Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Po silnicích už jezdí tisíce sedmnáctiletých. Přibývá ale i mladých hříšníků

Naše téma
Miroslav Elsnic | 17.05.2024
Policisté v Česku každoročně vyšetřují téměř 99 tisíc dopravních nehod. Pětinu jich zaviní řidiči v kategorii 18–24 let, ilustrační foto | foto: Profimedia
V České republice už jezdí osobním autem se zkušeným mentorem zhruba pět tisíc sedmnáctiletých. Zájem neustále roste. Zároveň ale také přibyly i první sankce pro sedmnáctileté řidiče. Jeden už o své řidičské oprávnění přišel.
Jak uvedl Aleš Horčička z Asociace autoškol České republiky, statistiky také potvrzují fakt, že počet mentorů je zhruba dvojnásobný. "Jde tedy pravděpodobně o rodiče, kterým záleží na vzdělání svých dětí a chtějí s nimi nadále pracovat,“ doplnil předseda.

Se zvyšujícím se počtem mladistvích řidičů se objevují už první hříšníci za volantem. „Řidičský průkaz byl zatím zadržen dvěma sedmnáctiletým řidičům. Jeden již pozbyl řidičské oprávnění,“ poznamenal mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Pětasedmdesát řidičů muselo být také z mentroství vyřazeno. „Dotyční přestali splňovat podmínky mentorství. Důvodem je buď blokace řidičského oprávnění, vyslovení zákazu řízení motorových vozidel nebo získání bodů v bodovém hodnocení,“ podotkl Jemelka.

Řídit sedmnáctiletým pod dohledem zkušeného šoféra umožňuje změna legislativy platná od začátku roku. Projekt s názvem L17 má pomoci s výchovou mladých a začínajících řidičů. Internetové stránky zaměřené na něj koncem roku spustila Asociace autoškol České republiky. Zájemci se tam mohou dozvědět nejen potřebné informace, ale také si stáhnout vzdělávací příručky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů