Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zaměstnance Tesly natočili, jak klimbá za volantem a spoléhá na Autopilota

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.06.2018
Automobilka již případ vyšetřuje. | foto: youtube.com
Docela znepokojující záběry natočil jistý řidič na dálnici okolo kalifornského Fremontu. Když předjížděl pomaleji jedoucí Teslu v levém pruhu, všiml si, že její řidič nejspíše za volantem spí, zatímco má puštěný systém autonomního řízení. Ke všemu se jednalo o firemní auto samotné automobilky.
Takzvaný Autopilot už byl nespočetněkrát popisován automobilkou jako systém autonomního řízení 2. stupně. Nejedná se tedy o „autopilot“ v pravém smyslu a řidič se musí při aktivovaném systému stále věnovat plně řízení. Pořád bychom ho tedy označili spíše za asistenta řízení.

Špatné světlo tak na Teslu a její zájem o bezpečnost nyní hází zaměstnanec, který byl ve firemním Modelu S natočen při autonomní jízdě se svěšenou hlavou, aniž by se věnoval provozu před ním. Auto jelo po dálnici poblíž kalifornského Fremontu, kde se nachází továrna Tesly.

Mnoho lidí včetně autora videa se tedy domnívá, že řidič za volantem jednoduše usnul. Ať už z vlastní iniciativy, čistou únavou nebo třeba ztratil vědomí ze zdravotních důvodů.

V každém případě se tedy jednalo o nebezpečnou situaci, kdy bylo řízení vozu svěřeno plně do rukou jeho systémů, čidel a radarů. A hned několik nehod vozidel s autonomními systémy v posledních měsících a letech dokazuje, že k plně autonomnímu řízení má nejen Tesla ještě hodně daleko.

Z pár vteřinového videa není jasné, zda se řidič Tesly po chvíli sám vzbudil, nebo na jeho nepozornost nakonec upozornil například zatroubením autor videa. Pokud byl nicméně vůz vybaven standardním Autopilotem, systém měl po chvíli nečinnosti vyžadovat akustickými signály řidiče o pozornost.

Bohužel už v minulosti se objevily způsoby, jak autonomní systém přechytračit a „donutit“ jej řídit vůz samostatně bez rukou na volantu po desítky kilometrů.

Vedení Tesly již tento případ vyšetřuje. Žádné další informace o důvodu nepozornosti řidiče za volantem vozu ale zatím nezveřejnilo.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů