Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Která automobilka se elektromobilitě věnuje nejdéle? (6. díl)

Naše téma
František Mašek | 15.06.2020
Poptávku po vývoji a plošném nasazení elektromobilů v minulosti nebránily jen nedostupné technologie, ale také nízká cena ropy. Přesto jsou elektromobilní pokusy starší, než by se mohlo zdát.
Nejdříve níže malé historické okénko. A jedna poznámka – zhruba mezi roky 1900-1970 byl zejména v USA zájem o vývoj elektromobilů velmi malý. Dostupnost fosilních paliv i jejich cena byly zkrátka příliš zajímavé na to, aby někdo nějak zásadně řešil jiný pohon a byl schopen jej plošně prosadit.

1835 - Holanďan Sibrandus Stratingh sestrojil elektromobil (dá-li se to tak nazvat), jehož elektrické články se musely po vybití zlikvidovat.

1859 - francouzský fyzik Gaston Planté se strojil první olověný akumulátor.

1895 - František Křižík se strojil elektrický kočár se dvěma elektromotory v zadních kolech o výkonu 2,2 kW.

1899 - belgičan Camille Jenatzy s vlastnoručně sestrojeným elektromobilem pokořil rychlost 100 km/hod. Vůz měl dva elektromotory o výkonu 25kW.

1974 - Floridská společnost Sebring Vanguard představila CitiCar s výkonem necelé 3 kW, maximální rychlostí 56 km/hod a dojezdem kolem 60 km.

1999 - Honda představila svůj první elektromobil s názvem EV Plus o výkonu 49 kW a dojezdem 160 km. Bylo jich ale vyrobeno jen 300 kusů a zákazníkům se pronajímaly. Po ukončení leasingu byly vozy ekologicky zlikvidovány.

2008 - Představen sporťák Tesla Roadster s dojezdem téměř 400 kilometrů. Bylo jich prodáno jen 2450, některé z nich jsou i v Evropě a můžete si je jako ojeté pořídit od cca 55 tis. EUR. Jednou půjde o sběratelské kousky.

2009 - Mitsubishi i-MiEV, Peugeot iOn a Citroën C-Zero jsou prvními elektromobily, kterých se prodaly desítky tisíc.

A pak už to šlo ráz na ráz. Pokud mám ale odpovědět na otázku, která automobilka se elektromobilitě věnuje nejdéle a s největším úspěchem, je to právě Tesla. Společnost byla založena už 1. července 2003 v Kalifornii pod názvem Tesla Motors, později v roce 2017 už jen Tesla. Vzestupy i pády provázená automobilka sídlí v srdci celosvětového vizionářství a technologického pokroku, kterým je kalifornské Sillicon Valley. Kromě elektromobilů vyrábí i domácí (Powerwall) a komerční (Powerpack) úložiště elektrické energie. A pokud si tuhle značku spojujete se jménem Musk, jste na správné stopě. Firmu ale založili inženýři Martin Eberhard a Marc Tarpenning. Elon Musk se k firmě připojil až v roce 2004 jako významný investor. Bez jeho peněz by zakladatelé projekt jen těžko (zdali vůbec) rozjeli. Před Muskovou finanční injekcí totiž měli „jen“ skvělou vizi – udělat z elektromobilu masově rozšířený dopravní prostředek, 20 zaměstnanců a sotva založenou firmu nesoucí jméno elektroinženýra a fyzika Nikoly Tesly. K pořádnému rozjezdu firmy ale pár milionů chybělo. A právě ty zajistili investoři – mezi nimi především Elon Musk, který si investicí ve výši 7,5 mil dolarů (téměř 200 milionů korun) zajistil pozici předsedy představenstva. Už v roce 2006 Tesla slavnostně představila prototyp modelu Roadster. A jaký byl výsledek prvních jízd? 127 objednávek do čtrnácti dnů od prvních jízd. Hezké, že?

Další zlom Teslu čekal v roce 2008, kdy firmu opustili oba zakladatelé a Musk definitivně přebral firmu do svého vlivu. Rozjel sériovou výrobu úspěšného modelu Roadster a začal skutečně prorážet na trhu. Současně ale firmu až téměř na dno poslaly potíže s výrobou a záhy i světová ekonomická krize. Teslu zachránily dluhopisy, miliardová investice německé Daimler AG a půjčka Amerického ministerstva pro energetiku ve výši téměř 9 miliard korun. A tak mohly vznikat další kousky jako Model S (představený 2009) a Model X (netradiční SUV představené roku 2012). Musk se toho nebál a mimo jiné zainvestoval do bezplatných dobíjecích stanic Supercharger.

Po dalších peripetiích konečně v roce 2013 Tesla začala vykazovat zisk. A to byl impulz pro další Muskovy plány. Začala stavba ohromné továrny Gigafactory 1 v nevadské poušti, následovalo představení polo-autonomního řízení, ve kterém Musk už tehdy viděl budoucnost.

Model X s autopilotem se na trhu objevil v roce 2015. O rok později představil Musk další svůj zrealizovaný sen – Model 3. Šlo o první široké veřejnosti dostupný elektromobil v ceně okolo 800 tisíc korun. Dnes jde mimochodem o nejprodávanější elektromobil na světě. První rána pro jinak vychvalovaného autopilota přišla v roce 2016 s první dopravní nehodou při aktivovaném systému. S rostoucím počtem kolizí začaly na veřejnosti prosakovat pochyby o spolehlivosti systému a Tesla měla opět velké problémy. Národní správa bezpečnosti provozu ale nakonec dala Tesle zelenou a časem utichly i spekulace v médiích a na veřejnosti.

Kromě výroby elektromobilů se dnes Tesla zabývá také výrobou domácích baterií pro úschovu vyrobené energie. A co dál? Za zmínku stojí plně elektrický tahač a taková perlička jako je zajištění energetické soběstačnosti ostrova Ta´u. Tesla pokračuje ve své expanzi dál – dnes už se pyšní několika dalšími modely, továrnou v Šanghaji a další staví u Berlína... Těšíte se, co všechno ještě Tesla dokáže?
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů