Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Užijte si pohodové vánoční nákupy, i když (zrovna) nemáte vlastní auto

Žena za volantem
Viola Procházková | 17.11.2022
foto: Unsplash.com
Od Vánoc nás dělí už pouhý měsíc a pár dní. Nejvyšší čas vyrazit na nákupy, pokud se chcete vyhnout největším tlačenicím. Jak to zvládnout, když nemáte auto, a přitom ho potřebujete?
Možná se váš automobil zrovna ocitl v servisu, možná vůbec žádný nemáte, každopádně přichází čas, kdy se bude hodit. Zejména pokud patříte k lidem, kteří nefandí nákupům online a pořizované zboží si rádi osobně prohlédnou a osahají. Ve větších městech existuje možnost hromadné dopravy, ta však v případě, že potřebujete objet vícero míst, znamená velké časové ztráty.

Vláčet tramvají například dětskou kuchyňku nebo jízdní kolo navíc není právě příjemná kratochvíle. Taxislužba sice řeší odvoz objemného nákupu, ale zas pouze jednorázově. Objet taxíkem vícero pochůzek už udělá citelnou díru do rozpočtu. Existují i jiné možnosti, než přemlouvat kamarádku, aby vzala auto a vyrazila na nákupy s vámi?

Sdílená auta ve městě
V Praze a některých dalších městech můžete využít tzv. carsharingu neboli krátkodobého pronájmu auta. Stačí vám k tomu aplikace, do které nahrajete své doklady a kreditní kartu, a můžete začít. Jediné omezení znamená vymezená zóna, kde je možné auta parkovat. Ta zaručuje, že auto nezůstane stát na nedostupném místě, kam se žádný další zákazník nebude chtít trmácet. 

„Sdílené auto si můžete půjčit na celý víkend, jeden den či jenom například na dvě, tři hodiny,” říká Milan Beutl ze společnosti Anytime, která poskytuje carsharingové služby na území hlavního města. “Časem se přitom nemusíte stresovat. I když se nákup protáhne na hodiny čtyři, zaplatíte na konci reálnou částkou hodinového pronájmu. Navíc s carsharingovým autem můžete kdekoliv a kdykoliv parkovat na modrých i fialových zónách.“

Auto je možné si vypůjčit buď v minutovém tarifu (platíte za využité minuty pronájmu), nebo v tarifu dlouhodobějším, například hodinovém, šestihodinovém, čtyřiadvacetihodinovém, ale i týdenním nebo měsíčním. Za jednodenní pronájem například zaplatíte mezi pěti sty a šesti sty korun plus palivo, respektive poplatek za ujeté kilometry.

Velkým benefitem společnosti Anytime je rozloha zóny, v níž je možné vypůjčené auto nechat. Nedavno byla rozšířena i na periferie Prahy, jako je Radotín, Průhonice, Čestlice, Křeslice, Pitkovice, Klánovice, Vinoř, Březiněves, Lysolaje, Nebušice, Sobín či Klánovice. Celkem má Anytime k zapůjčení přes 700 vozů, všechny od automobilky Toyota. Možná vás bude zajímat, že veškerá auta jsou vybavena automatickou převodovkou, což znamená bezkonkurenční pohodlí při městském popojíždění, ale i parkování.  

Je libo sporťák nebo dodávku?
Další možnost představuje vypůjčení auta přímo od majitele, což je služba, kterou zprostředkovává společnost HoppyGo. Na své internetové platformě nabízí pronájem nejrůznějších vozidel, která však zůstávají ve vlastnictví soukromých majitelů. Zde sice nemáte možnost velmi krátkých pronájmů - minimální doba zápůjčky je 24 hodin -, zato však nejste odkázáni jen na Prahu a hrstku dalších velkých měst.

Majitelé svá auta nabízejí i v celé řadě menších měst po celé republice, ceny začínají pod čtyřmi stovkami korun za den. Výhodou je také velká šíře nabídky - vypůjčit si lze jak malé městské autíčko, tak například dodávku na dopravu větších nákupů. Celkem v nabídce najdete kolem tří stovek modelů. Můžete tak spojit příjemné s užitečným a pronajmout si auto, které vám připadá zajímavé, nebo o jehož pořízení uvažujete a chcete si ho vyzkoušet. 

S vozy v nabídce HoppyGo lze až na výjimky vyjet do zahraničí a spojit tak nákupy třeba s návštěvou blízkých Drážďan nebo vánočními trhy proslulé Vídně. Domluvíte-li se s kamarádkou, uděláte si hezký výlet, pořídíte dárky a podělíte se o náklady na cestu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů