Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Od úterý 1. listopadu musí řidiči jezdit se zimními pneumatikami.

Aktuality
Michal Štengl | 02.11.2016
foto: Michal Štengl
Mezi 1. listopadem a 31. březnem jsou řidiči povinni mít na vozidle zimní pneumatiky. Druhou podmínkou je však to, že se v tomto období zároveň na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo lze tuto skutečnost vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

Jednoduše řečeno, pokud náhodou nestihnete do 1. listopadu včas přezout a na silnici nebude sníh nebo led, nemusíte se bát okamžitého postihu od policie. Ten může dosáhnout až 2000 korun, navíc vám policista může zakázat pokračovat v jízdě. Jedinou výjimkou, kdy musíte mít zimní pneumatiky vždy, jsou úseky označené dopravní značkou zimní výbava. Takže za určitých okolností lze jezdit na letních pláštích, rozhodně to ale nikomu nedoporučujeme, dokonce to považujeme za velké bezpečnostní riziko. Pokud byste navíc způsobili dopravní nehodu, kde by roli sehrály chybějící zimní pneumatiky, budete mít potíže nejen s policií, ale také s pojišťovnou, která by mohla odmítnout pojistné plnění.

I proto rozhodně nedoporučujeme s přezouváním otálet, protože už v listopadu bývají po ránu mrazíky. Jak ale ukazují výsledky průzkumu od firmy Instant Research, který si nechala vypracovat společnost Volkswagen Financial Services, třetina z více než 500 dotazovaných respondentů přiznala, že přezouvání řeší na poslední chvíli. Vzpomenou si pozdě, a pak už bývají v servisech dlouhé čekací lhůty. Ze stejného průzkumu vyplývá, že zhruba čtvrtina řidičů přezouvá v neautorizovaném servisu (26 %), o jedno procento víc jezdí do autorizovaného servisu (27 %) a téměř dvě pětiny řeší přezutí svépomocí (37 %).

A jak jsou na tom Češi s přezouváním na zimní pláště obecně? Velmi dobře. Alespoň podle výsledků výzkumu, který si u agentury STEN/Mark nechala udělat společnost Continental. Podle nich totiž na zimu přezouvá devět z deseti českých řidičů (91 %). Čtyři procenta dotazovaných uvedla, že jezdí na celoročních pláštích, jejichž obliba se rok od roku zvyšuje a žádný z velkých výrobců si nedovolí také pláště nenabízet. Obecně kvalita celoročních plášťů se rok od roku zvyšuje (test), navíc zájem o ně vzrůstá i vzhledem k mírným zimám. Tyto pláště jsou vhodné zejména pro ty, kteří svůj vůz využívají převážně ve městě nebo s ním jezdí jen málo. Ze stejného průzkumu však vyplývá, že tři procenta řidičů jezdí na letních pláštích. Co je také zajímavé, jen 13 % Čechů se při výběru zimních plášťů hodně rozhoduje na základě výsledků nezávislých testů. Nedávno jsme přinesli výsledky zkoušek organizace ADAC, která testovala pláště o rozměru 185/65 R15 a 225/45 R17 (test).

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin72, 02.11.2016 18:08
Osobně přezouvám podle teploty, když už se přes den teplota nedostane přes profláknutých 7°C a výhledově nemá dojít k výraznému oteplení, tak nasadím kozačky. Studená letní guma v kombinaci s mokrým povrchem, žádná hitparáda. A na mokrých dlažebních kostkách to dovede být dobrý adrenalin.
sheogorath, 02.11.2016 19:33
Tak mokry kostky jsou sranda vzdycky, mam jedny hned u baraku - ulice Erbenova v Brne navic celkem sesup
Abík, 04.11.2016 05:54
Pneumatiky přezouvám proto, že je to nařízené. A potom proto, že ty letní, které se v současné době vyrábí, nejsou ani tak o té pryži ve vazbě na teplotu (protože už jenom ve výrobě její kvalita kolísá, vyrábí se v různých státech a ty příměsi nejsou vždy schodné), o tom by mohli gumaři povídat, ale ty lisované vzorky prostě do sněhu, ani marastu nejsou. Takže jsem v předstihu a klidu nasadil Michelin Crossclimate. Zatím vyzkoušeno jenom v tom marastu, a dobré.
tipl, 04.11.2016 14:42
Většinou koncem října nazouvám už zimní. Ono už se objevují ráno mrazy a někdy po dešti už bývá ledovka a ať mi nikdo netvrdí, že letní pneu by na tom povrchu jela lépe....

I když bydlím v nížinách a sníh je skoro sprosté slovo, tak stačí jet o 30-50 km a tam už jsou nižší teploty, kopce a tudíž i potencionální sníh. A párkrát se to stalo.
Pavlik, 04.11.2016 17:19


Trochu vás opravím - na ledovce / ledu je úplně jedno co je na autě obuto, nedrží na tom žádná guma. Jedinou výhodou zimních pneu na ledovce je, že se pojišťovna necuká zaplatit (pojištěné) rozbité auto .
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů