Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Začíná výběr Světového auta roku 2022: Mezi kandidáty je také jeden vůz z ČR

Naše téma
Radek Pecák | 21.08.2021
dalších 14 fotek
Hyundai Tucson pro Evropu vzniká v Česku | foto: Hyundai
Zatím sedmnáct modelů je v prvním výběru automobilů, ze kterých se bude volit vítěz hlavní kategorie ankety Světové auto roku.
Sílící respekt korejské značky Hyundai mezi odborníky dokládá také počet vozů, které jsou zařazené do nového výběru vozů pro anketu Světové auto roku 2022. Jsou tam hned tři a tolik nemá žádný jiný výrobce.

Na ně a jejich konkurenty se můzete podívat do naší fotogalerie. Vozy jsou seřazeny podle abecedy.

Mezi nominovanými vozy Hyundai pro rozhodování poroty jsou Ioniq 5, Staria a Tucson. Posledně jmenovaný automobil se ve verzi pro evropské zákazníky vyrábí v tuzemských Nošovicích. Také zbylé dva vozy jsou "globálními modely" a svéz se v nich budou moci také tuzemští zákazníci. Ioniq 5 právě vstoupil na trh, Tucson již je na něm od loňska a Staria se dostaví do showroomů Hyundai v České republice během nastávajícího podzimu.

Elektromobily tvoří ve výběru ještě menšinu. Patří mezi ně Audi Q4 e-tron, BMW i4, Hyundai Ioniq 5 a Kia EV6. Také Genesis G70 může být poháněn elektřinou.

Několik z nominovaných vozů není (zatím) určeno pro Evropu. Například se jedná o Mitsubishi Outlander či Subaru BRZ.

Také soutěž o nejlepší elektromobil
Kromě hlavní kategorie se v rámci Světového auta vyhlašují ještě nejlepší automobily v jednotlivých dílčích segmentech. Například v soutěží o Luxusní auto roku je Audi e-tron GT, BMW iX, BMW iX3, Genesis GV70, Land Rover TBD, Toyota Land Cruiser a Volvo XC40 Recharge.

O zisk titulu Nejlepší výkonné auto roku 2022 se pak ucházejí BMW M3/M4, Hyundai Elantra N, Hyundai Kona N, Porsche 911 GT3, Porsche Cayenne Turbo GT, Subaru BRZ a Toyota GR 86.

Poprvé se také bude vyhlašovat nejlepší elektromobil. Tohoto klání se účastní Audi Q4 e-tron, BMW i4, BMW iX, BMW iX3, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 a Volvo XC40 Recharge.

Ještě se doplní "soutěžící" do kategorií Městské auto a Auto s nejlepším designem.

Vítězové budou vyhlášeni 13. dubna příštího roku. 
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů