Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Generálka na Dakar byla v ohrožení. Závodní auto Aliyyah Koloc uvízlo v Africe

Naše téma
Vlastimil Novotný, Daniela Martinovská | 14.11.2023
Aliyyah Koloc před generálkou na Dakar nakonec stihla najet testovací kilometry. Foto: Buggyra media | foto: Deník/VLP Externista
Zdá se vám dvouhodinové zpoždění dlouhé? A co zpoždění dva nebo tři týdny? Přesně o tolik později totiž pluly lodě, které měly dopravit závodnici Aliyyah Koloc z týmu Buggyra ZM Racing její vozidlo Red-Lined REVO T1+ z jihoafrických dílen do Spojených arabských emirátů. Zde se mladá jezdkyně zúčastnila soutěže Dubai International Baja. Jak uvedl Litoměřický deník tyto závody byly důležitou generálkou před lednovou Rally Dakar, v níž Aliyyah Koloc jako jediná žena pojede v elitní kategorii automobilů T1+.
Byly to napjaté okamžiky. Dostat co nejdříve auto z Jihoafrické republiky do Dubaje nebylo vůbec snadné. „Dvě lodě po sobě, které měly převážet auto z Jižní Afriky do Dubaje, měly zpoždění. Jedna 14 dní a druhá dokonce tři neděle. To pro nás bylo absolutně nepřijatelné, protože tím pádem by Aliyyah musela vypustit Baju Dubai a zásadně by to narušilo naši přípravu na Dakar," vyjádřil se šéf Buggyry Martin Koloc.

Místo spojení po moři bylo nutné začít hledat jiné řešení, jak dopravit závodní vozidlo do 6400 km vzdálené Dubaje. "Proto jsme požádali pomoc společnost DHL. Tam nám vyšli ve všem vstříc. Během pouhých tří dní zajistili přepravu z Jižní Afriky do Dubaje s výborným servisem,“ dodal Koloc. 

Aliyyah tak ještě stihla se svým jihoafrickým navigátorem Riaanem Greylingem najet testovací kilometry. „Velmi se těším na svůj druhý závod ve voze T1+ a na Baja Dubai. Ano, loni jsem zde získala titul šampionky Poháru FIA Středního východu v cross-country bajas, ale také si vzpomínám na velkou havárii v první etapě. Proto jdu na start se smíšenými pocity. S vozem T1+ nemám mnoho zkušeností a v poušti s ním budu závodit poprvé. Na tuhle výzvu se moc těším a jsem ráda, že si v rámci přípravy na Dakar 2024 co nejvíce zajezdím,“ uvedla před startem Aliyyah Koloc k závodu, který byl vyvrcholením letošního ročníku Světového poháru FIA v cross-country bajas.

Na startu byl i druhý zástupce Buggyry: nestárnoucí Josef Macháček. Ten se objevil ve speciálu Buggyra Can-Am DV21 třídy T3. „V rámci programu Buggyra Academy budu v Dubaji startovat s vylepšeným vozem. Cílem je naostro si vyzkoušet nové díly a konstrukční prvky, abychom viděli, jakou cestou vývoj DV21 pokračuje,“ vysvětlil offroadový mohykán, jemuž dělal navigátora David Schovánek.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů