Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Vision Gran Turismo: užijte si 1 088 koní na digitálním asfaltu

Naše téma
Dominik Valášek | 25.04.2024
dalších 15 fotek
Škoda Vision Gran Turismo | foto: Se svolením Škoda Auto
Na tuhle novou Škodovku si nesáhnete. Není to však zdůraznění její finanční nedostupnosti – jde o vůz, který je sice inženýrsky propracovaný, ale existuje pouze ve virtuální realitě herního titulu Gran Turismo 7 na konzoli Playstation. Na druhou stranu, pokud Playstation a GT 7 vlastníte, můžete se s ním už nyní libovolně prohánět po tratích celého světa.
Škoda se zapojila mezi automobilky, které mají svůj virtuální koncept „Vision Gran Turismo“. Jde o konceptuální závodní vozy, které designéři automobilek vytvořili ve spolupráci s Polyphony Digital – vývojářským studiem hry Gran Turismo, speciálně pro tuto herní sérii, která baví hráče na konzolích Playstation již od roku 1997.

Podle šéfdesignéra Škody Olivera Stefaniho začala celá myšlenka v oddělení designu jako „obědový projekt“. Když mu ovšem tým představil svou vizi, byl nadšen a rozhodl se, že Vision Gran Turismo musí dojít do cíle – tedy do hry.

Nicméně namalovat poutavé závodní auto nestačí.

„Vůz a jeho vlastnosti ve hře definuje více než stovka technických parametrů, z nichž některé jsou specifické pro náš design,“ vysvětluje Martin Porteš, který vedl tým zodpovědný za koncept.

Podívejte se na vůz ve hře na oficiálním videu:
Bylo tedy potřeba úzce spolupracovat s Polyphony Digital a virtuální techniku auta doladit s jejich pomocí. Ve výsledku tak vzniknul vůz, který sice existuje pouze v digitální formě, a k fyzické podobě má nejblíž zmenšený model, ovšem po technické stránce je i tak nesmírně propracovaný a dal by se vyrobit.

Jak herní Škoda vypadá?
Základem celého vozu je karbonový monokok s uprostřed umístěným místem pro pilota – ne nepodobný koncepci vozu Formule 1. Minimalistické karoserii z karbonu dominují ostré hrany a vzadu i aktivní aerodynamika v podobě dvou přítlačných křidélek.

Pod nimi je pak ohromný difuzor a jinak zcela odhalená technika zadních partií, odhalující odpružení s naležato uloženými tlumiči. Vše zespoda kryje zcela plochá podlaha. Uvnitř vozu byla speciální pozornost věnovaná volantu, na který kouká hráč pokaždé, když ve hře zapne pohled z perspektivy řidiče.

Přímo za volantem se nachází široký displej, zobrazující obraz ze zpětných kamer, další údaje se zobrazují na plexi štítu, jež má virtuální pilot „přetažený“ přes helmu – na něj je promítán head-up displej.

Škoda Vision Gran Turismo, zdroj: Se svolením Škoda Auto


Maximální rychlost? 310 km/h
Koncept byl od počátku navrhován jako elektromobil. Li-ion baterie o kapacitě 87 kWh jsou v podlaze, uložené coby podstatná součást konstrukce a pracují s napětím 800 V.

Každé kolo má potom svůj vlastní synchronní elektromotor umístěný na nápravě, což dělá výsledný výkon 1 088 koní (800 kW) a točivý moment 1 020 Nm.

Maximální rychlost je přibližně 310 kilometrů v hodině, daná otáčkami elektromotorů 25 000 za minutu. Celokarbonová konstrukce znamená teoretickou hmotnost jen 1 300 kilogramů.

Lze samozřejmě říci, že je Vision Gran Turismo pouhým designovým cvičením, ovšem i přesto, že nemá fyzickou podobu, za jeho volant může alespoň virtuálně usednout každý. Stačí k tomu Playstation 4 nebo 5 a hra Gran Turismo 7.

Škoda Vision Gran Turismo se pak ve hře objeví s dnešním updatem a přidá se tak k více než čtyřem stovkám aut, které jsou ve hře dostupné.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů