Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kalendář Pirelli 2023 je v Česku: Prohlédněte si ukázky i fotky ze zákulisí

Žena za volantem
Viola Procházková | 03.12.2022
dalších 35 fotek
foto: Pirelli
Nejslavnější kalendář na světě, který se v dražbách pravidelně prodává za statisíce, ukázal svou podobu pro příští rok. Jeho téma zní Milostné dopisy múze.
Umělecké ztvárnění tentokrát dostala na starost Emma Summerton. Australská fotografka, proslulá hlavně ve světě módy a umění, představila své nejnovější dílo v muzeu současného umění Pirelli HangarBicocca v Miláně. Kalendář Pirelli, který vychází ve své 49. edici, umělkyně věnovala „svým múzám“ – všem ženám, které ji provázely na cestě při hledání inspirace a důležitých životních rozhodnutích.

 „V kalendáři jsem se chtěla vrátit k etymologickému původu slova múza,” vysvětluje Emma Summerton.  „Múza původně představovala zdroj, který nejen inspiroval, ale také disponoval talentem v oblasti literatury, vědy a umění. Fascinují mě ženy, které dělají výjimečné, tvůrčí věci, ženy, které mě, počínaje mou matkou, inspirovaly po celý můj život a celou mou kariéru: spisovatelky, fotografky, básnířky, herečky a režisérky.“

Pro ročník 2023 vybrala fotografka modelky, které mají z nějakého důvodu blízko k múzám, jež na snových snímcích zvárňují. Například Guinevere Van Seenus je nejen supermodelka, ale také fotografka; Lauren Wasser je aktivní sportovkyně; Ashley Graham je známá pro svou podporou pozitivního přístupu k tělu; Precious Lee píše scénáře a příběhy.

„Na mých snímcích není jasně vymezena hranice mezi rolí, kterou modelky hrají, a tím, kým skutečně jsou, vše se prolíná a vytváří snímky, které opěvují magický realismus,“ vysvětluje fotografka, která režírovala také video přibližující tvorbu kalendáře i modelky, jež se v něm objevují.

Samotná Emma Summerton je teprve pátou ženou, která měla možnost ikonický kalendář nafotit. Jejími předchůdkyněmi byly v roce 1972 Sarah Moon, v roce 1989 Joyce Tenenson, v roce 2007 Inez Van Lamsveerde a v letech 2000 a 2016 Annie Leibovitz.

Australská fotografka zaujala produkční tým společnosti svou schopností spojovat reálné a surrealistické a vnášet tak do fotografie svět malířské stylizace. Jejími oblíbenými uměleckými tématy jsou surrealismus a magický realismus, krása a divoká příroda, láska ke květinám, větvím i zvířatům. V neposlední řadě pak symbolika v umění, poezii, hudbě a literatuře.

Prvotní myšlenkou kalendáře se stala múza – fotografka, pro kterou Emma Summerton vybrala Guinevere van Seenus. Dále přišla na řadu Sasha Pivovarova, modelka, ale také malířka. Modelka, herečka a hudebnice Cara Delevingne se stala performerkou, Karlie Kloss je vědkyní, která učí kódování v virtuální reality; Bella Hadid je vílou, která ze sebe odhaluje jen tolik, kolik chce, abyste věděli.

Ashley Graham, oblečená do brnění, v roli aktivistky vyzývavě hledí do kamery; Lauren Wasser je atletkou zobrazenou na pusté, téměř měsíční krajině, Adut Akech je lovkyní snů, Adwoa Aboah královnou, Lila Moss věštkyní, Emily Ratajkowski spisovatelkou Kaya Wilkins hudebnicí, Precious Lee vypravěčkou a He Cong je mudrcovnou.  

Kalendář Pirelli se v Česku bude dražit 7. prosince na portálu Idnes.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů