Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Mondeo 1.8 TDCI a zkušenosti majitele po dvou letech provozu

Recenze uživatelů
duval (43) - Česká republika | 02.10.2013
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Mondeo QYBA1G | foto: duval
Co napsat? Dlouho jsem vybíral nástupce za svoji Xantii 2.1 TD combi, kterou jsem dával pryč, když měla najeto 452 00 km a stále v pohodě jezdila, ale na delší letní dovči už jsem chtěl něco novějšího.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ:QYBA1G
Bližší označení:FORD MONDEO COMBI 1.8 TDCi TITANIUM
Karoserie:kombi
Objem motoru:1 753
Palivo:nafta
Rok výroby:2009
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:107 000
Najeto km nyní:140 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:2 roky
Průměrná spotřeba:6,5 l
Poruchy:nejsou
Předchozí vozidlo:Volkswagen Passat

Tak jsem si pořídil VW Passat 1.9 TDI Syncro, ale toho jsem záhy předal k užívání dceři. Po přečtení mnoha a mnoha rad, článků atd. padla volba jednoznačně na auto bez FAP filtru, protože denně jezdím příměstským provozem cca 40 - 50 km. Hlavně jsem se chtěl vyhnout všemu, co zažívají uživatelé zázraků lidového koncernu s ještě většími zázraky 2.0 TDi. Těch uživatelů je mi fakt líto. Hlavy, FAPy, turba, celé motory, opravy stíhají opravy - no jo, "long life" intervaly jsou krásně vymyšlená lákadla na "Čehůně". Olej za 650 Kč litr a v 80 - 100 000 km motor po smrti. Volba padla na S-Max 1.8 TDCI... pak přemýšlení, potřebuji ho? 3x za rok delší dovolená, jinak jen kolem města a po městě. Duch škudlivosti z obavy o vyšší spotřebu S-Maxe mi nařídil pořídit si Mondeo 1.8 TDCi. Radost byla tedy menší, ale dnes nelituji. Kolem města a po městě jezdím v kombinaci stále do 7 litrů nafty. Užívám si točivého momentu a rozhodně ne vždy jezdím devadesátkou. Při dodržování předpisů není problém jezdit za 6 - 6,2 l. A když se občas vyhecuji a jedu opravdu trošku hlavou, to jest nejedu brzda plyn, jedu opravdu do 100 km/hod, po vsích padesátkou, není problémem ani průměr 5,7 l/100 km. To samé dlouhá letní cesta na dovolenou po dálnici, stále rovně, zahřátý motor, pak Chorvatsko a zpět někdy 5,8 l, někdy 6,1 l. Asi podle provozu nebo podle nafty, nevím. Poruchy a opravy shrnu rychle. Poruchy vedoucí k odstavení a nepojízdnosti dosud žádné. Ufff! Poruchy jiné - dírka ve výfuku (opraveno přetažením kouskem plechu a zavařením) - vypadá to, že výfuky jsou stále horší a horší, a to myslím nejen u fordů; dále trošku škrtající zadní destičky o kotouče. Odstraněno seřízením ruční brzdy. Dále nic. Zatím.
Údržba: výměna rozvodů ve 135 000 km - pro jistotu - jinak výměna doporučena při 200 000 km. Stály 1.100 Kč od Contitechu - kvalita originálních dílů. Pozor - ani u fordů nejsou ceny dílů tak strašné, myslím rozvody 2.500 Kč. Když vezmu, kolik stojí např. rozvody na oktávky, passaty... jen se směji! Zpět k Mondeu. Řemen a kladka za 1.100 Kč. Spodek se nedělá, jakýsi plastový pás - řemen, co běží v oleji natrvalo (dle sdělení servisu). Výměna předních kotoučů a destiček. Kotouče Bosch, kus 1.100 Kč, destičky Bosch 1.180 Kč. Dále běžné výměny oleje, filtrů. Olej a filtry dělám podle doporučení starých fordistů po 10 000 km. Výrobce udává interval 20 000 km. Jelikož ale chci, aby byl motor nesmrtelný, dodržuji 10 000 km. Ono totiž při ceně originálního oleje Ford 5W30 FE, kde je 600 Kč za 5 litrů, je to srandička. V motoru je 6 litrů, takže výměna oleje včetně olejového filtru přijde do 1.000 Kč. Hubička. Naftový filtr jsem měnil při koupi a další výměna bude po 30 000 km. Vzduchový a kabinový měním spolu s olejem a filtry jsou v cenách kolem 250 Kč od Purfluxu. Preventivní výměna oleje v převodovce - pozor na normu! Nutno dodržet Ford: WSS-M2C200-D2, takže jsem dával Castrol Syntrans FE 75W, myslím 240 Kč litr. Jsou tam přesně 2 l, takže běžná údržba opravdu za ceny lidové... ne jako u lidového koncernu, kde "long life" olej si cení na 650 Kč za litr. Šílenci! Ještě jsem si vzpomněl na závadu - prasklá žárovka v brzdovém světle - 20 Kč.
Shrnuto - auto slouží dobře, jízdní vlastnosti - nádherně přesné, čitelné, absolutní kontrola a cit, co je pod koly. Ve 140 000 km bez vůlí. Spousta podvozkových dílů shodná s Volvem V70 (myslím), tak je to snad bytelné. Klasický hydraulický posilovač. 'Holt' nemám samoparkovací elektrické nesmysly, ale poznám, na čem jedu. Nejsem trdlo a umím zaparkovat sám. Nutností je, aby se v Mondeu potencionální zájemce projel, pak teprve ocení rozdíl, protože jízdně je to auto opravdu excelentní, přesné, ač je to rozměrově neskutečný hangár. Auto je dokonale prostorné, nechci tady nějak hanit jiné značky - prémiové, o třídu nebo o dvě třídy výše, ale rozměry interiéru a sedadel jsou takové, že Mondeo deklasuje (např. šíří interiéru) většinu konkurence typu řada 5, řada E, dokonce v některých parametrech řada 7, A8. No a konkurent stejné třídy - lidový vůz etalon třídy Passat - ten je na míle ve všech směrech horší, menší, méně prostorný. Nevýhoda - šíře a délka vozu, prostě celkové rozměry při parkování, kde u některých obchodních center mají parkovací místa rozměry pro Citigo. Přístrojová deska vynikající, bytelná, měkčená. Mám obyčejný Convers+ a rádio Ford. Takže nevýhoda - neumí MP3. Ale co, stejně poslouchám v 99 % rádio. Nejde bohužel seřizovat střední loketní opěrka. Ale zase je obrovsky prostorná. Zavazadlový prostor - postačuje. Myslím 550 litrů. Ve 140 000 km spotřeba řídkého 5W30 oleje na 10 000 km tak 2 dcl. Téměř na měrce neznatelné. Pneumatiky - též nevýhoda, v technickém průkazu jediný nejmenší rozměr 215/55-16. A ty nejsou zrovna levné. 205 v 16 jsou o 1.000 Kč na kusu levnější. Ale co, 215 vypadají lépe a zase se nemění každý rok.
To je asi vše, co mě napadlo. S klidným svědomím mohu tohle auto doporučit. Je uživatelsky příjemné, údržbově přívětivé. Chce to vybírat trošku lepší výbavu, aby to nějak vypadalo, trošku lepší sedadla, aby to nebyly ty "pláťáky" výbavy trend apod. Kombinace barev bílá, černá, antracitová se stříbrnými hagusy a doplňky v chromu vypadá o mnoho lépe než nějaká holátka. Ideál je asi Titanium. A vždy platí - kola dělají auto. Takže vybrat hezká alu a nebo mít originál Titanium. Motor 1.8 TDCi, 92 kW. Výkon dostačuje, krouticí moment také - 320 Nm, overboost 340. Mohlo by být více, není mnoho výkonové rezervy s naloženým autem na dálnici, ve 170 km a výše už se mu nechce moc zrychlovat. Ale co, není to GT ani supersport a hlavně, je to stará poctivá litina, blok i hlava, stará konstrukce, takže při lidském chování k autu nehrozí prasklá hlava, kroucení bloku apod. Ideální otáčky 1 700 - 2 400, to motor neuvěřitelně táhne. Co dokáže vytáhnout za kopce na pátý stupeň, to je působivé. Táhne a táhne, neúnavně. Šestý stupeň je rychlý, ten lze použít nejlépe od 100 km za hodinu výše. Ale dá se po rovině lehkou nohou i při 90 km.
Za mě osobně plná spokojenost - výborný sluha z bodu A do bodu B, pohodlný, prostorný, ovladatelný, příjemný.

KladyZápory
Jízdní vlastnosti  O málo vyšší spotřeba, než bych si představoval  
Prostornost  V určitém pásmu otáček projev motoru  
Ovladatelnost  Díky rozměrům horší manévrovatelnost na parkovišti  
Náklady na provoz    
Design    





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 34x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
, 11.08.2014 22:18
Má ho každý druhý nezávislý prodejce dílů, nebo olejů,a fakt stojí cca 130,- vč DPH
Duval, 14.02.2015 17:57
Doplnění recenze uživatele co nekecá - nemám proč. Auto není pro mně prostředkem k ukazování prestiže, nejsem ten typ, který když má 4 kroužky pro teploušky, tak si myslí, že je mistr světa amoleta. Auto je pro mně jen auto, věc co slouží. Samozřejmě, kdyby byly velké love........jsou auta, všechno jsou jen auta, ale pak je jedna značka s koníkem z Maranella, to nejsou auta, to je sen. Mám úspěšně za sebou 170 000 km, tj. cca. 60 000 km od koupě. Doplnění údržby - výměna zadních brzdových destiček, cca. 1100 Kč myslím BOSCH. Dále opět výměna oleje orig. FORD vč. všech filtrů zn. Purflux. Vše kupuji od autodíly CAR DO Most - eshop, vše OK, ceny dobré. Jinak jen nafta (nyní jezdím VERVU, když stojí 30 Kč - mj. opravdu motor běží o poznání lépe, vliv na spotřebu 0, ale starty a kultura běhu a zátah od spodu o mnoho lepší a auto tolik nechrochtá) a olej. Pár km před výměnou oleje v motoru jsem dolil olej, aby byla hladina u horní risky, abych zjistil přibližnou spotřebu od výměny do výměny, dolito cca. 0,5 L, takže to odhaduji na spotřebu oleje max. 0,75 L na těch 15 000 KM. Směju se tomu, když někteří koncernoví onanisté nebo majitelé třícípé hvězdy, auta na celý život píší, že dolévají 1 litr oleje, ale na 1000 km , chudáci, kam ta kvalita spěje. To jsou mi etalony kvality. Tímto končím, nemám co více psát. Jo zapomněl jsem, ještě 140 Kč za myčku teď v zimě, od loňské letní dovolené jsem nebyl v myčce. Tak zase po 15000 km dám vědět co a jak.
Duval, 08.06.2015 23:14
Tam auto má za sebou 180 000 km. Nemám co napsat, ufff, naštěstí. Takže běžná údržba, výměna zadních destiček a kotoučů, výměna naftového a kabinového filtru, oleje v motoru po 15 000 km, doplnění a desinfekce climy.. Dlouhodobá spotřeba stále kolem 6,5 litru příměstským provozem. Porucha - prasklá žárovka H7 (Osram - už nikdy nekoupím, výdrž krátká). Návrat k Philipsu. Takže banalita, ale hlásit se to muší. Takže........nechci to zakřiknout, jen tak dál. Přeji to samé majitelům lidových vozů od koncernu a dalších značek lidového koncernu.
richigold, 08.07.2018 14:53
Rovněž vlastním Mondeo 1.8 tdci turnier, 11/2010, 92kW, facelift, bohužel jedno z posledních pořádných aut. Od roku 2011 byl motor 1.8 tdci bez filtru nahrazen 1.6 tdci s filtrem. Vozidlo jsme zakoupili jako tříleté po 1. majiteli z Belgie, jasná minulost, servis, ježděné na dálky, v době koupě najeto cca 172.000 km. Jezdím s tímto autem rovněž z 99% pouze dálky, nyní najeto skoro 320.000 km. Pohodlnost auta, spolehlivost a servisní náklady, jak uvádí autor recenze, mohu jen potvrdit. Osobně studený motor šetřím, na jedno nastartování jedu přes 150 km a vždy dochlazuji turbo. K mondeu se chovám jako člověk, jezdím pouze na naftu od Benziny a přilévám VIF (dosud žádný problém se vstřiky či čerpadlem). Olej + 3x filtry měním každých cca 20.000 km, naftový ob výměnu, a jinak co je třeba. V Cardu 5 l oleje Ford Formula 5W30 stojí 652,-Kč, filtry beru tamtéž vesměs jen od Mannu a také jsou v řádu stokorun. Co se týče většího servisu bych poopravil, že ve 200.000 km předepisuje Ford tzv. velký servis, což znamená: horní rozvody, spodní rozvody (stojí cca 4.800,-Kč pouze ve Fordu a mění se!), vodní pumpu, asi 4 gufera (stojí kolem 3.000,-Kč, k dostání také pouze v originálu). Preventivně jsem v této době nechal udělat ještě komplet spojku se setrvákem, i když to nebylo třeba, a výměnu oleje v převodovce. Investice větší, ale zase je klid na dalších 200.000 km. Jinak komplet brzdy (4 kotouče + destičky) od Bremba vyšly asi na 7.000,-Kč. Každých půl roku odejde žárovka H7 v předním světle, výměnu už mám nacvičenou, je to chvilka, 2 žárovky z Lidlu vyjdou na 149,-Kč. Jediný trochu problém - v cca 280.000 km auto občas malinko poškublo. U pánů, kteří u nás dělají Fordy, zjištěno, že odchází egr ventil. Mechanicky jsme jej zaslepili a je klid. Poté se sice rozsvítila kontrolka egru, ale s tím nemám problém. Navíc auto o trochu lépe táhne, spotřeba spadla asi o 2 deci. Párkrát do roka se díky tomu stane, že motor padne do nouzáku, ale je to pouze tím, že řídící jednotka si vyhodnotí nějaké aktuální hodnoty ohledně egru, které se jí nezdají. Vypnu motor, nastartuji a auto jede opět normálně. Auto je velké, pohodlné, podvozek bezvadný, do auta se vejde vše, co potřebuje běžná rodina převážet. Dlouhodobou reálnou spotřebu mám kolem 5,3 l nafty, palubní pc ukazuje 4,9 l, takže trošku lže. Rozhodně se necourám, ale snažím se plynule jezdit do běžných rychlostních limitů. Spotřeba oleje je cca 0,5 - 0,6 l na 20.000 km - pohoda. I když jsem s autem nadmíru spokojený a podle recenzí je motor 1.8 tdci schopen při správné péči najet milión km, začínám se rozhlížet po následovníkovi, který už bohužel nebude takový, jako auta z této generace. Až budu toto auto prodávat, snad bude nový majitel vědět, že si kupuje držák.
danet - redakce TipCars, 09.07.2018 13:46


Dobrý den, budeme rádi, když své zkušenosti s Mondeem vložíte do samostatné recenze http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost. Vaše zkušenosti se tak dostanou k většímu počtu čtenářů. Děkujeme a přeji hezký den
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů