Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nehezká, ale šikovná. Těchto pět ošklivých aut může být překvapivě dobrá koupě

Naše téma
Dominik Valášek | 16.05.2017
dalších 7 fotek
Fiat Multipla. | foto: Fiat
Vezmeme-li automobilový design jako celek, mnoho aut bude spadat do nemastné a neslané uniformní šedi. Potom jsou tu auta vyloženě hezká, která jsou bohužel tak trochu v menšině. A poslední skupina náleží vozům, které jsou naopak považovány za ošklivé. Jenže co když se v takovém ošklivém autě skrývá překvapivě dobrá koupě?
Podívali jsme se na pět ojetin, které jsou často (tedy ne vždy, design vnímá každý z nás jinak) vysmívány pro svůj vzhled a některá dokonce pravidelně "bodují" v různých žebříčcích ošklivosti.

Přitom ale platí, že v některých případech se po nepěknou slupkou ukrývá velmi solidní vůz, jehož cena je navíc zpravidla degradována právě oním vzhledem. Přece jenom o nehezká auta zkrátka není takový zájem.

Vybrali jsme pět takových strojů, které, pokud překousnete jejich zvláštní design, mohou být dobrým tipem na slušnou ojetinu.

Fiat Multipla (1998-2004)
Fiat Multipla.


Čím je zajímavé: Multipla od Fiatu patří mezi nejikoničtější „oškliváky", které lze spatřit na silnici. Mnozí o Multiple dokonce tvrdí, že je tak ošklivá, až je vlastně hezká, což potvrzuje existence různých Multipla klubů. U Multiply je nicméně zajímavý její praktický vnitřní prostor.

U auta za přibližně šedesát tisíc korun skýtá interiér hned šest míst k sezení, pravidelně hranaté tvary pomáhají využitelnosti vnitřního prostoru a hodí se i spousta odkládacích prostor kombinovaných s velkým zavazadelníkem.

Na co si dát pozor: Obecně vzato lze považovat Multiplu za relativně spolehlivé auto, ačkoliv neduhy se najdou. U dieselového motoru 1.9 JTD, který je na tom dynamicky nejlépe, odchází časem vstřikovače, ovšem to není u starých dieselů nic překvapivého. Pozor se dále vyplatí dát na poddimenzované brzdy, které se předčasně sjíždí, a také na jednoduchou zadní nápravu, u které se objevují vůle.

Nissan Micra (2003-2010)
Nissan Micra K12.


Čím je zajímavé: S třetí generací Micry se Nissan pustil do světa stylových malých hatchbacků, nicméně výsledek byl přinejlepším kontroverzní. Přesto si však Micra svoje příznivce najde zejména mezi ženami. Slušné Micry třetí generace se pohybují v cenovém rozsahu od 50 do 100 tisíc korun a jejich největší silou je zejména výborně naladěný podvozek, vhodný do města i mimo něj.

Kromě toho Micra ve vyšších výbavách disponuje posuvnými zadními sedadly a ani další prvky nebyly vzhledem k segmentu a zaměření úplně standardní. Nechybí třeba multifunkční volant, tříbodové pásy na všech sedadlech nebo automatická klimatizace.

Na co si dát pozor: Kupujete-li benzínové auto, je výskyt závad skutečně sporadický a Micra je velmi spolehlivá. Tu a tam se objevuje jen zlobící imobilizér spínací skřínky, ale i ten zaskočí pouze část majitelů. Horší situace panuje u dieselových motorů, u kterých odchází vstřiky, zanáší se EGR ventily a výjimkou není ani přidřená kliková hřídel. Vzhledem k zaměření vozu však nedává dieselová Micra příliš smysl.



Renault Twingo (1993-2007)
Renault Twingo.


Čím je zajímavé: První Twingo sice mnoho lidí chápe jako malé a ošklivé, ovšem kdo někdy nahlédl dovnitř, ten ví, že se jedná o auto také obdivuhodně praktické. Už v raných devadesátých letech totiž Twingo nabízelo posuvná zadní sedadla s nastavitelnými opěradly, umožňující regulovat poměr mezi zavazadelníkem a místem pro zadní pasažéry.

Díky "skleníkovité" karoserii má také řidič skvělý přehled, což usnadňuje manévrování. Předností jsou i nízké provozní náklady.

Praktické malé auto, které už leckdo označuje jako "klasiku", dnes lze sehnat již za nějakých 30 tisíc.

Na co si dát pozor: Jednoduché benzínové motory, které se do Twinga dodávaly, zpravidla drží velmi dobře. Rozhodně se ovšem vyhněte robotizované automatické převodovce Quickshift 5, která řadí pomalu, nelogicky a objevuje se u ní i řada technických problémů.

Subaru Impreza Combi (1992-2007)
Subaru Impreza Combi.


Čím je zajímavé: Legendární Impreza je bezesporu krásným autem, ovšem verze Combi (občas označovaná také jako hatchback), bere sedanu jeho charakteristickou siluetu a přidává do ní nehezký „batoh". O praktickém významu však nemůže být pochyb. Combi je zkrátka praktičtější verzí, která nabídne totéž, co sedany – zejména tedy vynikající jízdní vlastnosti, pohon všech kol a případně i výkonné varianty.

Přidává však onu praktičnost. Narazit navíc můžete i na rychlou verzi WRX s přeplňovaným dvoulitrovým čtyřválcem o výkonu přes 200 koní. První generaci s klasickými nepřeplňovanými motorizacemi lze sehnat již za 50 tisíc korun.

Na co si dát pozor: Obecným problémem všech starších Subaru byla vždy vyšší spotřeba, která se projevovala prakticky u všech variant. Pokud však tento problém přestojíte, dostanete nadmíru spolehlivé auto s robustní technikou, u kterého oceníte hlavně trvanlivý stálý pohon všech kol. Při koupi se nicméně zaměřte na korozi karoserie. Ochrana proti ní totiž není z nejlepších.

 

Škoda Roomster (2006-2015)
Škoda Roomster.


Čím je zajímavé: Roomster na první pohled vypadá, jako kdyby někdo malou dodávkou zezadu naboural do Fabie druhé generace.

Ovšem právě poněkud zvláštní kombinace dvou světů dala vzniknout vozu, který exceluje v poměru cena/užitná hodnota. Roomstery z prvních let výroby jsou k mání již od 70 tisíc korun, poskytnou praktický interiér a velký zavazadelník. I slušné jízdní vlastnosti a pokud vyberete správnou motorizaci, tak i rozumné provozní náklady.

Na co si dát pozor: Při koupi Roomsteru se vyplatí být na pozoru před malým čtyřválcem 1.2 TSI. Dynamicky a jízdně velmi příjemný motor je bohužel chronicky znám pro svoje problémy s praskajícími rozvody, které vedou k celkovému zničení motoru. Kromě tohoto neduhu se vyskytují i problémy s vyšší spotřebou oleje, a s pronikáním benzínu do oleje při jízdách na krátké trasy.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů