Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Prostor nade vše! Ford Tourneo Connect je sen pragmatického řidiče

Žena za volantem
Viola Procházková | 17.07.2023
dalších 17 fotek
foto: Viola Procházková
Odveze až sedm lidí s bagáží, v několika jednoduchých krocích ho proměníte v malý náklaďák. Malá dodávka je ideální rodinné auto pro lidi se spoustou plánů i zájmů. 
Když máte více dětí nebo občas potřebujete svézt třeba rodiče, výběr vhodného auta se značně zužuje. Někdejší MPV již téměř zmizela ze světa, sedmimístná SUV, patřící obvykle do luxusnějších pater nabídky, jsou pro mnoho lidí neúnosně drahá. Pokud nechcete klasickou dodávku, zbývá jen pár možností. Ford Tourneo Connect patří mezi malé dodávky s užitkovým původem, avšak upravené pro pohodlné rodinné cestování.

Aktuální generaci, která sdílí většinu techniky s Volkswagenem Caddy, můžete mít ve dvou verzích délky. Ta větší, dlouhá 4868 mm, dokáže splnit i nejnáročnější požadavky na prostor a praktičnost. Nadchne všechny, kdo s velkou rodinou rádi podnikají roadtripy, potěší ale i živnostníky, kteří přes týden používají auto pracovně a o víkendu chtějí relaxovat na chalupě. Zkrátka všechny praktické duše, které nehledí na styl a eleganci, dokáží však ocenit moře prostoru uvnitř, jeho promyšlené řešení a také nízké provozní náklady.

Forma následuje funkci
Při pohledu zvenčí je Tourneo zkrátka malá dodávka. Protože z hlediska tvaru zde není co vymýšlet, dostalo ve Fordu alespoň dobře rozpoznatelnou, moderně působící přední masku. K nejvyšší výbavě Active patří ještě pěkná 17palcová kola z lehké slitiny, prahové lišty s metalickým efektem, spodní ochranné kryty nárazníků a samozřejmě znáčky na bocích. Světle modrá metalíza Boundless stojí za každou korunu čtrnáctitisícového příplatku - auto je v ní nepřehlédnutelné a téměř stylové.

Prohlédněte si Tourneo Connect na videu:
Dost místa pro všechny
Největším trumfem je dle očekávání vnitřní prostor a taky jeho variabilita. Tři řady sedaček usadí celkem sedm cestujících, a i když jsou poslední dvě sedadla relativně malá, v případě nouze na nich zvládnou cestu i dospělí. Co víc, najdete na nich úchyty systému isofix, takže celkem můžete do kabiny umístit až čtyři dětské sedačky.

V okamžiku, kdy třetí řadu nepotřebujete, lze sedačky celkem snadno vytáhnout a zvětšit kufr na působivých 1720 litrů (při plném obsazení lidmi činí velikost zavazadlového prostoru od podlahy po strop 650 litrů. Pokud budete potřebovat ještě více místa pro náklad, dá se druhá řada překlopit dopředu, a máte z auta doslova stěhovák. Sklopit lze navíc i opěradlo sedačky spolujezdce, a to pak naložíte předměty i o délce tří metrů. Také posuvné dveře na obou stranách jsou velmi praktické. 

Příjemný a vzdušný
Interiér neoplývá nadbytečným luxusem, ale je kvalitně vyrobený a pohledné sedačky s modrým detailem v něm vytvářejí příjemné prostředí. Díky velkým oknům je parádně vidět ven na všechny strany a dojem vzdušnosti ještě umocňuje příplatková prosklená panoramatická střecha. Měla jsem obavy, zda mi v létě nebudou vadit sluneční paprsky ze shora, ale nevadily. Pouze při delším stání na slunci se kabina hodně rozehřeje. Výklopná okénka v posuvných dveřích nejsou standardem, ale objednat si je můžete za slušných 1210 korun navíc.

Všichni cestující mají k dispozici dostatek úložných prostor. V přední části jsou obrovské, například v kapsách dveří se menší předměty úplně ztratí. A svůj držák na pití mají i cestující úplně vzadu. 

Za volantem
Řidičovo pracoviště nepřináší žádné záludnosti, ovládací prvky najdeme povětšinou tam, kde jsme na ně zvyklí. Přístrojový štít má klasické budíky s modrými ručičkami, mezi nimi pak displej se základními ukazateli o jízdě. Centrální dotyková obrazovka již pohltila většinu funkcí, bohužel včetně klimatizace, Obrazovka má sice moc hezkou grafiku a na pokyny reaguje svižně, přesto má toto řešení své nevýhody a zejména za jízdy zbytečně odvádí pozornost od řízení.

Aspoň že zůstala klasická tlačítka pro odmlžování oken a vyvolání nabídky klimatizace na displeji. Trochu mi chybí i klasické ovládání hlasitosti, na dotykovou lištu pod displejem jsem si musela chvíli zvykat. Spárování s telefonem a jeho zrcadlení ale fungovalo příkladně, takže malé mouchy nakonec nepřebily celkově pozitivní dojem. 

Motor, co si nepřihýbá
Pokud často zdoláváte delší trasy, potěší vás, že Tourneo kromě benzinu stále pořídíte i s naftovým motorem. Jde o dvoulitrový čtyřválec od Volkswagenu, který nemůžu popsat jinak než jako skvělý. S 122 koňskými silami to není žádný trhač asfaltu, ale příjemně táhne už od nižších otáček, při jízdě zůstává tichý a kultivovaný, navíc si vystačí se skromnými dávkami paliva.

Papírové spotřeby 5,5 litrů se mi dosáhnout nepovedlo, ale i hodnotu o litr vyšší považuji za velmi dobrou, zvláště když obsahovala i rychlé dálniční přesuny a jízdu s naloženým autem. S lehkou nohou se bez potíží dostanete níž a návštěvy čerpacích stanic vás budou čekat skutečně jen jednou za čas.

Pohodová jízda
Dieselový motor, vysoká karoserie a koneckonců i náklad lidí a batožiny si říkají spíš o klidnější a plynulou jízdu. Ne že by snad Tourneo v zatáčkách nějak vlálo, kdepak. Stopu drží velmi dobře a ani náklony nejsou tak velké, jak by člověk očekával, na žádné velké sportování však auto není stavěné. Na dálnici bude příjemným společníkem, který bez problémů udrží zvolenou cestovní rychlost, jen počítejte s tím, že nad limitem začne být v kabině poněkud hlučno.

Podvozek je zejména v zadní části stavěný na zatížení nákladem, u prázdného auta si tedy občas poskočí, zejména na retardérech a podobných příčných nerovnostech. Celkově to ale na nikoho z posádky nepůsobilo rušivě či dokonce nepříjemně. 

Dobrý zpráva je, že Tourneo můžete mít s pohonem předních, ale i všech čtyř kol. AWD se pak pojí pouze s manuální převodovkou, zatímco přední náhon seženete s manuálem i sedmistupňovým automatem. 

Kolik vás bude stát?
Základní cena Tournea Connect v krátké verze s 1,5litrovým benzinem a manuální převodovkou je 748 385 Kč, za delší verzi Grand ve stejné specifikaci dáte 794 365 Kč. Nejlevnější naftová verze - s předním náhonem a manuálem - stojí 801 625 Kč v krátkém provedení, respektive 847 605 v dlouhém. Vrcholná výbava Active s naftovým dvoulitrem a pohonem 4x4, která figuruje v testu, přijde na 1 006 115 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů