Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Wrangler a Panda totálně propadly v testech NCAP! Důvody vás možná překvapí

Naše téma
Jiří Švamberk | 05.12.2018
dalších 20 fotek
foto: Euro NCAP
Na vině je nedostatečný počet standardně nabízených asistenčních systémů, které by aktivně i pasivně zabránily nehodě.
Poslední měsíc uskutečnila asociace Euro NCAP (European New Car Assessment Program) další ze svých nárazových testů, kterým se podrobily novinky jako například Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508 a Volvo V60/S60.

Zatímco výše jmenované modely získaly plný počet pěti hvězd, Fiat Panda a nový Wrangler totálně propadly. Společným jmenovatelem v obou případech je nedostatečný počet standardně montovaných asistenčních systémů, které by nehodám aktivně a pasivně předcházely. Wrangler má totiž podle Euro NCAP jen upozornění na nezapnutý bezpečnostní pás a jednoduchý omezovač rychlosti. Co se airbagů týče, tento terénní automobil je vybaven šesticí airbagů.

U Pandy, která pamatuje už nějaký ten pátek, je situace ještě horší. Po Fiatu Punto se Panda stala druhým modelem s nulovým ziskem hvězdiček. Fiat totiž u Pandy asistenční systémy, jako například udržování v jízdním pruhu, čtení značek a automatické nouzové brzdění nenabízí ani za příplatek, což Jeep u Wrangleru ano.

Nicméně ani v případě ostatních testovaných vozů, přestože dostaly maximální možné ohodnocení, není vše úplně v pořádku. Tak například Hyundai Santa Fe má problém s hlavovým airbagem, který se může roztrhnout o volitelné panoramatické střešní okno. Na druhou stranu kolenní airbag nového BMW X5 občas nevystřelí správně. Stejný problém trápí také nové BMW řady 5.



Čistě technicky vzato však žádný asistenční systém nedokáže nahradit pozorného řidiče a pořádný žebřinový rám. Minimálně jedno z uvedených nový Wrangler má pokaždé s sebou. A Panda je prostě staré auto, které zanedlouho skončí, takže bychom to zase za takovou tragédii nepovažovali.

V přiložené galerii se můžete sami přesvědčit, jak zmiňovaná auta dopadla a například Panda dle nás vůbec nevypadá tak zle, aby si zasloužila tak ponižující výsledek. No jo, ty asistenti vlastně…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů