Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký elektromobil vybrat na dlouhé trasy? (5. díl)

Naše téma
František Mašek | 12.06.2020
Plánujete si pořídit elektromobil, kterým budete brázdit tuzemské i zahraniční dálnice? Vybrali jsme několik novinek, které si budete moci již brzy pořídit, ve kterých se vám bude cestovat komfortně a nebudete je muset dobíjet za každou zatáčkou.
Začneme obecně známou pravdou: jen nejnovější elektromobily nabídnou největší dojezd. A ten budete na dlouhé trasy opravdu potřebovat. Pokud tedy plánujete s elektromobilem jezdit často a daleko, berte jednoduše to nejlepší, co se aktuálně nabízí, nebo nabízet bude. Třeba Audi e-tron s celkovým systémovým výkonem 265 kW by mělo dle metodiky WLP zvládnout dojezd v běžném provozu 410 kilometrů. Realita není zas tak vzdálená, zkušenosti kolegů novinářů ukázaly, že reálný dojezd cca 360 kilometrů je snadno dosažitelnou metou. V praxi tak teoreticky zvládnete zajet z Prahy do Brna na schůzku a pak zase zpátky bez dobíjení. Podobný dojezd přes 400 km (dle NEDC) bude mít i Lexus UX 300e. Zajímavé bude i Porsche Taycan, které má nabídnout dojezd na jedno nabití až 500 kilometrů. Pokud mladoboleslavští zamakají, bude se už letos (před)prodávat sériová podoba konceptu Vision iV s názvem Enyaq, což bude prvním SUV od Škody, které bude poháněno čistě na elektřinu. Dojezd novinky by měl být kolem 500 kilometrů na jedno nabití. Na dlouhé cestování se bude hodit i vůz Tesla Model Y s dojezdem kolem 450-480 kilometrů. A nebo si můžete pořídit menší Teslu Model 3, která má v levnější verzi dojezd 352 kilometrů a v dražším provedení dojezd až 500 kilometrů. Právě tohle auto za mne aspiruje na jeden z nejprodávanějších elektromobilů letošního roku.

Že jsem ve svém výčtu opomněl některé další modely? Malá auta se na dlouhé cestování nehodí a ani nemají tak vysoký dojezd. Proto je nezmiňuji. Jsou samozřejmě levnější, ale nároky na dlouhé trasy zkrátka nesplňují. Tím jsem se dostal k cenám. Jasně, třeba takový e-tron není za hubičku, zaplatíte za něj minimálně dva miliony korun. Taycan bude startovat na částce 2,5 mil. Kč. Tesla Model 3 pak bude během jara k mání za asi od 1,4 milionu korun. Pro firmy (které si budou elektromobily pořizovat nejčastěji) je ale výhodnější operativní leasing, kdy jsou předem jasně známy všechny náklady související s provozem vozu. V konečném důsledku nepůjde o nijak závratné částky vynaložené za nový elektromobil předem.
Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Citroenak, 19.06.2020 11:00


No ja som tiez lietal po svete, ale nemyslim si ze je to tak ako vravis. Teraz chodim najradsej do chorvatska. Je to nejakych cca 5 hodin cesty od BA, co je cca ako let (ratam prichod na parkovisko, zvoz na letisko, 2 hodiny pred odletom na letisku, kontroly, balenie podla vahy, atd). Cena napr. tento rok je cca 560 eur na 8 dni pre 4 ludi apartman cca 200 metrov od mora. Ano nie su tam ranajky, vecere, ani obedy + cesta. Uroven sluzieb bola zatial vzdy vyborna. Neviem ake mas ty skusenosti, ale mne domaci, ked poviem ze ideme grilovat, este aj nakuria v grile :) Pre porovnanie, kamarat ide do nejakeho penzionu na slovensku, kde je program pre deti atd na predlzeny vikend. Dvaja dospely + dieta= 800 eur polpenzia :D Samozrejme, kazdy den restauracia atd. Stale je to ale podla mna najlepsia dovolenka s detmi. Nehovoriac o tom, ze kedze si ju moze viac ludi dovolit, tak chodime spolu s inymi kamaratmi.
David V, 19.06.2020 12:00


Hele, nech to plavat, jako jsem to udělal já, přičemž si také myslím, že ta poznámka o ovcích byla naprosto zbytečná.
Pavlik, 19.06.2020 19:30


Možná je to také tím, že už mám děti dost velké na to, aby ocenily aktivnější dovolenou s poznáváním světa a jeho krás, než jen polehávání na pláži. To moji rodinu bavilo i na Bali 3 dny. Nehledě na to, že ležet můžu doma u bazénu (což bude nejspíš letošní případ ).
Jinak máš pravdu, mám s Chorvatskem dost mizerné zkušenosti, možná je to tím, že nejsem klasický "paštikář" a dokonce si dovoluji požadovat určitý standard služeb. Možná proto mě trochu irituje každoroční mediální masírka na téma "jak se nejlépe dostat do Chorvatska". Sice se všechno podělalo, ale my vypravíme speciální vlaky / letadla, uděláme silniční koridory jen aby se všichni mohli dostat do své vysněné destinace na Jadranu.
PS: Dovolená ve světě není tak drahá jak to vypadá. Třeba to zmíněné Bali před třemi lety stálo pro dva dospělé a dvě dospívající děti 115 tisíc korun tedy cca 4250 eur za 18 dnů včetně letenek, výletů k památkám i do přírodních parků, potápění, atd.
Citroenak, 19.06.2020 21:01


Standardny nadradeny pohlad zbohatlika, co vsetko vie, vsade bol a ostatny su nic. A ti co nesuhlasia su pastikary a ovce :) Takzvana 'elita', co si v chorvatsku nedokaze najst ani dovolenku s nejakymi tymi sluzbami (a pritom tam naozaj hotely s plnou penziou, dokonca all inclusive, su. Asi cakal aj masaz s happy endom v cene). Mam jedneho takeho kamarata. Raz s nami chcel ist na mensiu dedinsku zabavu, ze uvidi ako to tam funguje. Potom sme sa dlhsie nevideli, ale z jeho spravania uz na mieste bolo jasne vidiet, ako je 'sklamany' urovnou a tym, ze jeho prachy akosi na tej zabave nikto nebral do uvahy. Od jedenastej do jednej rana sa hral vo svojom mercedese na mobile a nebola s nim rec. Ked to nakoniec dostatocne znechutil aj svojej zene, isli domov. Potom dali na facebook fotky niekde z nejakeho plesu, kde sa stiskali s nejakou spevackou. My ovce sme im len ticho zavideli.. :D
Pavlik, 19.06.2020 21:37


To se trochu pleteš, zbohatlík, dokonce ani milionář nejsem. Jen mám trochu jiné představy o trávení volného času než ty a nebojím se (nebo možná jsem ochoten) za tento způsob dovolené utratit peníze. Nevěřím tomu, že ty jako majitel nové Mazdy 6 nemá na to 1x ročně utratit cca 4000 eur - jak, to je jen otázka priorit.
Vesnický ples mi nijak nevadí, tam nikdo soudný neočekává služby 4* a vyšší a nikdo také nepožaduje ceny jako ve 4*.
Mě prostě na rozdíl od "masy" ostatních nebaví ležet týden a víc u moře, chlastat (většinou) a "čumět do vody".
Vraťme se raději k diskusi o autech, protože v názoru na život se asi neshodneme.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů