Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zkoumali jsme pravou americkou "bestii". Ram 1500 TRX je v Česku legálně!

Naše téma
Radek Pecák | 26.06.2021
dalších 15 fotek
Ram 1500 TRX | foto: Tucar
Výkon nejrychlejšího a nejvýkonnějšího sériově vyráběného pick-upu na světě Ram 1500 TRX přesahuje hranici 700 koňských sil.
Na světě existují jen dva sériově vyráběné pick-upy, které jsou schopné v závodním tempu skákat přes duny a bleskurychle manévrovat v terénu. Jedním z nich je Ford F-150 Raptor, druhým pak Ram 1500 TRX. Tento vůz, jehož výkonové parametry jsou zatím  mnohem lepší než v případě modelu značky s modrým oválem, je již díky aktivitám společnosti Tucar možné bez problémů koupit také v České republice. Redaktor Deníku a Automix měl možnost se s ním detailně seznámit.

Prohlédnout si ho můžete v naší fotogalerii.

Úctu budí celkové rozměry a třeba také lemy blatníků z kompozitu, které rozšiřují karosérii o 20 centimetrů. Dojem probouzejícího se pekla pak vzbuzují poziční LED světla zabudované do kapličky sání vzduchu na kapotě a lemů předního nárazníku.

Jedním z hlavních "taháků" tohoto vozu je přítomnost kompresorem přeplňovaného osmiválce HEMI s objemem 6,2 litru. Výkon se udává číslem 702 koňských sil, točivý moment dosahuje až 880 Nm. Díky tomu je auto schopné akcelerovat z nuly na rychlost 96 kilometrů v hodině během 4,5 sekundy a jet až 190 kilometrů v hodině. Agregát spolupracuje s osmistupňovou automatickou převodovkou.

Ram 1500 TRX byl konstruován s ohledem na nutnost zajistit odpovídající jízdní vlastnosti jak na silnici, tak i v terénu. Proto konstruktéři vymysleli speciální systém zavěšení kol s aktivním tlumením. Je inspirováno terénními závodními speciály pro pouštní soutěže. Například propružení kol na oou nápravách přesahuje 33 centimetrů. Na obou nápravách jsou namontované apaptivní sportovní tlumiče Bilsterin Black Hawk s průměrem až 66 milimetrů.

Pro jízdu v terénu byl připraven také speciální jízdní režim Baja, který upravuje nastavení systému pohonu všech kol a řízení, systému řízení stability, řazení a odpružení. Cílem je zajištění co nejlepších schopností při pohybu po poušti a na zvlněném a nezpevněném povrchu. Světlá výška auta je 30 centimetrů a brodit se s ním lze vodou hlubokou až 81 centimetrů.

Největší brzdy a detekce skoků
O zpomalení se starají největší brzdové kotouče v daném segmentu - jejich průměr činí 15 palců. Zajímavostí je funkce pro detekci skoků, která pomocí snímačů otáček kol a ackelerometrů ve všech rozích karoserie umí rozpoznat stav, kdy auto není v kontaktu se zemským povrchem. Následně pak přijme opatření na ochranu hnacího řetězce, který je vystaven prudkému kolísání výkonu. Tudíž se v řádu miliseknud upraví otáčky motoru a točivý moment, zařadí se správný převodový stupeň, přenastaví distribuce točivého momentu rozdělovací převodovkou, a na blížící se dopad se řádně se připraví také tlumiče.

Přitom je ale TRX ve vrcholné specifikace také velmi luxusní a funkční auto. Součástí standardní výbavy je například dvanáctipalcový dotykový displej navigačního systému, audiosoustava Harman Karodn s 19 reproduktory a celkovým výkonem 900 W, head-up displej, řada asistenčních systémů včetně toho pro sledování mrtvého úhlu, adaptivní tempomat nebo adaptivní LED světlomety s funkcí natáčení do stran. Interiér je dostatečně prostorný i pro pět dospělých.

Zákazníci můžou vybírat ze tří různých provedení interiéru, včetně toho s nejkvalitnější kůží. Záruka na auto je pět let nebo 96 tisíc kilometrů. Cena plně vybaveného auta činí 3 847 800 Kč včetně DPH.

Další novinkou v nabídce Tucaru je rovněž pro Evropu homologovaná verze rodinného SUV Durango. To je v nabídce ve třech výkonových specifikacích, přičemž v té nejvyšší SRT Hellcat se jedná o nejvýkonnější SUV v historii. Má díky motoru 6,2 V8 HHEMI Hellcat výkon 710 koní. Pak je schopné rozjet se na 96 km/hod za 3,5 sekundy a uhání až 290 km/hod. I základní verzi pohání osmiválec s objem 5,7 litru a výkonem 360 koní.

Vůz je vybaven třemi řadami sedaček (buď 2+2+2 nebo 2+3+2). V interiéru zákazníci naleznou dotykový displej s úhlopříčkou 10,1 palců, nový čalouněný středový panel s kontrasním prošíváním a můžou si zvolit také celkem šest barevných schémat interiéru.

Tento vůz se nabízí v cenách od 1,1 milionu Kč bez DPH.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů