Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Fantazie. Nález v chátrající garáži vyrazil i expertům dech

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.04.2018
dalších 19 fotek
Jaguar XK140 s karoserií Michelotto. | foto: Bonhams
Opuštěných klasických automobilů čekajících na renovaci se na světě zřejmě pořád válí hromady, jak dokazuje nejnovější nález v chátrající garáži v Belgii. Po zesnulém sběrateli tam zůstala řada úžasných vozů, které se konečně dočkají záchrany.
Experti aukční síně Bonhams sice čekali, že ve sbírce po zesnulém sběrateli z belgického Gentu najdou pár zajímavých kousků, ale nebyli připraveni na rozsáhlost a vzácnost některých exemplářů.

Ve velké a již dlouho nevyužívané garáži totiž našli kromě Ferrari 308 GT4, Jaguaru E-Type Series 1 či Citroënu CX také raritu ve formě Jaguaru XK140 se zakázkovou karoserií od designérského studia Michelotti. Techto vozů se v 50. letech vyrobilo podle všeho jen tři kusy. Mezi další auta ze sbírky patří limuzína Jaguar Mark 1, Volkswagen Beetle a Chevrolet Corvette C1.

Rodina belgického sběratele se nyní rozhodla automobily prodat, jelikož za posledních několik desítek let se o ně původní majitel neměl už sílu starat a po jeho smrti nakonec zůstaly ležet v zaprášené garáži ladem. Zmíněný Jaguar je přitom v předrenovačním stavu.

XK140 z roku 1955 kdysi dostalo od turínské karosárny Michelotto zcela novou kastli s mnohem modernějšími tvary italského kupé. Auto se totiž v roce 1957 dostalo do vážné bouračky a po rozsáhlém poškození přídě bylo rozhodnuto nahradit standardní karoserii něčím exotičtějším. Od původního XK140 s pevnou střechou se tedy výrazně liší.  

Vůz se poté dochoval s upraveným motorem, který používá hlavu válců i výfukový systém od závodního Jaguaru C-Type. Belgický sběratel auto zakoupil v roce 1999 v Bruselu, přičemž v minulosti vlastnilo unikátní XK140 hned několik majitelů.   

Automobil Belgičan už bohužel nestihl renovovat a tak zůstal v garáži rozebrán a v očekávání nového laku i dílů, které dříve majitel pro auto nakoupil. Třeba jako zbrusu nové sedačky.

Experti z aukční síně Bonhams mají nyní za úkol hloubkově prověřit historii vozu a samozřejmě ho řádně ocenit před tím, než bude nabídnuto případným zájemcům společně s dalšími auty ze sbírky. Očekává se, že za unikát i v tomto nepojízdném stavu může cena hravě překonat částku v přepočtu 2,5 milionu korun. Aukce vozů proběhne 1. září v Národním automobilovém muzeu v Beaulieu ve Velké Británii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů