Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Žádný překlep, za tohoto Brouka chce majitel opravdu 13 milionů. Proč?

Naše téma
Jan Zajíc | 16.03.2017
dalších 17 fotek
KdF 82e. | foto: ebay.com
Že jsou někteří sběratelé či nadšenci ochotni utrácet miliony za klasická auta, na tom není nic zvláštního. Dali byste ale 13 milionů za Brouka od Volkswagenu?
Jesse James, známý americký úpravce aut a motorek, si myslí, že právě takovou hodnotu (přesněji řečeno 525 000 dolarů, tedy 13,2 mil. Kč) jeho Brouk, kterého právě prodává skrz portál ebay.com, má.

Proč? James nabízí zvláštní a unikátní kousek, který vlastně tak úplně Broukem není. Jedná se totiž o KdF 82e z roku 1944...

Zkratka KdF přitom znamená Kraft durch Freude (Radostí k síle), což byla organizace založená v listopadu 1933 v Německu jako součást nacistické Německé pracovní fronty (DAF), která měla na starost "volnočasové aktivity" zaměstnanců v nacistickém Německu.

Čtěte také: VIDEO: První vůz s logem Ferrari vyjel před sedmdesáti lety, prohlédněte si ho

Představitelé Říše také toto označení (KdF-Wagen) vybrali jako jméno pro připravované lidové auto, z něhož se později stal Volkswagen Brouk.

Auto pro Göringa?
Během druhé světové války Němci vývoj a produkci lidového KdF-Wagen zastavili a na jeho základě začali stavět vojenské terénní auto Typ 82 Kübelwagen. Armádní použití si samozřejmě vyžádalo úpravu techniky, vůz proto dostal například větší světlou výšku či redukční převody zadních kol. Cílem bylo zlepšení průchodnosti terénem.

A právě verze 82e pak vznikla jako nová varianta Kübelwagenu, jen se změnila karoserie. Krabicovou čtyřdveřovou karoserií s plátěnou střechou nahradila "kastle" z civilního KdF, tedy z budoucího Brouka.

Auto přitom mělo sloužit jako služební vozidlo pro důstojníky. Do konce výroby v roce 1945 jich vzniklo 669, současnosti se jich přitom dožilo jen několik kusů.

Přečtěte si: Zázrak. Našel se ztracený Mustang z nejslavnější honičky, chátral na vrakovišti

Inzerovaný exemplář je navíc ve slušném stavu. Jeho majitel zdůrazňuje i zajímavost, že tento konkrétní vůz byl v únoru 1944 vydán vrchnímu veliteli Luftwaffe a říšskému maršálovi Hermannu Göringovi. Přesto není pravděpodobné, že by jej Göring někdy řídil, auto totiž bylo součástí dodávky 20 kusů pro jeho úřad.

To však nic nemění na skutečnosti, že jde o historicky mimořádně zajímavý a důležitý automobil.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů