Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Poslední test před Dakarem splněn. V Dubaji se Aliyyah Koloc umístila v TOP 10

Naše téma
Vlastimil Novotný | 15.11.2023
Buggyra na soutěži Dubai International Baja. Foto: Buggyra media | foto: Deník/VLP Externista
Velmi slušné umístění vybojovala teprve 19letá Aliyyah Koloc z roudnického týmu Buggyra ZM Racing. Soutěž Dubai International Baja byla pro jezdkyni i její tým důležitou součástí přípravy na blížící se Rally Dakar. Jak uvedl Litoměřický deník, spokojen se svým výkonem byl veterán Josef Macháček, který v kategorii T3 skončil pátý.
Aliyyah Koloc získala při startu s výkonným speciálem Red-Lined REVO třídy T1+ důležité zkušenosti. Navíc si užila souboj s hvězdami nejvyšší kategorie off-roadového závodění. Spolu s jihoafrickým navigátorem Riaanem Greylingem obsadila v celkové klasifikaci 10. místo. Jejími soupeři byl mimo jiné několikanásobný dakarský šampion Nassir Al-Attiyah, který soutěž zařazenou do Světového poháru FIA v cross-country bajas vyhrál.

„Byly tam dobré i špatné kousky. Aliyyah se hodně zlepšuje, a to je hlavní. Našli jsme také nové oblasti, na které se můžeme zaměřit. Nakonec to nelze předstírat: Aliyyah potřebuje kilometry a o to se snažíme," uvedl šéf Buggyry Martin Koloc s tím, že hlavním úkolem ještě před Dakarem je, aby Aliyyah najezdila co nejvíc kilometrů v poušti. 

Buggyra na soutěži Dubai International Baja:

Na účastníky soutěže čekalo 700 kilometrů, z nich bylo na 350 měřených. Aliyyah Koloc i její vůz zvládly celou rally a výsledné umístění v top 10 je dobrým znamením před lednovým ostrým křtem v elitní kategorii T1+.

„Během Dubai International Baja jsme se toho hodně naučili a mám z ní velmi dobrý pocit. Druhý soutěžní den nám vyšel lépe, vyvarovali jsme se několika drobných jezdeckých a navigačních chyb. Čím víc toho člověk najezdí, tím je to přínosnější, zvlášť když s tímto autem nemám moc zkušeností. Vím, kde mám přidat. Zatím mi chybí při jízdě agresivita. Obě soutěže, které jsem s tímto vozem zatím absolvovala, tady v Dubaji a v Jižní Africe, mi rozhodně pomohly se jako jezdci zlepšit. Ale ještě mě čeká hodně kilometrů v poušti, abychom z auta dostala ještě víc,“ uvedla v cíli Aliyyah Koloc.

Josefa Macháčka v sobotu potrápila technika, ale skvělá týmová práce vrátila vůz do závodu a spolu s navigátorem Davidem Schovánkem dokázali dojet do cíle. "Pepa Macháček splnil úkol otestovat nové díly na našem té trojkovém speciálu. Ani jemu se nevyhnuly problémy, ale tým je dokázal rychle vyřešit,“ vyjádřil se Martin Koloc.

„Jsem moc rád, že jsem se mohl vrátit do pouště. Byla to nádhera, jeli jsme v krásném terénu. Ale je to motorsport a padesát procent úspěchu je technika. Nás to postihlo v sobotu, ale kluci v bivaku stihli za velmi krátkou dobu auto opravit a mohli jsme pokračovat. Druhá etapa proběhla bez problémů a jsem rád, že jsme v pořádku dorazili do cíle. Dubai International Baja je fakticky sprint, takže nemáte moc prostoru na chyby,“ vysvětlil dakarský doyen.

Rally Dakar se jede od 5. do 19. ledna 2024 v Saúdské Arábii. Startuje se ve městě Al-UIa, projíždí zemí směrem do legendární oblasti Empty Quarter a končí v Yanbu na břehu Rudého moře.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů