Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Magnet na tachografu vyšel dopravce draho. Řidič strávil noc v policejní cele

Naše téma
Jitka Vepřovská | 19.11.2023
Nákladní soupravu zajistili policisté, řidič byl do 48 hodin postaven před soud, dopravce složil stotisícovou kauci. | foto: Policie ČR
Policejní hlídka zastavila nákladní automobil s polskou registrační značkou v Jiřetíně pod Jedlovou. Jak uvedl Děčínský deník, policisté při kontrole tachografu zjistili nesrovnalosti typické pro použití magnetu. Následná kontrola jejich podezření potvrdila. Dopravci byla uložena stotisícová kauce. 
Při kontrole dat z tachografu a karty řidiče policisté nejprve nic neobjevili, následným měřením za pomoci speciálního zařízení a kontrolou snímače na převodovce zjistili nesrovnalosti. Na snímači totiž našli známky typické pro použití magnetu. Nákladní soupravu proto zajistili.

Policisté z tachografu vyčetli, že v době od jedné hodiny ranní řidiči nákladní soupravy začal nepřetržitý devítihodinový odpočinek. Ovšem výpověď řidiče, který policistům řekl, že v noci vykládal v jedné z firem v Rumburku, neseděla. "Policisté totiž věděli, že řidičem uvedená firma v noci vykládky nepřijímá. Naopak šetřením prokázali, že v době kolem 6. hodiny ráno řidič vykládal v rumburské firmě a jeho jízda s nákladní soupravou byla zachycena i na kamerových záznamech," uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Policisté šoféra umístili do policejní cely. Snímače, tachograf i řídící jednotky vozidla pošly znaleckým zkoumáním. "Odborným posudkem bylo prokázáno, že vozidlo bylo v provozu v době, kdy tachograf vykazoval nepřetržitý odpočinek, tedy, že byl tachograf úmyslným jednáním vyřazen z činnosti přiložením magnetu," doplnila mluvčí.

Druhý den policisté 45letému řidiči sdělili podezření z neoprávněného přístupu a zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací. Muž se při výslechu k úmyslné manipulaci s tachografem doznal. Soud pravomocně rozhodl o jeho potrestání peněžitým trestem a vyhoštěním z území České republiky. Zahraničnímu dopravci uložil stotisícovou kauci za porušení povinnosti dopravce, kterou uhradil, stejně jako náklady na odborné zkoumání a odtažení vozidla ve výši celkem 70 tisíc korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů