Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Závoďák z osmdesátých let nikdy nejezdil. Teď je na prodej, má vydělat miliony

Naše téma
Jan Markovič | 31.05.2019
dalších 6 fotek
Závodní speciál Metro 6R4 | foto: Silverstone Auctions
Unikát má najeto jen továrních 11 kilometrů. Byl vystaven v muzeu a nikdy neviděl déšť.
Brutální rallye závody skupiny B byly v osmdesátých letech drsnou zkouškou pro nejodvážnější jezdce, kteří často končili tragicky. Daly navíc vzniknout takovým legendám, jako jsou Audi Quattro, Lancia Delta S4, Ford Escort RS2000 nebo Peugeot 205 T16. Austin Rover MG Metro 6R4 nemá takové zvučné jméno, přesto může prodej jednoho takového vozu vydělat odhadem okolo 4,5 milionu korun.

Automobilka vyvinula tento závodní speciál se spolupráci s týmem Williams z formule 1. MG Metro 6R4 poháněl uprostřed uložený šestiválec, který svou sílu posílal na všechna čtyři kola. Celkem vzniklo 200 kusů závoďáku. Ten, který se za dva měsíce objeví v aukční síni, má číslo 189.

Jde ale o opravdovou vzácnost. Auto totiž v podstatě nikdy nejezdilo a na počítadle má jen 7 mil, tedy něco málo přes 11 kilometrů. Koupil si ho totiž zájemce z britského Oxfordu, který krátce nato zemřel. Jeho vdova pak vůz pronajala muzeu v Donningtonu, kde vydržel až do roku 2002. Tehdy si ho pořídil sběratel, jenž vůz nyní nabízí v aukci.

Na prodej bude na akci Silverstone Classic Sale, která proběhne ve Velké Británii v červenci. Experti tvrdí, že jde o jediné auto ze skupiny B s tak nízkým nájezdem. I proto se dá očekávat, že vůz dosáhne na velmi vysokou prodejní cenu. Než se ale vydáte do Albionu za účelem rozšíření své sbírky závoďáků, prohlédněte si unikát v galerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů