Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Škoda Rapid Spaceback myslí na mladé

Nové modely
iHNED | 09.10.2013
foto: škoda
Rok po premiéře Škody Rapid přichází na řadu její karosářská verze Spaceback. Nejde ale jen o nový tvar. Auto přináší celý balík zajímavých prvků, zejména pro mladší generaci řidičů.

Model Spaceback je o celých 18 centimetrů kratší než Rapid. Nabízí se navíc v pestrých barevných kombinacích jako jsou škodovácká sytě zelená, žlutá nebo červená. Parádu udělá také panoramatická střecha, která může být opticky protažena až do poloviny zadních výklopných dveří. Škoda to dělá pomocí kombinace tmavého skla a černých lesklých ploch, které jako by tvořily jeden celek. Spaceback je s tímto prvkem nesmírně šik. Výrazné zkrácení délky nadprůměrnou vnitřní prostornost nikterak neohrozilo. Centimetry se totiž střihaly na zádi. Ve druhé řadě sedadel je tak dostatek místa i pro hodně vysokého člověka. Pod pátými dveřmi je k dispozici 415 litrů kapacity na zavadla, se kterými by byla Škoda špičkou mezi hatchbacky, nebýt nové Hondy Civic s mamutím objemem 477 litrů.

Nový model má pohledný dekor palubní desky i tříramenného volantu. Může simulovat třeba klavírní lak nebo hrubě opracovaný hliník. Do výbavy si lze zaškrtnout i navigaci, jde ale jen o nejlevnější systém Amundsen+. Příjemností navrch je sada takzvaných simply clever řešení. Jde například o držák na mobil, schránku na výstražnou vestu, odpadkový koš nebo škrabku na led schovanou ve víčku palivové nádrže.

TipCars si k prvnímu seznámení s vozem vybral naftový motor 1.6 TDI s výkonem 66 kW. Jednotka je spojena s manuální pětistupňovou převodovkou, která má poměrně hrubý chod, a proto je třeba se s ní trochu prát. Jinak je ale přesná a nastavená na delší převody tak, aby byla co nejúspornější. V tabulce slibuje 4,4 litru na 100 kilometrů. Během prvních jízd se nám podařilo dosáhnout na 5,8 litru, dlouhodobě tak čísla snadno klesnou pod hranici pěti litrů. Velmi nízká spotřeba je ale vykoupena slabou dynamikou.

Pro srovnání s turbodieselem jsme ještě sáhli po jednotce 1.2 TSI s podobným výkonem 63 kW. Zde je dynamika výrazně lepší, stejně tak kultivovanost jednotky. Pokud ji ale řidič využívá plnými doušky, může se spotřeba vyšplhat k sedmi litrům benzínu na 100 kilometrů.

Za pozornost stojí také rozdíl v řízení. Škoda v Rapidu Spaceback nahradila hydraulický posilovač elektrickým, aby ušetřila hmotnost a spotřebu. V případě turbodieselu jsme se nemohli zbavit pocitu, že řízení je ve středové poloze poměrně volné a zabírat začíná až po větším natočení volantu. Naopak s benzínem pod kapotou je volant ostřeji nastaven. Posilovač ovšem v obou případech pracuje s velkým nasazením.

Pochvala pak musí směřovat k podvozku. Přes použití jednoduché zadní nápravy Škoda dokázala, že i z levného řešení se dají získat dobré jízdní vlastnosti. Při dálničních rychlostech je podvozek stabilní, není ho třeba v pruhu "vodit". V zatáčkách drží, navíc se jízda na hraně dobře odhaduje.

Dobře navržený Spaceback nemá mnoho velkých nedostatků, vypadá atraktivněji než Rapid a přitom je k dostání za stejnou cenu. Mladoboleslavská automobilka ho uvádí na trh za 269.900 korun. Testovaná verze 1.6 TDI začíná na 358.900 korunách a 1.2 TSI stojí od 302.900 korun. Bude zajímavé sledovat, která z variant si nakonec získá největší přízeň řidičů.


Tabulka technických parametrů
Škoda Rapid Spaceback 1.6 TDI

Motor: vznětový čtyřválec
Objem: 1 598 ccm
Výkon: 66 kW (90 k)
Toč. moment: 230 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 11,9 s
Max. rychlost: 182 km/h
Převodovka: 5stupňová manuální
Komb. spotřeba: 4,4 l/100 km
Rozměry: 4 304 x 1 706 x 1 459 mm
Rozvor náprav: 2 602 mm
Hmotnost: 1 260 kg
Objem kufru: 415/1 380 l
Cena: 358.900 Kč

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 09.10.2013 08:11
Kdy už konečně dostane Rapid novou generaci TSI s řemenem? Řetězovým ani po modernizaci nevěřím. Jinak liftback ve výbavě Amb Fresh s 1,2 TSI 77kW mi přijde jako zajímavá nabídka. Hatchback mi vzhledem k nutnosti mít u akční verze financování moc výhodný nepřijde.
David V, 09.10.2013 10:46


To si myslím, že bude také hrát roli při výběru motorizace, ale 360 tisíc za tohle auto s naftou není zrovna málo. Taky se tady neuvádí, co v té ceně je. Pokud jen základ, tak to je opravdu dost otřesná cena.
Tenhle vůz mě nechává naprosto chladným - asi už hold nejsem mladý.
Fanda, 09.10.2013 12:28


Rapid bohužel dostane novou generaci Tsi ,až s platností nové emisní normy euro 6,tuším od roku 2015,mám obavu,aby ještě nakonec nedostala staré motory Tsi i nová Fabie,zatím to vypadá na novou řadu,ale to se tvrdilo o podvozkové platformě také a už z toho sešlo.
Corlis, 09.10.2013 17:31
hlavně bych si to nekupoval v liftbacku, všechny testy hodnotí otřesné chování kastle na nerovnostech, spaceback je na tom mohem lépe. Jak nová octávka, v kombi je to prý jiné kafe nez klasika /říká kolega, co měl možnost vyzkoušet déle obě verze/.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů