0
zpět
 

diskuze k tématu: Odhad ceny vozu (mel jsem nehodu, asi bude totalka)

kategorie zařazení tématu: poradna, servisní náklady, automobilky, česká vozidla, typ vozidla, osobní, pojištění
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Úterý 15.11.2016 13:10, Odhad ceny vozu (mel jsem nehodu, asi bude totalka)
Dobry den,

boural jsem a i kdyz to bylo v kolone pri male rychlosti, tak to nevypada dobre. Jsem poskozeny a v serivsu jsem dostal nahradni vozidlo a kdyz se na to koukali, tak je mozne, ze poskozeni bude vyhodnoceno jako totalka.

Jedna se o automobil:
Skoda Octava II liftback manual, 2004, 1.6MPI, 75kW, klima, jinak asi zadna extra vybava. Najeto 270tis km. Pojistovna Kooperativa.

Auto je ve skvelem stavu, od 2004-2015 jako firemni vozidlo, pravidelne servisovane i se servisni knizkou (coz ale asi pojistovnu nebude zajimat). Pote jsem jej odkoupil od firmy.

V autorizovanem servisu oprava nacenena na 90tis Kc.

V galerii nize jsou videt fotografie (+jedno video) po nehode. Kdyz jsem s autem popojizdel, tak v narazenem kole krupalo a volant nesel otocit do leve strany naplno, jen castecne a pak se zasekl a dal to neslo.

fotky: http://tomn1.rajce.idnes.cz/octavia_nehoda/
video: https://youtu.be/jgMUYuC2YEQ

zajimalo by me:
1. Jaky by mel byt dalsi postup, pokud pojistovna vyhodnoti poskozeni jako totalku.
2. Na jakou cenu, mohou v pripade totalky vuz plus/minus ocenit a kolik realne jsem schopen od pojistovny obdrzet (musel bych resit auto z bazaru, jelikoz je pro me kvuli dojizdeni nutnosti)

Dekuji Vam moc, je to pro me nova situace, kterou jsem jeste nikdy neresil.
reagovat
Martin72
počet příspěvků82
datum registrace30.09.2016
Úterý 15.11.2016 13:37, postup
Řešil bych to přes svojí pojišťovnu, bude se více snažit s plněním (z cizího krev neteče). Tato služba se jmenuje "Přímá likvidace". Postup je , že to bude likvidovat tvá pojišťovna a nárokovat si to bude u pojišťovny viníka. Pokud škoda přesáhne 80% hodnoty auta už to počítají jako totálku (likvidace rozpočtem), pokud by se auto opravovalo, dá se jít až do výše hodnoty auta. Na stanovení hodnoty auta mají tabulky, nebudeme si říkat jak asi jsou reálné. Pro tvojí orientaci můžeš použít místní portál a podívat se za jakou cenu se něco podobného prodává. Pojišťovně dolož, servisní historii a třeba i faktury aby bylo zřejmé jak o vozidlo bylo staráno. Přeji ti hodně štěstí, mě to potkalo v červenci.
reagovat
Reno
počet příspěvků1352
datum registrace30.03.2010
Úterý 15.11.2016 14:12, asf asf asf asf asf a
No to jsem zvědav,jestli z toho udělají totálku. Já měl dvě bouračky během tří dnů, jeden co se točil a rozpáral mi bok, pohnul s kastlí, od předního blatníku až k zadnímu včetně kol, žádný díl nezůstal v původním stavu. Druhý dobrák mi zase najel do kufru.
Tohle mi na totálku nepřijde, jak vtipně konstatoval můj bratr, pojišťovny jsou dobří hospodáři a nedopustí, aby se penězi z povinného ručení jen tak plýtvalo:)))
reagovat
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Úterý 15.11.2016 14:23, poskozeni
uvidime no, snad opravu pojistovna proplati, ale podle reakci v servisu a vzhledem k roku vyroby vozu (2004) a najezdu (270tis) to vypada zle (udajme podle tabulek nebude cena vozu uz tak vysoka). ono to podle fotek nevypada tak zle, ale uvnitr jsou poohybane i zeleza (myslim ze to je nosnik napravy jestli se to tak jmenuje) a buh vi kam poskozeni az zasahuje vzhledem k tomu, ze na jednu stranu nejde otocit volantem
reagovat
Projectigi
počet příspěvků32
datum registrace17.12.2008
Úterý 15.11.2016 17:35, totálky
přesně takovéhle totálky můj kamarád kupuje, za dvacet krásně opraví a pak prodá se ziskem 20 až 30k. stím, že kupujícím ukáže stav před opravou na fotografiích, v autorizovaném servisu, si řeknou za tuhle opravu opravdu vysokou částku, že to je pak hodnoceno jako totálka, nejhorší ale je, že to mnohde za tu cenu opraví hůř než garážník, viz mému švagrovi auto po střetu s divočákem, kde nějak zapoměli opravit ostřikovače a ještě nějaký kabelový příchytky nevyměnili, jsou to lumpáci, pryč od nich a jít k někomu kdo má rozum a cit...
reagovat
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Úterý 15.11.2016 19:17, autorizovany
tomu bych veril :) ted uz ale v mem pripade je asi pozde ne? jsem v autorizvanem, tam mi zaridili jak odtah tak nahradni vozidlo a nacenili na 90tis... ted uz muzu jen cekat, jak to pojistovna vyhodnoti...
reagovat
Zdeny60
počet příspěvků1231
datum registrace08.09.2009
Úterý 15.11.2016 20:11, Tohle a totálka???
Postnbu sem fotky mého Legacy SpecB, do kterého, když jsem stál jako poslední v koleně, narazil POlák se soupravou (osobák s podvalm a na něm auto, celková hmotnost cca 3500kg). On do mě, já do dodávky přede mnou a ta ještě do před ní stojícíhop Yarise. Takže auto z obou konců. Vypadalo to ošklivě, když jsem to nechal odvézt z HK do Subaru servisu, tak prohlásili hned "hmmm, tohle je na odpis". Auto bylo HAVPOJ. pak jsem to odvezl k nám domů a auto se začalo odstrojovat. Po počátečním stresu se zjistilo, že vše vlastně dopadlo suprově - jediné, co bylo hnuté, tak o 12mm pravý zadní roh auta - musel se rovnat zadní nosník. Zbytek absolutně v cajku, měřeno před i po rovnání na laserové stolici u Škoda Auto. Dokonce se nemusel měnit ani kytovat zadní blatník, porotože když se sundaly zdemolovaný 5. dveře, tak se sám narovnal! Čili vyměnilio se zadní čílko pod nárazníkem a hliníková výztuha, natáhnul se rpavý zadní roh, dal se předek (nárazník, oba chladiče, mask, hauba, PP batník, světlo). K tomu jsem uhádal zadní tlumiče výfuku, neb jeden byl lehce ohnutý a šel by ručně narovnat, ale nač, když platím pojistku. Čili, sumasumárum, oprava přišla včetně nástřiku na 298.000Kč a auto jezdí jak lsuk a nový majitel si libuje. Dostal totiž půl auta novou a nebyla poškozena žádná důlěžitá část, k tomu nový lak od BMW Takže - tohle je lehký ťukanec, pokud není nic silně zkroucený... Nevěš hlavu a nech to opravit. Toto není na totálku. V každémmpřípadě to řeš zavčasu s pojiš´tovnou a důkladně vše nafoť jak zvenku, tak zeména zevnitř, až to budete odstrojovat. při prodeji se ti to bude náramně hodit.
Viz zde:
http://zdeny60.rajce.idnes.cz/Subaru_Legacy_SpecB_po_nehode/
reagovat
Driver79
počet příspěvků130
datum registrace20.11.2014
Úterý 15.11.2016 21:17, Na totalku mi to nepřijde
Bez znalosti poškození na spodku (hovoříte o problému s kolem) těžko soudit, ale dle fotek mi to nepřijde nijak drastické. Podle mě to snad na totálku nebude ani v tom značkovém. No ale jinak značkové servisy obecně neznaj míru když "je to na pojišťovnu", takže reálná cena opravy bude tak poloviční...
Věřil bych zde spíše příspěvkům výše, tedy že příčetný neznačkový servisák by to dal dohromady za přijatelné peníze a auto by jezdilo dál. Ostatně co si myslíte, že s ním udělá ten, kdo ho koupí jako případně "zbytky" po té "totálce" - opraví a bude to někdě jezdit dál, pokud tomu není nic drstického...
Pokud pisatel má k auta vztah a chce ho, tak kdyžtak zkusit nacenit opravu nějakým jiným servisem a případně převézt tam ne ?
reagovat
Martin72
počet příspěvků82
datum registrace30.09.2016
Středa 16.11.2016 00:28, totální škoda
Koukám, že si tady někteří pletou význam slov. Totální škoda z pohledu pojišťovny neznamená, že je auto na odpis, jenom to vyjadřuje, že oprava je nerentabilní. Náklady na opravu vozu převyšují hodnotu vozidla před škodní událostí. Pokud pojišťovna dělá likvidaci rozpočtem, používá sazebník autorizovaného servisu. V tomto případě bude záležet jak je hodně poškozeno zavěšení kola (nápravnice, podběh).
reagovat
Petr S
počet příspěvků1241
datum registrace28.11.2008
Středa 16.11.2016 00:30, RE: Na totalku mi to nepřijde
Driver79 napsal:
Bez znalosti poškození na spodku (hovoříte o problému s kolem) těžko soudit, ale dle fotek mi to nepřijde nijak drastické. Podle mě to snad na totálku nebude ani v tom značkovém. No ale jinak značkové servisy obecně neznaj míru když "je to na pojišťovnu", takže reálná cena opravy bude tak poloviční... Věřil bych zde spíše příspěvkům výše, tedy že příčetný neznačkový servisák by to dal dohromady za přijatelné peníze a auto by jezdilo dál. Ostatně co si myslíte, že s ním udělá ten, kdo ho koupí jako případně "zbytky" po té "totálce" - opraví a bude to někdě jezdit dál, pokud tomu není nic drstického...Pokud pisatel má k auta vztah a chce ho, tak kdyžtak zkusit nacenit opravu nějakým jiným servisem a případně převézt tam ne ?


Opravují se mnohem větší průšvihy. Manželka bourala auto. Pravý přední roh tomu prakticky chyběl. Nicméně až do kabiny to nešlo a pravé dveře šly otvírat. Podle autorizáku totálka, ani jsem se nedivil. Vykoupil to kdosi v aukci pojišťovny jako totálku za cca 35 tis. a když jsem mu auto předával, tak tvrdil že to opraví. Nicméně pochybuju, že by se mu rentovalo tam dávat 3 vystřelené přední airbagy. Natož pak třeba takové zbytečnosti jako pyrotechnické předpínače pásů, viz. https://audiklub.cz/techwiki/pyrotechnicke-predpinace-pasu. Takže jo, soukromník to opravil levněji než autorizák a auto někde jezdí dál. Ale je dost pravděpodobné, že s jistými kompromisy v oblasti bezpečnosti

Je ale fakt, že zde zmiňované auto, až tak moc poškozené nevypadá. Snad ani airbagy nevystřelily.
reagovat
Reno
počet příspěvků1352
datum registrace30.03.2010
Středa 16.11.2016 07:29, Jhhh hzugzg zzggz
Rekl bych, ze to rozpoctem ocesou co nejvic, ze by to delali sazbou autorizaku se mi nezda:(
reagovat
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Středa 16.11.2016 09:06, jiny servis
mozna byla chyba to dat do autorizovaneho.. da se to jeste nejak resit? Ted je situace takova, ze dnes ma do servisu prijit nekdo z pojistovny, nafotit a posoudi se to... co kdybych se rozhodl, ze chci zmenit servis (na nejaky neautorizovany, levnejsi)? Da se to jeste nyni kdyz vezmu vpotaz to, ze:
- autorizovany servis zaridil odtah vozidla k nim
- v autorizovanem servisu zaridili nahlaseni na pojistovnu, zaridili mi nahradni vozidlo
to vse jsou nejake naklady, ktere ted bude platit pojistovna vinika pokud jim ted zavolam, ze to chci prevezt jinam, zaridim si oddtah do jineho servisu tak nahradni vozidlo a odtaz z mista nehody do autorizovaneho potom budu platit ja ze sveho nebo to stale pujde stale z te pojistky (o tom totiz dost pochybuju).
reagovat
David V
počet příspěvků2053
datum registrace16.05.2007
Středa 16.11.2016 09:07, Rozsah poškození
Pánové, to nevypadá tak hrozně. Je nutné zjistit, proč nejde otáčet s kolem a pak dělat závěry.
Já bych postupoval asi tak, že bych si nechal vyplatit škodu, nechal si auto a opravil ho. I kdyby to stálo nějakou korunu navíc, tak z hlediska znalosti stavu auta bych to viděl jako nejjistější řešení.
Jak zde zaznělo, totálka znamená pouze nerentabilní opravu (cena za opravu je vyšší než pořízení obdobného vozu), což u starého auta může znamenat jen kosmetiku (pár plechů + lak) a ne definitivní ztrátu nepojízdnosti.
Chce to fotku, co je dole ohnuté. Pokud je to jen třeba rameno s řídící tyčí bez nutnosti rovnání, tak je to nemusí být tak zlé.
Mám za to, že konečný verdikt je na majiteli, co se s autem nakonec bude dělat, ale bohudík tyto zkušenosti zatím vlastní nemám.
reagovat
David V
počet příspěvků2053
datum registrace16.05.2007
Středa 16.11.2016 09:12, RE: jiny servis
tomN napsal:
mozna byla chyba to dat do autorizovaneho.. da se to jeste nejak resit? Ted je situace takova, ze dnes ma do servisu prijit nekdo z pojistovny, nafotit a posoudi se to... co kdybych se rozhodl, ze chci zmenit servis (na nejaky neautorizovany, levnejsi)? Da se to jeste nyni kdyz vezmu vpotaz to, ze:- autorizovany servis zaridil odtah vozidla k nim- v autorizovanem servisu zaridili nahlaseni na pojistovnu, zaridili mi nahradni vozidloto vse jsou nejake naklady, ktere ted bude platit pojistovna vinika pokud jim ted zavolam, ze to chci prevezt jinam, zaridim si oddtah do jineho servisu tak nahradni vozidlo a odtaz z mista nehody do autorizovaneho potom budu platit ja ze sveho nebo to stale pujde stale z te pojistky (o tom totiz dost pochybuju).


Já si myslím, že je to všechno řešitelné. Pokud to vyhodnotí jako totálku, tak se auto stejně opravovat nebude, takže pojišťovna zaplatí odtah a náhradní vozidlo bez ohledu na to, kdo je poskytnul. Klidně bych jim řekl: "Hele jste drazí a to způsobuje, že mi pojišťovna opravu neuhradí, tak si najdu někoho levnějšího." Je to furt Tvoje auto a měl bys o něm rozhodovat, a když se Ti nějaký postup nelíbí, zvol si vhodnější.
reagovat
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Úterý 22.11.2016 12:06, nahradni vozdilo
uvidime, dnes budu servis kontaktovat.. po 7dmi dnech od nehody stale nevim, zda se bude opravovat nebo bude posouzeno jako totalni skoda.

jinak prekvapilo me jednani autpujcovny, ktera zarizovala nahradni vozdilo. Ihne po nehode me pujcili Octavii III automat, rok 2013 a dnes (tyden po nehode) mi auto vzali a vymenili ho za Opel astra rok 2005. Nejspise se z pojistovny na pronajmu snazili vytriskat co nejvic a kdyz jim pojistovna pronajem octavie nechtela proplacet tak mi soupli vrak...
reagovat
David V
počet příspěvků2053
datum registrace16.05.2007
Úterý 22.11.2016 12:53, RE: nahradni vozdilo
tomN napsal:
uvidime, dnes budu servis kontaktovat.. po 7dmi dnech od nehody stale nevim, zda se bude opravovat nebo bude posouzeno jako totalni skoda.jinak prekvapilo me jednani autpujcovny, ktera zarizovala nahradni vozdilo. Ihne po nehode me pujcili Octavii III automat, rok 2013 a dnes (tyden po nehode) mi auto vzali a vymenili ho za Opel astra rok 2005. Nejspise se z pojistovny na pronajmu snazili vytriskat co nejvic a kdyz jim pojistovna pronajem octavie nechtela proplacet tak mi soupli vrak...


Vrak, muhehe, ze kterýho roku je to auto, co jsi rozbil? Jestli je pojízdné auto z roku 2005 vrak, tak sis vlastně odpověděl na otázku, jestli máš svoje auto zachraňovat nebo dát do šmelcu.
reagovat
Giorgio
počet příspěvků814
datum registrace09.05.2007
Úterý 22.11.2016 13:41, RE: nahradni vozdilo
David V napsal:
tomN napsal:
uvidime, dnes budu servis kontaktovat.. po 7dmi dnech od nehody stale nevim, zda se bude opravovat nebo bude posouzeno jako totalni skoda.jinak prekvapilo me jednani autpujcovny, ktera zarizovala nahradni vozdilo. Ihne po nehode me pujcili Octavii III automat, rok 2013 a dnes (tyden po nehode) mi auto vzali a vymenili ho za Opel astra rok 2005. Nejspise se z pojistovny na pronajmu snazili vytriskat co nejvic a kdyz jim pojistovna pronajem octavie nechtela proplacet tak mi soupli vrak...
Vrak, muhehe, ze kterýho roku je to auto, co jsi rozbil? Jestli je pojízdné auto z roku 2005 vrak, tak sis vlastně odpověděl na otázku, jestli máš svoje auto zachraňovat nebo dát do šmelcu.


Asi tak. Auto nižší střední třídy z r. 2004 je aktuálně nahrazeno autem nižší střední třídy z r. 2005 - zcela adekvátní postup, naopak předražené a nesmyslné by bylo půjčování současné octavie (to lze pochopit leda tehdy, pokud jiné vhodnější auto v danou chvíli nebylo).
reagovat
tomN
počet příspěvků30
datum registrace30.07.2015
Úterý 22.11.2016 15:29, auto
no, moje auto je octavia ii rok 2004 :) nerikam ze to je neco noveho, ale v tak skvelem stavu, ze by ten stav mohli zavidet kdejaka auta i 2 roky stara.. ale chapu ze vse jde podle tabulek atd... a taky chapu, ze si autopujcovna chtela nahrabat, kdyz se to resilo, tak mi mohli pujcit bud tuto octavii nebo roomstra a ten uz do tabulem na moji octavku spadal, takze zvolili tu drazsi variantu a nejspis cekali ze to projde..

me to ani neudivuje, spis me prekvapila ta jejich drzost a pobavilo me to :) ja jsem vubec rad, ze mam ted neco, co jezdi.
reagovat
capslock
počet příspěvků354
datum registrace28.07.2007
Úterý 22.11.2016 17:13, RE: auto
tomN napsal:
... spis me prekvapila ta jejich drzost ...


tvl povozi si zadnici v nove oktavce a drzost ... na uhradu pujcovneho jsou tabulky, takze o pumpovani pojistovny vinika pochybuju ... muzes byt tak akorat rad, ze ti astru nesoupli rovnou, nejspis zrovna nebyla k dispozici
reagovat
Petr S
počet příspěvků1241
datum registrace28.11.2008
Úterý 22.11.2016 23:52, :-)
Jaký autorizovaný Škoda autoservis má ve flotile náhradních aut 11 let staré Astry? To vypadá, že ji na just sháněli ten týden někde po bazarech jen kvůli tvému případu. Asi jsi je musel hodně naštvat nebo co...
reagovat
1 2 3




Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, všechna práva vyhrazena.