Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Plán EU: Do roku 2020 má být v Česku 13 tisíc stanic pro elektromobily

Naše téma
ČTK | 24.01.2013
Ilustrační foto. | foto: Deník/Martin Divíšek
Brusel - Evropská komise dnes navrhla, aby členské země Evropské unie zavedly do roku 2020 určitý minimální počet dobíjecích míst pro elektromobily. V České republice by komise chtěla mít k danému roku nejméně 13.000 veřejně přístupných stanic. Z údajů komise vyplývá, že v roce 2011 jich v ČR bylo pouhých 23.
Návrh na zavedení „kvót" na veřejně přístupná dobíjecí místa je součástí širší strategie pro čistá paliva. Komise v ní připomíná, že evropská doprava z 94 procent závisí na ropě, která se z velké většiny dováží. Často je to z nepříliš stabilních regionů.

Brusel zdůraznil, že doposud se pozornost věnovala palivům a vozidlům, nikoli otázce distribuce paliv. I kvůli tomu se tak unie dostala u čistých paliv do začarovaného kruhu; ceny automobilů na čistá paliva jsou vysoké, není dostatek dobíjecích míst a čerpacích stanic a navíc mezi spotřebiteli není příliš velká míra přijímání tohoto pohonu.

„Čína a USA plánují, že do roku 2020 bude v provozu přes šest milionů elektrických vozidel. Z hlediska Evropy se jedná o významnou příležitost pro dosažení silné pozice na rychle se rozvíjejícím celosvětovém trhu," řekl k tomu eurokomisař pro dopravu Siim Kalas.

Množství míst, kde je možné veřejně dobíjet elektromobily, se mezi státy EU výrazně liší. Na čele jsou v tomto ohledu země jako Nizozemsko či Německo, jinde jsou však počty stanic velmi malé.

Minimální počet dobíjecích stanic se ‚společnou zástrčkou´
„Tento návrh vyžaduje, aby každý členský stát zřídil minimální počet dobíjecích stanic, u nichž bude využívána takzvaná ‚společná zástrčka'. Cílem je zřídit nezbytný počet dobíjecích míst, aby společnosti vyráběly za přiměřené ceny automobily ve velkosériové výrobě," píše se v dnešním prohlášení komise.

Energetická společnost ČEZ chce v Česku vytvořit zvláštní odběratelský tarif pro majitele elektromobilů. V jeho rámci by zákazníci získali domů vlastní dobíjecí stanici. V současnosti ČEZ umožňuje majitelům elektromobilů neomezené dobíjení u svých stanic za měsíční poplatek 150 korun. Poplatek se v letošním roce zvýšil o 50 korun proti loňsku.

Vlastní elektromobil nyní má nebo vyvíjí téměř každá automobilová značka. V Česku na elektřinu jezdí zatím zhruba 200 vozů, některé z nich využívá například městská policie a záchranná služba. Loni v tuzemsku majitelé zaregistrovali 89 elektromobilů. Nejvíce byly s převahou zastoupeny značky Peugeot a Citroën. Elektromobily v tuzemsku nabízí i Opel a v provozu je testuje domácí Škoda Auto.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů