Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řídili jsme novou Škodu Scala. Dostala nás nízkou spotřebou a tichým svezením

Naše téma
Jan Markovič | 02.04.2019
dalších 57 fotek
Škoda Scala | foto: Škoda Auto
Vůz je nástupce Rapidu, ale designem i jízdou ho převyšuje. I proto má nové jméno.
Speciálně vypravené letadlo ČSA se 70 lidmi na palubě. Tak začíná výlet na první svezení s jednou z nejočekávanějších novinek letošního roku. V chorvatském městě Split čekají na letištním parkovišti desítky vozů Škoda Scala. Novinářská prezentace to je vskutku velkolepá. Ale proč tolik povyku, když jde vlastně jen o další model v kategorii kompaktních hatchbacků?

Pro Škodu je Scala velký krok, jak ostatně naznačuje i její název pocházející z latiny (znamená schody nebo žebřík). Jméno Rapid automobilka zahodila, aby ukázala, že předvádí nový svěží vůz. Tomu odpovídá i nápadný design s ostře řezanými rysy na přídi. Maska chladiče i světlomety, které mohou být full-LED, působí přísně. Záď s přesahujícím sklem do velkého nápisu ŠKODA naopak přívětivě. Scala je první auto z Mladé Boleslavi, které dostalo dynamické směrovky. LED blinkry mají obdobnou animaci jako ty u Audi. Přidejme k tomu nápadné syté barvy a je o styl postaráno.

Totéž platí uvnitř – palubní deska je nová, s obřím displejem zábavního systému stojícím skoro samovolně v jejím prostředku (za navigaci se samozřejmě připlácí). Obrazovka volně přechází do ovládacích prvků, což je stylové, ale méně praktické. Nejen kvůli funkčnosti za jízdy, ale i kvůli problematickým otiskům prstů. Design desky je ale o stupeň výš, než byl u Rapidu. Nepůsobí alespoň na pohled tak levně.

Škoda Scala


Líbí se nám také její jednoduchý design. I klimatizace má méně tlačítek. I když je vybavena vlastním displejem, některé její funkce se musí ukázat na velké obrazovce. Za virtuální kokpit, který nahrazuje klasické ručičkové ukazatele v přístrojové kapličce, se samozřejmě připlácí. To se ovšem vyplatí. Nejenže má řidič na očích velké množství provozních údajů nebo mapu, ale může si vybírat z řady grafických témat včetně nočního módu, kdy obrazovka ukazuje jen rychlost a dojezd. Znalci vzpomenou na Saaby a jejich „night panel“.

O prostornosti Scaly není pochyb. Vpředu se na příplatkových sedadlech pohodlně usadíte, vzadu také, i když tak rozmáchlý prostor jako v Octavii čekat nelze. Kufr spolkne 467 litrů v základním uspořádání. Navíc si lze pořídit praktický síťový program. Škoda, že se sedadla sklápí jen tlačítky na jejich vrchu, hodila by se ještě další přímo do kufru. Zase tu ale najdete 12V zásuvku třeba na autochladničku.

Nebyla by to Škoda, kdyby se nepochlubila dalšími „simply clever“ řešeními. Obligátní škrabka na led samozřejmě nechybí ve víku palivové nádrže, navíc s ní můžete měřit i hloubku dezénu pneumatik. Nádržka ostřikovače se zase po otevření promění v trychtýř, takže už nebudete bryndat kapalinu po motoru. Jde o drobnosti, ale při každodenním používání je lidé ocení.

Škoda Scala


Se Škodou Scala jsme v okolí Splitu najezdili okolo 150 kilometrů. Společnost nám dělal základní benzinový motor. Přeplňovaný tříválec 1.0 TSI o výkonu 85 kW je už celkem známý. Potěší pěkným zvukem. V nízkých otáčkách o něm není slyšet a na volnoběh nevibruje. Ve vyšších vrní a pak přechází v jadrný zvuk, který láká k dynamičtější jízdě. Manuální šestistupňová převodovka je nastavena tak, že na nejvyšší stupeň motor točí při 90 km/h jen 2000 otáček a při dálničním tempu 130 km/h pak 2800. To už se víc ozývá svist vzduchu kolem vozu. Zvukový komfort je ale i při této rychlosti u Scaly na dobré úrovni.

Dynamika motoru není úchvatná, ale víc než dostatečná. Předjíždění nedělá při včasném podřazení potíže, stejně tak sprint od semaforu. Když se řidič uklidní, může se dočkat překvapivě nízké spotřeby. Po městě a dálnici jsme jezdili za rozumných 7 litrů. Cestu jsme zakončili klidnými okreskami a výsledná spotřeba padla na 5,8 litru benzinu na 100 km. To je velmi dobrý výsledek, který znamená, že z hlediska provozních úspor rozhodně není hned nutné sahat po naftovém motoru.

Uspořit ale doporučujeme na některé výbavě. Zkoušený vůz byl vyšperkovaný tak, že při jeho konfiguraci musel někdo zadat prakticky všechny dostupné prvky. Nic proti adaptivnímu tempomatu, ale třeba nastavitelné tlumiče Sport Chassis Control jsou u Scaly poněkud zbytečné. I ve standardním režimu se nám už zdály docela tuhé, sportovní ještě přitvrdil. Scala ale není závodní vůz, který by něco takového nutně potřeboval. Dá se tedy odhadovat, že většina majitelů nastaví standardní režim a pak už se do jízdního menu podívá jen sporadicky. Proto je lepší sáhnout po běžném podvozku.

Škoda Scala


Scalu je ale nutné pochválit za technologickou vyspělost, kterou u odcházejícího Rapidu nenajdete. Sadu bezpečnostních asistentů nově rozšířil systém pomáhající se změnou jízdního pruhu, který se na dálnici dívá směrem dozadu dál než běžná kontrola mrtvého úhlu. Může tak řidiče včas varovat, aby do pruhu neodbočoval, protože hrozí střet.

Vyspělejší jízdní projev, bohatší výbava a zajímavější design jsou dostatečnými argumenty k tomu, aby se za Scalu i v základu platilo víc než za odcházející Rapid. Testovaný litrový motor začíná s cenou na 394 900 korun. Jde ale o výbavu Ambition, která je u ostatních škodovek střední volbou. Top verze Style stojí 449 900 korun. I pak je ale potřeba počítat s možností dalších příplatků. Škoda nabízí slušnou porci individualizace, což je dobře. Jako celek působí sebevědomě a dá se jí proto předpovídat solidní úspěch. Však ji už také někteří předčasně pasovali na vítěze příští ankety o české auto roku.

Nezapomeňte si prohlédnout rozsáhlou fotogalerii z testování Škody Scala v Chorvatsku. Objevíte v ní zajímavé detaily této mladoboleslavské novinky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů