Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Dacia Jogger Extreme má šmrnc, ale zůstává praktikem. Za hubičku sveze 7 lidí

Žena za volantem
Viola Procházková | 29.09.2023
dalších 23 fotek
foto: Viola Procházková
S Joggerem trefila Dacia hřebíček na hlavičku. Sedmimístná variabilní kabina, možnost pohonu na LPG, jednoduché ovládání a k tomu cena kolem půl milionu? To zní jako nabídka, která nemá konkurenci.
Po českých silnicích jezdí Dacia Jogger necelé dva roky a tak málo času stačilo, aby zde kompletně zdomácněla. Prostorné auto s variabilním interiérem, které dokáže odvézt až sedm pasažérů, navíc s minimálními provozními náklady (patří mezi nemnoho modelů, které jsou na našem trhu dostupné i s pohonem na LPG), se zalíbilo nejen firmám, ale i rodinám s větším počtem dětí. Přestože si Jogger rychle našel své místo, automobilka neusnula na vavřínech a svůj nejmladší model neustále vylepšuje. V polovině letošního roku uvedla na trh vrcholnou verzi Extreme, která má zaujmout nejen výbavou, ale i šmrncovním designem. Bude tak jasnou volbou lidí, kteří sice stále neradi utrácejí peníze za zbytečnosti, zároveň se však na své auto rádi podívají se zalíbením.

Pohledný ze všech stran 
Jogger je specifický protáhlou siluetou, která navazuje na oblíbený Logan MCV i pozdější Dokker. Nejvyšší výbavu Extreme poznáte podle nezaměnitelných detailů, které jsou dostatečně výrazné, přitom však nevtíravé a vkusné.

Kryty zrcátek, loga uprostřed disků, linky na náraznících i nápis na zádi dostaly matné měděnou barvu, na bocích auta najdete i dekorativní polepy s motivem vrstevnic. Přidáte-li nové logo v bílé barvě a efektní zelené lakování v odstínu Cédre, dává Dacie definitivní sbohem image levného auta. Za touhle vyšperkovanou verzí se leckdo se zájmem otočí.

Ergonomií potěší
Měděné prvky pokračují i v kabině – například v podobě rámečků na výdeších ventilace nebo linek na loketních opěrkách předních dveří. Praktické gumové koberečky nesou opět vzorek vrstevnic, palubní desku pokrývá měkký materiál připomínající neopren. I když vzhledem rozhodně neurazí, je interiér stále převážně účelný. Kromě koberečků jsou dobrým příkladem třeba sedačky s omyvatelným povrchem a solidní plasty. 

Jakmile si sednete za volant, víte, kde co hledat. Velké otočné ovladače klimatizace nebo opravdová fyzická tlačítka, třeba pro funkci start-stop nebo vyhřívání sedaček, všechno funguje příjemně a samozřejmě. Stačí si rozvržení ovládacích prvků trochu nakoukat, a můžete všechno používat klidně poslepu, za jízdy rozhodně není třeba spouštět zraky ze silnice před sebou. Celkově se v autě pobývá velmi příjemně, k čemuž přispívá i dostatek odkládacích prostor. Jediné, co vás možná nemile překvapí, bude jak se na sedadlech ve velkém horku potí záda. 

Místo pro lidi i bagáž
Jak napovídá tvar karoserie, uvnitř auta je dost místa v podélném směru a o něco méně pak na šířku. Řidič a spolujezdec mají prostoru dost, ve druhé řadě se však při plném obsazení mohou dospělí cestující trochu tísnit. Bez problémů nebude ani umístění tří autosedaček, a to nejen proto, že isofixem jsou opatřena pouze krajní sedadla. Tady však přichází ke slovu třetí řada, jejíž křesílka jsou překvapivě prostorná a dokonce se u nich našlo i místo na přihrádky a držáky na pití.

Ani zde však isofixy nenajdete, a pokud máte více dětí než dvě, musíte nakombinovat upevnění sedaček isofixem a bezpečnostním pásem. Potěšila by možnost posunování druhé řady, ale i takto není těžké se do třetí řady poskládat a nastupuje se sem také bez problémů.

Na videu se podívejte, jak snadno se upravuje podoba interiéru:



Asi není žádné překvapení, že při obsazení všech tří řad z kufru mnoho nezbyde – pouhých 160 litrů. S nedostatkem prostoru vám pak pomůže třeba střešní box, na jehož použití v Dacii mysleli a opatřili auto střešními lištami, z nichž v mžiku vytvoříte příčníky.

Pokud zadní sedačky vyklopíte směrem dopředu, dostanete naopak nadstandardní zavazadlový prostor. Manipulace s třetí řadou je přitom geniálně jednoduchá a poradí si s ní i křehká žena. 

Bezpečnost a pohodlí
Jak již bylo řečeno, verze Extreme nabízí slušnou výbavu, zbytek si pak můžete dokoupit za v zásadě symbolické příplatky. Infotainment s osmipalcovou obrazovkou má jednoduché zobrazení i prostředí, v němž se snadno zorientujete, nechybí ani možnost zrcadlení telefonu po připojení kabelem. Ovládání hlasitosti dotykovými ploškami po stranách displeje úplně šťastné není, ale stejnou funkci zastane páčka pod volantem a ta se naopak používá skvěle.

K výbavě Extreme patří třeba LED svícení, automatická klimatizace, zadní parkovací kamera a senzory, automatické brzdění před překážkou, dešťový a světelný senzor, 6 airbagů, bezklíčový přístup i startování, tempomat nebo zmíněné modulární střešní lišty. Za 5 tisíc dokoupáte vyhřívání předních sedadel, za 10 tisíc Paket Technologie Extreme s předními parkovacími senzory, hlídáním mrtvého úhlu, elektronickou parkovací brzdou a středovou loketní opěrkou, za 8,5 tisíce pak Paket Media Nav Plus s navigací.

Na benzín i na LPG
Jednou ze zásadních výhod Dacií je možnost dvojího pohonu - na benzin a zkapalněný ropný plyn neboli LPG. Tato motorizace se nově prodává pod názvem Eco-G 100. Benzinu můžete natankovat 50 litrů a plynu 40 litrů, takže vzhledem k průměrné spotřebě 8 litrů plynu nebo 6,5 litru benzinu ujedete na jedno kompletní natankování i tisíc kilometrů. Mezi plynem a benzinem můžete přepínat jednoduše tlačítkem vlevo od volantu a stav obou nádrží se zobrazuje na přístrojové desce. 

S výkonem sto koní nelze očekávat kdovíjakou agilitu, cestovat se však dá naprosto v pohodě bez frustrace z nedostatku rychlosti. Jen pokud naložíte celé auto lidmi a věcmi až po strop, budete muset o něco více podřazovat a předjíždění vždy dobře načasovat. Jinak nebudete mít v rámci legálních rychlostí problém a kvůli pokořování rychlostních rekordů o Joggeru stejně neuvažujete. 

Podvozek laděný do nepohody
Ani jízdními vlastnostmi není auto stavěné na žádné sportování. Vyhovuje mu klidná a plynulá jízda, a to nejen v zájmu spotřeby. Dlouhá karoserie i rozvor pomáhá stabilitě, což zaručuje klidné chování na dálnici, na okreskách je třeba akceptovat náklony karoserie v zatáčkách, ale není to nic hrozného.

Celkem příjemné je naladění podvozku, který o sobě sice na výrazných nerovnostech dává vědět, jinak ale nevzrušeně ukrajuje silnici bez ohledu na její stav. Dá se říct, že ho nic nerozhodí. Ani na mizerném povrchu od něj nemusíte čekat žádné záludnosti, funguje zcela předvídatelně a posádka má přitom stabilní míru pohodlí. Tuhle solidnost Jogger zdědil po Loganu MCV a upřímně doufám, že si ji ponechá i do budoucna. 

Kolik vás bude stát
Sedmimístný Jogger můžete mít za základní cenu 440 500 korun s výbavou Essential a pohonem benzin + LPG. Pokud byste chtěli pouze benzín, je nutné zvolit druhý stupeň výbavy Expression. Nejvyšší výbava Extreme stojí 513 500 korun. Jogger je vždy pouze předokolka a také manuální převodovka je zatím jedinou volbou.
Za zmínku stojí nabídka kempovacího příslušenství, v níž najdete třeba vyjímatelnou spací vestavbu pro dva s kempingovým boxem (za 38 990 Kč) nebo stan s montáží na víko kufru (za 8 990 Kč).
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů