Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Před pěti lety to byla nejlevnější nová auta. Jaká jsou dnes jako ojetiny?

Naše téma
Dominik Valášek | 03.05.2017
dalších 8 fotek
Renault Thalia. | foto: Renault
Na trhu nových aut byla vždy jedna poněkud zvláštní kategorie: vozy s cenou pod 200 tisíc. Samozřejmě, že od aut spadajících do této škatulky nemůžete čekat zázraky, ale důležité je, že za relativně málo peněz dostanete nový vůz. Dostanete však za ještě méně peněz slušnou ojetinu?
Vybrali jsme celkem šest aut, která před pěti lety, tedy v roce 2012, patřila na českém trhu mezi vůbec nejlevnější. U takových vozů jsme se podívali na současné ceny, proklepli motorizace i chronické problémy.

Čtěte také: Jak se nespálit při koupi ojetiny: Začínáme výběrem, těchto rad se držte

Při nákupu ojetiny z této kategorie můžete každopádně dosáhnout nejlepšího poměru mezi cenou a stářím, ovšem objevuje se zde také jedno specifikum. To, že má vůz málo najeto, ještě neznamená, že musí být technicky v pořádku.

Velmi levná auta jsou totiž často brána jako naprosto tuctové spotřební zboží a podle toho se k nim chovají i jejich majitelé. Mnohé součásti těchto aut přitom nejsou patřičně dimenzované, takže je zde zvýšená pravděpodobnost, že najdete „zhuntovaný" i relativně nový vůz s nízkým nájezdem. To se pochopitelně může stát i u výrazně novějších a dražších modelů, ale u těch nejlevnějších je riziko ještě o kus zvýšeno.

I proto buďte při výběru ojetiny z kategorie nejlevnějších aut velice obezřetní. A samozřejmě se řiďte radami, které jsme pro vás připravili.

Nepřehlédněte: Jak se nespálit při koupi ojetiny II.: Jsme u auta. Na co si dát pozor?

U mnoha vozů se také může zdát, že ceny ojetin oproti částce za nové auto patřičně neklesly. Zde ovšem hraje roli zejména fakt, že se nejnižších cen mnohdy dalo dosáhnout pouze při využití financování, které vyžadovalo vůz „přeplatit".

A jen málo vozů se samozřejmě prodalo ve zcela základním provedení bez dalších příplatků.

1. Dacia Logan
Dacia Logan.


Mezi nejlevnějšími auty je Dacia Logan naprostou stálicí. Současnou podobu vtiskl Dacii mateřský Renault, který si z rumunské automobilky udělal svou levnou značku. Logan byl jedním z prvních modelů a zaznamenal slušný úspěch. Za cenu od 159 900 korun nebylo před pěti lety příliš co řešit.

Dnes stojí pětileté, málo ojeté Logany, od zhruba 120 tisíc korun. V případě, že se bude jednat o vůz z první generace, vyráběné mezi lety 2004 a 2012, zkuste sáhnout po výborném benzinovém agregátu 1.6 16V o výkonu 105 koní (77 kW), který je naším doporučením. Jedná se o jednotku se solidním výkonem.

Spolehlivostí překonává turbodiesely 1.5 dCi, které často trápí vstřikovače.

Na co si dát pozor? Logan prakticky vždy zápolí s korozí vnějších panelů karoserie. Pozor tedy na orezlé spodky dveří a víko kufru. U starších vozů je poměrně běžné, že jsou některé části karoserie kvůli korozi již vyměněny. Tu a tam se objeví i problémy s elektroinstalací, jdoucí ruku v ruce s nevyrovnanou kvalitou výroby.

2. Fiat Panda
Fiat Panda.


Za základních 154 900 korun se Fiat Panda v roce 2012 dělil o titul nejlevnějšího vozu s Renaultem Thalia. Za velmi nízkou cenu nabízel hlavně hranatou a vcelku prakticky pojatou pětidveřovou karoserii. Lákadlem byl i příplatkový pohon všech kol.

Po pěti letech si na Pandu připravte okolo 120 tisíc korun. Ve většině případů dostanete u vozu z roku 2012 klimatizaci, posilovač řízení a řadu dalších výbav. Z motorů potom koukejte po čtyřválci 1.2 FIRE o výkonu 69 koní (51 kW).

S tímto motorem je Panda trvanlivá, na rozdíl od verzí s dieselem 1.3 MultiJet, který kvůli přítomnosti DPF filtru nedává ekonomicky smysl. Za své peníze si navíc můžete koupit nejen zmiňovanou čtyřkolku, ale také továrně montované přestavby na LPG či CNG.

Na co si dát pozor? Nejslabší verze se základním motorem o objemu 1,1 litru mají poněkud problematické jízdní vlastnosti kvůli chybějícímu příčnému stabilizátoru přední nápravy. Je také radno obloukem se vyhnout robotizované převodovce Dualogic. Ta už od výroby řadí nelogicky a cukavě a po čase se u ní mohou objevit i drahé poruchy.

3. Chevrolet Spark
Chevrolet Spark.


Také městský prcek Chevrolet Spark patřil za cenu 162 900 korun mezi nejlevnější auta nabízená v roce 2012. Poprvé se Spark objevil na tuzemském trhu v roce 2005, kdy nahradil předchůdce Daewoo Matiz. Druhá a poslední generace přišla v roce 2010 a zaujmout měla hlavně moderním vzhledem s obřími předními světlomety.

V současnosti si jeden z posledních Sparků opatříte za přibližně 100 tisíc korun. Většina kusů má najeto jen málo kilometrů, ovšem pohyb zejména v městském provozu se často podepsal na podvozkových komponentech. Motorizace jsou pouze dvě. Slabší agregát o objemu 0,8 litru a výkonnější 1,0. Rozhodně berte větší motor o výkonu 68 koní (50 kW). Ne snad proto, že by byl výrazně spolehlivější, ale zejména proto, že nabídne lepší dynamiku za prakticky stejnou spotřebu.

Na co si dát pozor? Jak je naznačeno již v textu, malý Chevrolet se velmi často potýká s poškozením a vůlemi podvozkových dílů, zejména u přední nápravy. Kontrola na zvedáku, která odhalí případné vůle v kolech, je proto nezbytná.



4. Renault Thalia
Renault Thalia.


Také francouzský sedan Thalia se řadil mezi levné stálice trhu, neboť v roce 2012 stál 154 900 korun. Od roku 2014 už jej ovšem v nabídce Renaultu nenalezneme, neboť druhá generace, vyráběná od roku 2008, byla zároveň generací poslední. Co se techniky týče, mnoho prvků sdílí Thalia s druhou generací Clia.

Čtěte také: Jak se nespálit při koupi ojetiny II.: Jsme u auta. Na co si dát pozor?

Na Thalii z roku 2012 vám dnes postačí již přibližně 80 tisíc korun. Ve většině případů se setkáte se základním čtyřválcem o objemu 1,2 litru, jehož 75 koní (55 kW) si s lehkým vozem poradí a netrpí na žádné závažnější problémy. Vzácnější je větší motor 1,4 litru a výjimečně se setkáte také s dieselem 1.5 dCi, který však pro celou řadu problémů není dobrou volbou.

Na co si dát pozor? Přestože má Thalia obecně slušnou ochranu proti korozi, výfuk podléhá rzi už u poměrně mladých aut. Nejčastěji prorezaví prostor kolem katalyzátoru a také koncový tlumič. Nepříjemnou skutečností jsou i častější úniky oleje. Nejsou sice nijak fatální, ale na STK mohou zavařit na problém.

5. Škoda Citigo
Škoda Citigo.


Za 179 900 korun byla v roce 2012 nejmenší Škoda o 18 tisíc levnější než sourozenec Volkswagen up!. Ovšem ani tak se vzhledem k užitné hodnotě nejedná o extrémně levné auto. Citigo, jak už název napovídá, je zkrátka vozem primárně zaměřeným do města, takže pohodlí pro čtyři dospěláky a velký kufr zde nehledejte.

Pět let staré Citigo stojí na současném trhu průměrně 125 tisíc korun. Na výběr jsou tříválce 1.0 MPI, dodávané ve výkonových variantách 60 koní (44 kW) nebo 75 koní (55 kW). I ta slabší ovšem do městského provozu bohatě stačí. Vzhledem k jednoduché technice se navíc nemá příliš co pokazit, ovšem je třeba počítat s možnými výměnami spojky.

Na co si dát pozor? Pokud jezdíte rychlejším tempem, dostanete malý tříválec na limit velmi rychle. V takovém případě je potom vhodné zkrátit výměny olejové náplně z doporučených 15 000 kilometrů na 10 000 km. Pozor také na auta, která svůj život strávila rozvozem pizzy. Ta bývají poněkud „utrápená".

6. Toyota Aygo
Toyota Aygo.


Aygo vyráběné od roku 2005 jako jedno z kolínských trojčat (ta další jsou Citroën C1 a Peugeot 107/108), přímo konkuruje výše popsané Škodě Citigo. Opět se jedná o malé městské auto bez nároků na velké cestování, které se v roce 2012 pyšnilo základní cenou 169 900 korun.

Čtěte také: Jak se nespálit při koupi ojetiny III.: Auto už je doma, co dál?

Pětileté Aygo seženete na trhu od 110 tisíc korun a jak už to u japonské Toyoty bývá, dostanete vcelku solidní a hlavně spolehlivý vůz. Drtivá většina kusů má pod kapotou základní litrový motor o výkonu 68 koní (50 kW) s variabilním časováním ventilů, kterému není v oblasti spolehlivosti ani spotřeby příliš co vytknout. 

Na co si dát pozor? Trochu problém je s cenou náhradních dílů. V rámci kolínských trojčat jsou totiž díly na Toyotu nejdražší, ovšem mnoho jich lze zaměnit za stejné díly prodávané levněji Peugeotem či Citroënem. Dobrou volbou není robotizovaná automatická převodovka, která se ale objevuje spíše výjimečně. Trápí jí prakticky stejné věci, jako většinu „robotů" – tedy cukavé řazení a následné investice.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů