sedačky, zrcátka i klimatizaci podle jejich preferencí.

Součástí výbavy může být také audiosystém Harman Kardon či čalounění jemnou kůží Nappa.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů