Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přehled zimních pneumatik na sezónu 2006/2007

Aktuality
Michal Bartoň | 08.11.2006
Období horečného přezouvání letních pneumatik za zimní právě začalo, proto jsme se podívali jaké novinky nabízí největší výrobci.
Jedním z důležitých úkonů, jak statečně čelit zimním podmínkám, je přezout váš vůz na zimní pneumatiky. Než si představíme novinky a stěžejní modely zimních pneumatik od jednotlivých výrobců, je na místě osvěžit si několik všeobecně známých faktů o účelnosti výměny letních pneumatik za zimní.

- Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z odlišné směsi, která je měkčí než směs užívaná na výrobu pneu letních, a tak dokáže zachovat dostatečnou přilnavost k vozovce i za teplot hluboko pod bodem mrazu.
- Zimní pneumatiky mají být obuty na váš vůz v období, kdy venkovní teploty začínají klesat pod +7°C. Při teplotách pod touto hranicí tvrdne směs letních pneu, které tak ztrácejí přilnavost k vozovce.
- Zimní pneumatiky zastaví váš vůz na sněhu při rychlosti 50 km/h o 8 m dříve než pneu letní. (Po 35 m namísto 43 m). Rozdíl při rychlosti 80 km/h činí dokonce 40 m. (Po 70 m namísto 110 m).
- Investice do zimních pneumatik zvyšuje především vaší bezpečnost, část této investice se navíc vrátí v podobě prodloužené životnosti pneu letních (v zimě nesjíždíte jejich vzorek).
Oslovili jsme zástupce jednotlivých značek na českém trhu, aby nám představili novinky na trhu a informovali nás o modelech, které budou hrát v nadcházející zimní sezóně hlavní roli v jejich nabídce.

Avon

K novinkám britské značky Avon, která je dobře známa také ze závodních okruhů, se pro náš magazín vyjádřil pan Petr Jakšík za firmu AM PNEU, výhradního dovozce těchto pneumatik do ČR. “V segmentu pneumatik na osobní vozy navazuje AVON na úspěšný dezén Ice Touring (T) letošní novinkou Ice Touring ST (Sport Touring). Hlavními charakteristikami jsou moderní asymetrický dezén, silika 3. generace ve směsi a zesílená konstrukce (většina rozměrů je v provedení RF)“. Ice Touring ST se vyrábí v 9 rozměrech v rychlostních indexech H a V.

Značka Avon rovněž pružně reaguje na požadavky současného trhu, k tomu Petr Jakšík dodává: „Ranger Ice 4x4 a Wintercat XT jsou odpovědí značky AVON na výrazně posilující segment pneumatik pro vozy SUV/4x4. Dezén AVON Ranger Ice 4x4 vychází z dezénu osobního Ice Touring (asymetrický), avšak konstrukcí se jedná o pneumatiku pro výkonné moderní 4x4/SUV vozy pro použití převážně na silnici“. Pro letošní zimu bude na trh uvedeno 8 rozměrů (15“ – 18“) v rychlostních indexech T, H a V. Ranger Ice se vyrábí v Anglii. „Druhou novinkou je dezén Wintercat XT (výroba v USA), který postupně nahrazuje dezén Wintermaster a je vhodný pro použití na silnici i v terénu“, dodává Petr Jakšík. Spolu se speciálními lamelami a revoluční, patentovanou technologií sněhových drážek garantuje bezpečnou a komfortní jízdu na sněhu, zledovatělé silnici, ve sněhové břečce i na mokré vozovce

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 

Avon

 

Ice Touring ST

 

205-225

 

55-65

 

16-17

 

od 2990 Kč do 5930 Kč

 

Avon

 

Ranger Ice 4x4

 

215-265

 

55-75

 

15-18

 

od 2500 Kč do 6200 Kč

 

* Orientační cena včetně DPH

Avon Ice touring ST

Konstrukce bočnice byla u nové Ice Touring ST výrazně zesílena. Vysoká a pevná patka a zesílené bloky ramen na vnější straně zajišťují dobré držení stopy. Riskantní korekce řízení tím odpadají a pasivní bezpečnost jízdy se zvyšuje.

Nejnovější směs se silikou, vysoká hustota lamel a odolná konstrukce bočnic jsou zárukou bezpečnosti na sněhu, ledu a mokré vozovce. Asymetrický dezén a nově uspořádané profilové bloky se starají o dostatečný jízdní komfort, tichou jízdu a precizní ovládání i při vysokých rychlostech.

Avon Ranger Ice 4x4

Sněhová drážka na vnější straně a nový tvar lamel na vnitřní straně dávají dohromady účinný a moderní asymetrický dezén. Silika třetí generace poskytuje bezpečný záběr na sněhu, ledu, ve sněhové břečce i na mokré vozovce.

Barum

Domácí výrobce Barum bude pro letošní zimu spoléhat především na osvědčené typy dezénů pro osobní vozy Polaris a Polaris 2. Novinku si otrokovičtí přichystali do segmentu Van, kde se pustí do boje na trhu pneumatika SnoVanis.

Continental

Novinkou v nabídce Continentalu je pro letošní zimu pneumatika ContiCrossContactWinter spadající do segmentu vozů 4x4 off-road. Mezi pneumatikami pro osobní vozy sází značka na modely ContiWinterContact TS 810 a ContiWinterContact TS 800.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 

Continental

 

ContiCrossContactWinter

 

215-295

 

35-85

 

15-21

 

od 5867 Kč do 14 531Kč

 

Continental

 

ContiWinterContact TS 810

 

185-235

 

45-65

 

15-17

 

od 2657 Kč do 7785 Kč

 

Continental

 

ContiWinterContact TS 800

 

165-185

 

60-80

 

13-15

 

od 2407 Kč do 2570 Kč

 

* orientační cena bez DPH

CrossContact Winter

Zimní pneu pro silné a výkonné automobily s pohonem všech čtyř kol. Asymetrický dezén a asymetrický lamelový systém zaručují dobrý záběr a brzdný výkon na zasněžených či rozbředlým sněhem pokrytých vozovkách. Zároveň konstrukce dezénu a kombinace obvodových a příčných drážek přináší odolnost vůči aquaplaningu a současně zaručuje komfortní a tichou jízdu. Samočisticí vlastnosti a vysoká tuhost dezénu zvyšuje bezpečnost při zatáčení či v mimořádných situacích.

Debica

U značky Debica bude v letošní zimní sezóně kladen největší důraz na loňskou novinku Debica Frigo 2, která byla vyvinuta pro zákazníky, kteří preferují cenu a soustředí se na ekonomický a bezpečný provoz.

Dunlop

Dunlop zůstává pro letošní zimu věrný modelům SP Winter Sport 3D a SP Winter Sport M3. Dunlop SP Winter Sport 3D je zimní pneumatika pro vysokovýkonné a supersportovní automobily. Pro dosažení rovnoměrného rozložení tlaku pneumatiky na vozovku, je v konstrukci SP Winter Sport 3D použita technologie běhounu Multi Radius Tread (MRT), která se osvědčila na závodních pneumatikách.

Fulda

U německého výrobce jsme se pro letošní zimu dočkali dvou novinek. Jde o pneumatiky Fulda Kristall Montero 2 a Fulda Kristall 4x4.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena

 

Fulda

 

Kristall Montero 2

 

165-205

 

55-70

 

14-16

 

neuvedena

 

Fulda

 

Kristall 4x4

 

205-265

 

55-70

 

15-18

 

neuvedena

 

Fulda Kristall Montero 2

Pro tuto pneumatiku byla vyvinuta nová zimní běhounová směs obsahující siliku, která minimalizuje tuhnutí za nízkých teplot. Běhoun pneumatiky s vysokým počtem lamel zůstává pružný a přizpůsobuje se povrchu vozovky. Výsledkem použití obou těchto technologií, vysokého počtu lamel a nové zimní běhounové směsi s obsahem siliky je krátká brzdná dráha a dobré záběrové vlastnosti, a to především na kluzkém povrchu.

Fulda Kristall 4x4

Pneumatika vyvinutá pro těžké automobily s pohonem všech kol a moderní vozy SUV. Fulda Kristall 4x4 je vybavena běhounovou směsí s obsahem siliky, stabilní střední část běhounu s podélným středovým žebrem přenáší pohyb volantem přímo a přesně na povrch vozovky. Zvlněné lamely stabilizují běhoun pneumatiky a zvyšují úroveň ovladatelnosti.

Goodyear

Goodyear, největší světový výrobce pneumatik, představil pro letošní zimu novou pneumatiku UltraGrip Performance pro vysoce výkonné a luxusní automobily.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena

 

Goodyear

 

UltraGrip Performance

 

195-265

 

35-60

 

15-18

 

neuvedena

 

Goodyear UltraGrip Performance

Goodyear UltraGrip Performance je vybavena technologií vaflového lamelování a poslední generací 3D-BIS lamel. Technologie vaflového lamelování vylepšuje vzájemné uzamykání bloků a maximalizuje hustotu drážek, které zaručují dobré vlastnosti zimní pneumatiky – zlepšuje se přesnost řízení a ovladatelnost na suchých i mokrých zimních vozovkách. Pneumatika Goodyear UltraGrip Performance má na mokrém povrchu a v rozbředlém sněhu lepší přilnavost k vozovce díky poslední generaci běhounové směsi s vysokým obsahem siliky.

Hankook

U Hankooku najdeme v nabídce pro letošní zimu tradičního „zimního profesionála“ Icebear W300A, ale také novinku Icebear W604.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena

 

Hankook

 

Icebar W604

 

145-225

 

45-70

 

12-17

 

neuvedena

 

Hankook Icebar W604

Nová zimní pneumatika střední třídy se vyznačuje mnoha tenkými řezy. Širší vzorek běhounu a hlubší drážky optimalizují výkon během zimního období, elastická křemičitá směs dodává pneumatice dobré vlastnosti na sněhu a náledí.

Kumho

V sortimentu zimních pneumatik Kumho pro osobní vozy najdeme dva nosné typy dezénů. Asymetrický KW 17 a Směrový dezén KW 7400, který zažívá překvapivou renesanci. Pan Miroslav Gregor z marketingového oddělení zastoupení značky k tomu dodává: „U dezénu KW 7400 jsme zaznamenali v minulých sezonách nebývale kladný ohlas. Ani se nám tomu nechtělo věřit. Znáte to - když je něco špatné, rozkřikne se to okamžitě, když je něco dobré, většinou je ticho. V případě KW 7400 se nám donesly prostřednictvím našich dealerů pochvalné reference jak od soukromých uživatelů, včetně častých návštěvníků hor, tak i profesionálů, závislých na denním provozu svých aut.“

Matador

Matador přichystal na zimu dvě nové pneumatiky, MP 59 Nordicca a MP 52 Nordicca Basic. První z nich vstoupí letos na trh v kompletní rozměrové nabídce, druhá novinka je k dostání v pilotním rozměru (185/60 R14) a její plný náběh je plánován až na sezónu 2007/2008.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena*

 

Matador

 

MP 59 Nordicca

 

185-245

 

40-65

 

15-18

 

od 2262 Kč do 7268 Kč

 

Matador

 

MP 52 Nordicca Basic

 

155-195

 

60-80

 

13-15

 

od 2003 Kč

 

* Orientační cena s DPH

Matador Nordicca MP 59

Nordicca MP 59 je typ vysokovýkonné pneumatiky, vyvinuté pro podmínky kontinentální Evropy s možností použití i v náročnějších horských oblastech. Nová generace prostorově tvarovaných lamel zaručuje dobrou přilnavost k povrchu vozovky, směs silikonové běhounové směsi zaručuje nízký valivý odpor a zvýšení životnosti.

Matador MP 52 Nordicca Basic

Novinka pro sezónu 2007-2008 pro segment osobních pneumatik střední a malé třídy. Velký důraz se při vývoji této pneumatiky kladl na záběrové vlastnosti dezénu v podmínkách zimního provozu. Tento typ doplňuje řadu MP 59 Nordicca v segmentu 13“, 14“ a 15“ pneumatik pro zimní použití.

Michelin

Francouzský gigant vyvinul na letošní zimu pneumatiku Michelin Alpin A3, kterou označuje jako revoluční v několika směrech.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena

 

Michelin

 

Alpin A3

 

165-205

 

55-70

 

13-16

 

neuvedena

 

Michelin Alpin A3

Nová pneumatika od Michelinu je určena pro osobní automobily, malé a středně velké rodinné vozy a MPV. U Michelinu vyvinuli 3-D lamely s proměnlivou geometrií tvaru (StabiliGrip) a do směsi pryže použili jako přísadu slunečnicový olej. Jedná se o inovaci, která zkracuje brzdnou dráhu a zlepšuje boční přilnavost na mokrém povrchu, na sněhu a na ledu. To vše díky lepšímu rozptýlení energie v dezénu.

Nokian

U Nokianu budou pomyslnou vlajku držet v zimě dva typy pneumatik, Nokian WR a Nokian W. Nokian W je lamelová pneumatika, určená pro zimní povětrnostní podmínky střední Evropy. Směrový profil Nokian W se stará o dobrou ochranu proti vzniku aquaplaningu na sněhové břečce a vodě. Konstrukce Cap-Base se stará o dobrou stabilitu, výrazné lamelování pak o lepší přilnavost. Nokian WR je výrobcem označována jako nejrychlejší lamelová pneumatika na světě. Díky systému lamel HAKA zůstávají pneumatice zachovány její dobré vlastnosti po celou dobu životnosti. High-Dispersion-Silikon zlepšuje funkci směsi gumy použité na běhounu pneumatiky při deštivém počasí a v mrazivých podmínkách.

Pirelli

Modely pro osobní vozy můžeme vybírat z nabídky osvědčených dezénů, jako jsou Snowsport, Sottozero, Snowcontrol nebo Scorpion Ice and Snow. Novinku u značky Pirelli najdeme v segmentu Van, jedná se o pneumatiku Chrono Winter. Marketingový manager značky v ČR, pan Zdeněk Vacl nám k zimním pneumatikám Pirelli uvedl: „Nabídka zimních pneumatik Pirelli je velmi široká a pokrývá rozměrovou potřebu celého spektra osobních, lehkých nákladních a off road vozů – od 13“ rozměrů až po 20“ u osobních i off roadových pneumatik. Nedávno uveřejněné testy zimních pneumatik předními německými autokluby a magazíny znovu potvrdily výsadní postavení zimních pneumatik Pirelli. Vysoce byla hodnocena jejich výkonnost na sněhu a na mokrém povrchu. V mnoha případech jsme v testech zvítězili nebo získali nejvyšší hodnocení“.

Sava

Značka Sava bude v zimě spoléhat na model Sava Eskimo S3, pneumatiku s četnými zvlněnými lamelami v dezénu. Ke kvalitním vlastnostem na mokrých a zasněžených vozovkách přispívá silika obsažená ve směsi nebo také tři široké podélné obvodové drážky.

Semperit

Výrobce patřící pod křídla Continentalu přichystal na letošní zimu novinku v podobě pneumatiky Speed Grip.

Značka

 

Dezén vč. obch. jména

 

Jmenovitá šířka

 

Profilové číslo

 

Průměr ráfku

 

Cena

 

Semperit

 

Speed Grip

 

175-245

 

40-65

 

15-18

 

od 2163 Kč do 5 900 Kč

 

Semperit Speed Grip

Směrová zimní pneumatika Speed Grip nabízí netradiční lamelovou "síť", která zajišťuje dobrou trakci na sněhu a zlepšuje boční vedení při jízdě v zatáčce. Vysoký počet záběrových hran zlepšuje záběr a zkracuje brzdnou dráhu na sněhu. Kombinace směrového dezénu a vysokého počtu příčných drážek odvádí vodu, či rozbředlý sníh ze stopy. Inovovaná Silika směs zajišťuje dobrou přilnavost k mokré vozovce. Pneu Speed Grip Vám přinese komfortní jízdu s vysokým podílem bezpečnosti.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 09.11.2006 14:34
Kleber patří do koncernu Michelin, podobně jako Barum do Continentalu. Jedná se samozřejmě o jinou kategorii pneu (proč si pseudokonkurovat, že). Jinak by bylo dobré vědět, zda šlo o starší Krisalp 3 nebo o Krisalp HP, což je zase někde jinde. Zkoušel jsem na vlastní kůži Michelin Pilot Alpin2 na naší P307 Bk a Kleber Krisalp HP na oct.2 matky své ženy (nechci použít to pejorativní slovo), větší kontakt s povrchem jsem měl na Mich., kdy jsem už ze začátku smyku cítil, že je třeba ubrat, naproti tomu Kleber držel pořád stejně, ale najednou se utrhl bez varování. Jinak obecně platí to, co uvádí Přemek.
MC, 09.11.2006 16:34
Doporučuji Dunlop winter sport. Sice nejsou zadarmo, ale na sněhu drží. Někdo mi říkal, že se v Německu dají pořídit o něco levněji, tak nevím.
Pilot, 10.11.2006 20:02
Na piču zimní gumy. Kdo nemá v hlavě, tomu ani zimní gumy nepomůžou. Hodně dělají média, ukážou havárku a hned natěšenej komentátor cosi pičuje, že řidič havaroval a neměl zimní gumy a za havárku vlastně můžou jen gumy a ne ten blbec co to řídil. Je to hlavně o řidičovi, jezdím odjakživa již kolik let pouze na letních a v poho. Takže doporučuji jezdit hlavou a ne šulinem nebo kozama. .
~3, 14.11.2006 11:09
TO ANI NEVÍŠ JAKÝ MÁŠ MOTOR, TO MUSÍŠ BÝT ODBORNÍK, MONDEO SE S MOTOREM 1,9 NIKDY NEVYRÁBĚLO !!!
anonym, 30.10.2007 08:38
SVATÁ PRAVDA. Všichni s rozmlácenou klapačkou, co jsem viděl, měli kvalitní zimní gumy. Ale mysleli asi tou hlavičkou, co mají na končetině mezi nohama.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů